India se află în cea mai gravă situație de la începutul pandemiei. Pentru prima dată, numărul deceselor cauzate de Covid-19 a depășit 4.000 de cazuri pe zi

India se află în cea mai gravă situație de la începutul pandemiei. Pentru prima dată, numărul deceselor cauzate de Covid-19 a depășit 4.000 de cazuri pe zi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08/05/2021, 16:39
Actualizat: 08/05/2021, 16:45

Pentru prima oară de la începutul pandemiei, bilanțul deceselor de coronavirus în India a depășit, sâmbătă, 4.000 de oameni pe zi, potrivit CNN. Un stat indian a anunțat intrarea în carantină totală, pentru a scădea numărul infectărilor, dar premierul evită un lockdown la nivel național.

Ministerul Sănătății din India a anunțat, astăzi, 4.187 de morți în ultimele 24 de ore, precum și peste 400.000 de infectări noi pentru a treia zi consecutiv. India a înregistrat peste 21 de milioane de bolnavi și peste 238.000 de morți, de la începutul pandemiei.

Sistemul de sănătate indian este copleșit și criza medicală este din ce în ce mai profundă, cu fiecare zi care trece, existând prea puțin paturi, rezerve de oxigen și doctori pentru numărul mare de bolnavi.

Există pacienți care mor în sălile de așteptare sau în fața clinicilor pline, înainte să apuce măcar să fie văzuți de un doctor.

Premierul indian evită un lockdown național

La o zi după ce autoritățile locale au anunțat o creștere puternică a infecțiilor, vineri fiind raportate 26.465 de cazuri, în statul Tamil Nadu a fost instituită o carantină de două săptămâni.

Astfel, începând de luni, 10 mai, toate magazinele non-esențiale din acest stat, inclusiv cele de băuturi alcoolice, vor fi închise. Restaurantele pot face doar livrări, iar magazinele alimentare vor fi deschise în intervalul 8 dimineața – 12 noaptea.

De altfel, mai multe state indiene au anunțat perioade de carantină în ultima săptămână, deși premierul Narendra Modi susținea că această măsură este considerată „de ultimă instanță”.

În situația de azi, trebuie să salvăm țara de carantină. Le cer statelor să folosească carantina doar ca ultima opțiune. Trebuie să încercăm să evităm carantina și să izolăm doar anumite zone”, declara Modi la finalul lunii aprilie.

India a avut una dintre cele mai extinse și dure carantine din lume, în 2020

India a impus una dintre cele mai extinse și dure carantine din lume, în martie 2020, când la nivel local existau doar 500 de cazuri raportate și 10 decese.

Măsura a fost aplicată la nivel național și anunțată cu doar patru  ore înainte să intre în vigoare, declanșând o criză a migranților.

Mulți oameni care lucrau în alte state au încercat să ajungă acasă, aglomerând trenurile și autobuzele. Unii au plecat pe jos către destinație.

Ajutoarele trimise în India de comunitatea internațională nu au ajuns încă la bolnavi. Guvernul e blocat de o săptămână în proceduri

Ajutoarele pe care comunitatea internațională le-au trimis către India, începând cu săptămâna trecută, zac în hangare, în timp ce spitalele imploră să primească provizii.

Țările lumii au trimis avioane pline cu ventilatoare, rezerve de oxigen și medicamente antivirale, dar birocrația a împiedicat ca acestea să ajungă la cei care au nevoie de ele, notează Digi24, care citează CNN.

Medicii, dar și oficialii locali, acuză încă lipsuri majore în ceea ce privește aprovizionarea cu oxigen și medicamente pentru bolnavii de COVID-19, fapt care a început deja să ridice semne de întrebare, inclusiv în rândul donatorilor externi, cu privire la destinația reală a ajutorului primit.

Citește și:

Numărul de cazuri de COVID-19 crește vertiginos în Nepal. Specialiștii se tem că țara ar putea deveni „a doua Indie”

India înregistrează noi recorduri de cazuri COVID-19. Criza sanitară și cea umanitară se adâncesc pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 face tot mai multe victime

Opinii (Adina Anghelescu-Stancu): „India, o lecție dură din care și românii pot învăța!”

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu