Incident în Marea Chinei de Sud: Americanii sunt îngrijorați în legătură cu „interacțiunile nesigure” cu forțele chineze

Incident în Marea Chinei de Sud: Americanii sunt îngrijorați în legătură cu „interacțiunile nesigure cu forțele chineze
Publicat: 10/02/2017, 11:42
Actualizat: 27/03/2019, 09:56

Robert Shuford, purtătorul de cuvânt al Comandamentul din Pacific, a declarat că „interacțiunea nesigură” între cele două avioane a avut loc miercuri, însă nu a oferit detalii în legătură cu motivele pentru care interacțiunea a fost considerată drept nesigură.

Shuford a mai spus că aeronava americană efectua o misiune de rutină și acționa în concordanță cu legile internaționale, adăugând că autoritățile americane sunt „îngrijorate în legătură cu interacțiunile cu forțele militare chineze”.

Un alt oficial american, care a cerut să rămână anonim, a declarat că cele două avioane s-au apropiat la aproximativ 300 de metri unul de celălalt în timp ce zburau în vecinătatea recifului Scarborough. Acesta a mai adăugat că Marina SUA consideră că incidentul nu a fost unul intenționat.

Ministerul Apărării de la Beijing a comunicat că pilotul chinez a acționat într-o manieră „profesionistă și legală”.

Zona Mării Chinei de Sud, inclusiv reciful Scarborough, este revendicată în cea mai mare parte de China și este traversată de vase ce transportă anual mărfuri în valoare de peste 5.000 de miliarde de dolari, însă și Brunei, Malaysia, Vietnam, Taiwan și Filipine revendică porțiuni din această regiune, unde se presupune că ar exista zăcăminte imense de gaze și petrol.