INTERNAȚIONAL. Război total. Hong Kongul aduce China și America pe câmpul de luptă! Amenințările lui Donald Trump

INTERNAȚIONAL. Război total. Hong Kongul aduce China și America pe câmpul de luptă! Amenințările lui Donald Trump
WSJ. Aliaţii europeni ai SUA, deranjaţi de planul reducerii trupelor / Rusia ar putea reacţiona / Sursă FOTO: https://cdn.pixabay.com
Publicat: 27/05/2020, 09:07
Actualizat: 27/05/2020, 09:08

Asia este încă o dată un butoi cu pulbere. Președintele american Donald Trump implică Statele Unite în chestiunea conflictului din Hong Kong și anunță că pregătește măsuri „foarte interesante” drept răspuns la un controversat proiect de lege inițiat de Beijing.

În cea mai recentă conferință de presă, Trump a vorbit despre pandemia Covid-19, dar a fost rugat de jurnaliști să-și dea cu părerea și pe alte subiecte. Iar una dintre întrebări s-a referit la ce se întâmplă în Asia; China pregătește un proiect de lege privind „protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong. Mulți experți se tem că urmează încă o serie de proteste violente și o reprimare în forță din partea Beijingului.

Chestionat pe această temă, preşedintele Trump a promis să anunţe până la sfârşitul săptămânii „măsuri foarte interesante” ca răspuns la controversatul proiect de lege al Chinei.

„Pregătim ceva chiar în acest moment. Cred că veţi găsi asta foarte interesant, dar nu doresc să vorbesc astăzi despre aşa ceva, voi vorbi peste câteva zile. Veţi auzi vorbindu-se despre asta, într-un mod foarte puternic, înainte de sfârşitul săptămânii”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Deocamdată, notează South China Morning Post, nu se știe dacă răspunsul SUA va include și o serie de sancțiuni aplicate Chinei.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, proiectul de lege gândit de Partidul Comunist „subminează angajamentele şi obligaţiile asumate de Republica Populară Chineză în Declaraţia comună chino-britanică”. Se face referire la o anumită autonomie promisă Hong Kongului după retrocedarea sa Chinei, în 1997, de către Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase