INTERNAȚIONAL. Tupeu maxim la Teheran. Președintele Iranului pretinde scuze de la America!

Redactor:
Marius Olaru
INTERNAȚIONAL. Tupeu maxim la Teheran. Președintele Iranului pretinde scuze de la America!
Sursa FOTO: https://home.treasury.gov

Tupeu maxim la Teheran. Președintele Iranului susține că acceptă să reia discuțiile cu Statele Unite dacă America își prezintă scuze pentru retragerea unilaterală din acordul nuclear semnat în 2015!

În caz contrar, cele două țări vor rămâne pe mai departe într-o stare conflictuală accentuată, a amenințat Hassan Rouhani într-un discurs televizat, preluat de Yahoo News.

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul încheiat de Iran cu marile puteri internaţionale, o înțelegere considerată în continuare valabilă de celelalte ţări semnatare – Rusia, China, Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa (ca state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU), Germania şi Uniunea Europeană.

La vremea respectivă, Trump susţinea că acordul nuclear nu limitează suficient programul iranian de înarmare cu rachete şi influenţa regională a Teheranului. De aceea, administrația de la Washington a reintrodus sancţiunile americane suspendate în schimbul îngheţării proiectelor nucleare ale Iranului.

Condiții dure puse de Teheran

„Nu avem nicio problemă în reluarea dialogului cu SUA”, a precizat Rouhani, înainte de a explica în ce condiții se va așeza din nou la masa discuțiilor cu omologul său american: „Numai dacă Washingtonul îşi îndeplineşte obligaţiile conform acordului nuclear, prezintă scuze şi acordă Teheranului compensaţii pentru retragerea din acordul încheiat în 2015”.

Întrebat cum vede mesajele recent lansate de Casa Albă, care îndeamnă la dialog, Hassan Rouhani a răspuns: „Știm că aceste apeluri la dialog cu Teheranul sunt doar cuvinte şi minciuni americane”.

Inchide