• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Inteligența Artificială schimbă FUNDAMENTAL lumea în care trăim. Ce trebuie să facă Democrațiile liberale pentru a câștiga bătălia cu Autoritarismul digital

Inteligența Artificială schimbă FUNDAMENTAL lumea în care trăim. Ce trebuie să facă Democrațiile liberale pentru a câștiga bătălia cu Autoritarismul digital
Inteligența Artificială schimbă FUNDAMENTAL lumea în care trăim. Câteva recomandări pentru democrațiile liberale. Citește finalul analizei despre influența Inteligenței Artificiale într-un viitor conflict de sisteme sociale

În analiza publicată de foreignaffairs.com, Nicholas Wright este de acord că Occidentul nu poate schimba calea aleasă de o țară atât de puternică și orgolioasă precum China. Ba chiar, în următoarea perioadă vor exista mai multe state guvernate prin Autoritarism digital. Pentru a putea intra în competiție cu ele, democrațiile liberale au nevoie de strategii clare. În primul rând, guvernele și societatea civilă trebuie să limiteze riguros supravegherea și manipularea interne. Giganții tehnologici trebuie fărâmițați și supuși reglementărilor. Guvernele trebuie să asigure condițiile unei media sănătoase și diverse, obligând – de exemplu – cenzori atotputernici precum Facebook să nu diminueze pluralismul în media.

Trebuie să finanțeze proiectele media aflate în serviciul public și reglementeze propaganda politică în mediul online. Trebuie să emită legi care să interzică companiilor digitale să exploateze anumite date ale utilizatorilor, cum ar fi dosarul medical și să reducă drastic capacitatea diverselor platforme online de a colecta datele celor care le folosesc. Nici măcar guvernele nu ar trebui să aibă acces la anumite informații despre cetățeni, cu excepția situațiilor speciale, cum ar fi operațiunile de contraterorism.

În al doilea rând, țările occidentale trebuie să se străduiască să influențeze modul în care state care oscilează între democrație și autoritarism implementează Inteligența Artificială și marile sisteme cibernetice. Trebuie să ajute aceste țări să-și construiască infrastructura și legislația și să profite de accesul rezultat din această operațiune pentru a preveni folosirea abuzivă a datelor cetățenilor.

Occidentul trebuie să promoveze norme internaționale care respectă atât libertățile individuale, cât și suveranitatea națională. Și trebuie să traseze o limită clară între folosirea Inteligenței Artificiale și a metadatelor în scopuri legitime de securitate națională și cele care încalcă drepturile omului.

Nu în ultimul rând, țările occidentale trebuie să fie pregătite să se împotrivească patriei Autoritarismului digital. Câștigarea competiției cu guvernele autoritarist digitale nu e imposibilă, atât timp cât democrațiile liberale vor acumula suficientă voință politică pentru a intra în luptă.

 

Inchide