Instabilitatea psihică și nivelul de stres ridicat ar putea să-l compromită pe Vladimir Putin

Instabilitatea psihică și nivelul de stres ridicat ar putea să-l compromită pe Vladimir Putin
Vladimir Putin / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 01/04/2022, 18:18

După mai bine de o lună de la invazia Rusiei în Ucraina și în condițiile în care Rusia dă puține semne de retragere, cum s-a schimbat mentalitatea președintelui rus Vladimir Putin pe parcursul conflictului? Răspunsul ar putea să se afle în vocea sa, relatează Asia.Nikei.

Nikkei și Risk Measurement Technologies, cu sediul în Yokohama, au analizat 1 oră și 19 minute de eșantioane de voce ale lui Putin din perioada 1 februarie – 18 martie. O analiză a înregistrărilor audio sugerează că nivelul său de stres a fost ridicat începând cu zilele de dinaintea invaziei și a urcat brusc la începutul lunii martie, când Moscova a răspuns la înăsprirea rețelei de sancțiuni din jurul țării.

Schimbările în starea mentală a unei persoane pot afecta corzile vocale, modificând discursul și oferind potențial informații despre mentalitatea sa, care ar putea fi dificil de desprins din cuvintele sau expresiile faciale.

Folosind comentariile lui Putin la Adunarea Generală a ONU din septembrie 2020 ca punct de referință, analiza a constatat o schimbare semnificativă cu trei zile înainte de invazie, în timpul unei reuniuni din 21 februarie a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Președintele a audiat înalți oficiali, inclusiv prim-ministrul, ministrul de externe și șefii celor două camere ale Adunării Federale, cu privire la problema recunoașterii sau nu a independenței republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk.

Vladimir Putin se află într-o stare de instabilitate psihologică

În timpul reuniunii, vocea lui Putin a indicat oscilații între niveluri înalte și joase de stres într-un timp scurt, semn al unor sentimente oscilante. „Putem conchide că se afla într-o stare de instabilitate psihologică”, a declarat șeful Risk Measurement, Kanji Okazaki.

Analiza Nikkei a analizat, de asemenea, gesturile lui Putin. Ikuo Daibo, președinte al Universității Hokusei Gakuen din Sapporo și expert în relația dintre limbajul corpului și starea psihică, a observat că Putin se sprijinea cu mâinile pe birou. „Se simțea hotărât să ducă la îndeplinire ceva ce hotărâse”, a spus Daibo.

Într-un discurs televizat din 24 februarie, în ziua invaziei, Putin a folosit un limbaj puternic, subliniind că „Rusia de astăzi rămâne unul dintre cele mai puternice state nucleare”.

Deși nivelul său de stres a variat și aici, au existat momente în care acesta a avut o tendință de scădere, ceea ce, potrivit Risk Measurement, indică o mentalitate optimistă. În acest caz, este posibil ca Putin să fi fost încrezător în capacitatea armatei ruse de a-și îndeplini rapid obiectivul, care ar fi fost, se pare, de a cuceri Kievul printr-o lovitură fulgerătoare.

Președintele a părut din nou tensionat pe 10 martie, în cadrul unei întâlniri cu oficiali ruși, în care a indicat că Moscova va lua măsuri de retorsiune împotriva companiilor străine care se retrag din țară.

Nivelul său de stres vocal era cu peste 40% mai mare decât de obicei. Combinat cu limbajul său corporal, „părea să arate sfidare”, a spus Daibo.

Valorile de stres au fost mai scăzute pe 18 martie, când Putin a ținut un discurs pentru a marca a opta aniversare a anexării Crimeei în fața unei mulțimi de 200.000 de persoane. El a susținut că scopul conflictului a fost acela de a-i scuti pe locuitorii din regiunea estică a Ucrainei „de suferință, de acest genocid” care ar fi fost comis de Kiev.

În timp ce vocea sa indica stabilitate, analiza înregistrărilor video a arătat semnele unei mentalități orientate spre interior.

Cercetările privind relația dintre voce și starea emoțională sunt în curs de desfășurare. Rapoartele sugerează că analiza vocală poate identifica persoanele cu depresie și există studii care arată că rezultatele unor astfel de analize se potrivesc îndeaproape cu starea de spirit și nivelurile de stres declarate de către oameni.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom