Întâlnire la nivel înalt la granița dintre cele două Corei

Întâlnire la nivel înalt la granița dintre cele două Corei
Publicat: 22/08/2015, 21:07

Întâlnirea urmează să aibă loc după ce Coreea de Nord a dat un ultimatum prin care cere Coreei de Sud să oprească difuzoarele prin care difuzează mesaje de propagandă de-a lungul liniei de demarcație, amenințând că altfel va trece la acțiuni militare.

Consilierul pentru probleme de Securitate Națională al președintei sud-coreeană Park Geun-hye și ministrul sud-coreean al Unificării urmează să se întâlnească cu Hwang Pyong-so, consilierul militar cu cel mai înalt rang al liderului nord-coreean Kim Jong-un, și un oficial de rang înalt însărcinat cu Afaceri Intercoreene la ora locală 6.00 (12.00, ora României), a anunțat Casa Albastră.

„Sudul și Nordul au convenit asupra unui contact în legătură cu situația în curs din relațiile dintre Sud și Nord, la ora noastră 6.00, la Panmunjom”, a declarat Kim Kyou-hyun, adjunctul consilierului pentru Securitate Națională de la Casa Albastră, într-o scurtă conferință televizată.

Phenianul a propus inițial o întâlnire pentru vineri, iar Seulul a propus ca aceasta să aibă loc sâmbătă, căutând să obțină participarea lui Hwang Pyong-so, a precizat Kim Kyou-hyun. El a încheiat conferința fără să accepte întrebări.
Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat în urma unui schimb de tiruri de artilerie, joi, declanșând îndemnuri la calm din partea ONU, Statelor Unite și Chinei, aliatul Coreei de Nord.

Coreea de Nord – care se află tehnic în război cu Coreea de Sud după ce Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace – a declarat o „cvasi-stare de război” în zonele aflate în prima linie și a dat Seulului un ultimatum să oprească difuzarea de mesaje de propagandă prin difuzoare instalate de-a lungul liniei de demarcație.
„Situația din Peninsula Coreea este acum în pragul unui război, din cauza provocărilor iresponsabile ale adepților militari sud-coreeni ai războiului”, acuza, anterior, agenția oficială nord-coreeană de știri KCNA.

Seulul a anunțat că va continua să transmită mesaje de propagandă dacă Phenianul nu își asumă responsabilitatea pentru exploziile minelor de teren, luna aceasta, în zona demilitarizată (DMZ), care au rănit doi militari sud-coreeni. Regimul stalinist dezminte că a instalat minele.

Adjunctul ministrului sud-coreean al Apărării Baek Seung-joo a declarat vineri că Guvernul său se așteaptă ca nord-coreenii să deschidă focul asupra a aproximativ 11 locuri în care sud-coreeni au instalat difuzoare.

Statele Unite, care au 28.500 de oameni în baze militare în Coreea de Sud, au anunțat vineri că au reluat exercițiile militare comune anuale, după o întrerupere temporară, în care s-au coordonat cu Seulul asupra bombardamentului Phenianului.

Exercițiile – Ulchi Freedom Guardian – au început luni și urmează să se încheie vinerea viitoare. Phenianul condamnă în mod regulat manevrele drept o pregătire de război.

Câte patru avioane de vânătoare sud-coreene și americane au survolat sâmbătă Sudul, a declarat telefonic pentru Reuters un oficial din cadrul Biroului sud-coreean al Statului Major Comun.

Generalul american Martin Dempsey a reafirmat angajamentul Washingtonului de a apăra Coreea de Sud, într-o convorbire telefonică cu omologul său, șeful Statului Major Interarme sud-coreean, a anunțat partea sud-coreeană.
Cele două Corei au proferat frecvent amenințări una la adresa celeilalte, iar zeci de militari au fost uciși în confruntări armate – de-a lungul anilor -, însă cele două părți nu au intrat în război. Unii analiști se așteaptă ca această criză să se calmeze.

Relațiile dintre cele două țări sunt practic înghețate după scufundarea unei nave de război sud-coreene, soldate cu zeci morți, în 2010. Phenianul neagă orice implicare.

Coreea de Sud a început să critice extrem de dur mesajele de propagandă nord-coreene în DMZ pe 10 august, reluând o tactică la care ambele părți renunțaseră în 2004, la câteva zile de la incidentul minelor de teren.

Coreea de Nord a reluat difuzarea luni și joi, potrivit Seulului, și a tras patru obuze de artilerie către Coreea de Sud, aparent în semn de protest. Sudul a ripostat cu 29 de tiruri de artilerie. Phenianul a acuzat Seulul că a inventat un pretext pentru a trage asupra Coreei de Nord.

Niciuna dintre părți nu a raportat victime sau pagube.

Coreei de Nord i-au fost impuse sancțiuni de către ONU și Statele Unite, din cauza unor teste nucleare și de rachete. Phenianul consideră aceste măsuri un atac la adresa dreptului său suveran de a se apăra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb