Intermarium, „bariera” dintre Rusia și Europa în care România este „fundația”

Intermarium, „bariera dintre Rusia și Europa în care România este „fundația
Publicat: 08/07/2017, 19:53
Actualizat: 08/07/2017, 20:47

Conceptul de Intermarium a început să prindă contur după ce Rusia a revenit la statutul de putere regională și este compus din statele baltice, Polonia, Slovacia, România, Ungaria și Bulgaria. Scopul său este să descurajeze orice mișcare potențială a Rusiei către Vestul Europei, iar SUA susțin acest concept, iar restul Europei „agonizează” din cauza lui, arată George Friedman, fostul analist principal al Stratfor.

Geostrategul american arată că Polonia și România sunt statele-fundație pentru conceptul de Intermarium și de aceea dezvoltă legături militare strânse, cărora li s-au alăturat și statele baltice. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar și cu SUA, însă există semnale puternice că și Ungaria este pregătită să se alăture. Un astfel de semnal este faptul că pentru prima oară Ungaria va participa la un exercițiu multinațional în Marea Neagră, alături de România și Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, sprijinit de o putere globală, care formează o linie de demarcație între Rusia și restul Europei.

Există însă îngrijorări cu privire la formarea de facto a Intermarium. Puțini europeni își doresc să revină la politicile Războiului Rece, cei mai mulți considerând că interesele Rusiei pot fi satisfăcute fără crearea unei linii de descurajare. De asemenea, sprijinul SUA pentru acest nou bloc geopolitic concurează cu NATO. Deși statele din Intermarium fac parte din NATO, funcțional ele se pot baza doar pe asistență militară care conține și SUA în ecuație.

O altă provocare este pentru Uniunea Europeană. Cele mai multe state din Intermarium nu fac parte din zona Euro, dar constituie cea mai dinamică parte a Europei, din punct de vedere economic. Economiile din Est sunt în creștere și se laudă cu forță de muncă bine educată, înalt calificată și relativ ieftină, arată Friedman, iar acest lucru poate deranja status-quo-ul economic.

„Intermarium pune bazele, în opinia mea, unui curent economic mai integrat. Va fi în interiorul UE, dar se va comporta diferit față de UE – mai înclinat către antreprenoriat, mai aproape de modelul SUA. Acest lucru va pune stres ăe UE, care nu are nevoie de încă un stres”, arată George Friedman.

Conceptul de Intermarium abia a început să prindă contur, însă deja dă semne de extindere. Deși „bariera” de bază coboară de la Marea Baltică la Marea Neagră, extensia sa logică ar fi în sud-est, până la Marea Adriatică. Acest lucru ar aduce în Intermarium și state precum Austria, Slovenia și Croația.

Această extensie este explicabilă în parte prin creșterea puterii Turciei, care va deveni o putere regională majoră. În trecut, când Turcia a fost o mare putere, influența ei a ajuns până la Budapesta și Viena. Statele est-europene sunt preocupate de problema imigrației, în care Turcia este implicată în mod natural. Dacă puterea Turciei devine îngrijorătoare, atunci Intermarium va trebui să blocheze nu doar Rusia, ci și Turcia.

O altă problemă pe care Friedman o subliniază în legătură cu Intermarium este momentul ales. Rusia este o amenințare medie acum, din cauza stării în care se află economia țării, susține Friedman, însă Turcia nu este o amenințare. Când va deveni o putere regională, ea va căuta să își extindă puterea înspre Balcani, însă mai este mult timp până atunci. De aceea, consideră Friedman, expansiunea regiunii „celor Trei Mări” este prematură.

De asemenea, includerea în această regiune a statelor balcanice, precum Slovenia și Croația, va alarma cea mai mare putere balcanică, Serbia, iar istoria arată că acest lucru este periculos. Astfel, separarea Turciei de restul Europei încurajează Serbia, care este apropiată de Rusia. „Geopolitca și harta lucrează una împotriva alteia”, arată Friedman. Dacă această expansiune a Intermarium va avea loc către Adriatică, atunci și Serbia ar trebui cooptată, consideră analistul.

„Unul dintre cele mai mari eșecuri ale UE a fost expansiunea sa fără o atentă considerație pentru modul în care noile state vor putea lucra cu vechii membri, în perioade de greutate economică. Impulsul de a se extinde a fost una dintre cele mai mari greșeli ale UE. Expansiunea este bună, dar istoria arată că trebuie să fie sistematică și gândită. Disciplinarea intențiilor este cel mai greu lucru”, își încheie George Friedman analiza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU