Inundații în Colorado. Sute de persoane date dispărute și 11.000 de persoane evacuate

Inundații în Colorado. Sute de persoane date dispărute și 11.000 de persoane evacuate
Publicat: 16/09/2013, 12:39
Actualizat: 30/07/2014, 11:33

Ploile torențiale au continuat duminică în statul american Colorado, blocând elicopterele la sol și afectând activitatea echipelor aflate în căutarea sutelor de persoane date dispărute în urma unora dintre cele mai grave inundații produse în statul american Colorado (vest), relatează AFP, potrivit Mediafax.

Peste 1.500 de case au fost distruse, iar cel puțin 17.000 avariate, potrivit serviciilor de urgență din Colorado. Multe drumuri și poduri au fost avariate.

Potrivit unui bilanț provizoriu, șase persoane au murit, iar alte 11.000 au fost evacuate în acest stat american, unde cantitatea precipitațiilor din ultimele zile a depășit norma pentru mai multe luni. Ploile abundente urmează să continue în această regiune „timp de mai multe zile”, potrivit meteorologilor.

O persoană în vârstă de optzeci de ani luată duminică de ape în comitatul Larimer este ultima victimă înregistrată de către autoritățile locale. Echipe de salvatori au găsit trei cadavre joi, încă unul vineri în comitatul Boulder, iar sâmbătă o femeie a dispărut în orașul Boulder, care a fost inundat.

Numărul persoanelor de la care nu există vești a fost estimat de către serviciile de urgență la 1.253, în timp ce guvernatorul statului Colorado, John Hickenlooper, a anunțat anterior pentru CNN numărul de 500 de persoane.

„Găsirea locului în care află aceste persoane este una dintre cele mai mari priorități ale noastre, iar cinci echipe de anchetatori își consacră tot timpul acestei sarcini”, a declarat șeriful din Boulder, Joe Pelle, pentru CNN.

Este posibil ca unele dintre aceste persoane să nu fi putut să dea vreun semn, izolate din cauza penelor de curent electric și de semnal pentru telefonia mobilă, potrivit autorităților.

Aceste persoane nu sunt neapărat „în pericol”, potrivit guvernatorului Hickenlooper, dar ele sunt, „de două sau trei zile, private de electricitate, telefon și conexiune la internet”.

„Numeroase case au fost distruse. Maimulte s-au prăbușit, iar noi nu am putut pătrunde în interior”, a adăugat el.

– O dată la 500 sau 1.000 de ani

Televiziunileprezentau imagini cu torente de apă murdară care curgeau pe drumuri, antrenând mașini. „Nu mai există drum, ci doar râuri”, a comentat guvernatorul.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a decretat stare de urgență și a ordonat să fie trimise echipe de salvatori și mijloace suplimentare în statul Colorado, pentru a ajuta autoritățile locale.

Agenția Federală pentru Managementul Dezastrelor (FEMA) i-a îndemnat pe „locuitorii din zonele sinistrate să se informeze si să urmeze instrucțiunile oficialilor locali”. „Spuneți-le prietenilor și familiei că sunteți în siguranță”, a îndemnat Craig Fugate, președintele FEMA, citat într-un comunicat.

Inundațiile afectează în principal 15 comitate din Colorado, pe o axă nord-sud la poalele Munților Stâncoși, de unde încep Marile Câmpii.

Ploaia a început să inunde miercuri seara acest stat cu multe câmpii și munți înalți, nivelul apei atingând 18,3 centimetri țn 15 ore în orașul universitar Boulder.

Deoarece solul este deja saturat cu apă, „problemele noastre se vor amplifica”, a adăugat guvernatorul. „Continuăm să încercăm să evacuăm oameni”, a adăugat Hickenlooper, precizând că 2.000 de persoane au fost deja evacuate în jurul orașului Boulder.

„Este posibil să existe mai multe victime”, a declarat șeriful acestui comitat, Joe Pelle, dar „cu o armată de voluntari și cu forțele de salvare aeriene, sperăm să ajungem la toată lumea, cât maui curând posibil”.

Unii locuitori au fost evacuați cu ajutorul elicopterelor, ca cele 200 de persoane la Jamestown, la nord-vest de Boulder, unde drumurile sunt impracticabile. Statul învecinat Wyoming a trimis cinci elicoptere, iar Garda Națională americană alte șapte.

Orașele Jamestown, Lyons și Longmont au fost transformate de insule înconjurate de apă. Elicoptere transportă produse alimentare persoanelor izolate în acest localități. Autoritățile au avertizat că este nevoie de câteva zile pentru a ajunge în zonele mai izolate.

Șeriful comitatului Larimer, Justin Smith, a anunțat că elicoptere au rămas blocate la sol, duminică, din cauza intemperiilor. „Însă acolo unde au rămas blocate la sol există persoane care reușesc, în anumite zone, să plece pe jos sau cu mașina”, a declarat el pentru CNN.

„Este fără îndoială un eveniment istoric, care are loc o dată la 500 sau 1.000 de ani”, a declarat Sean Conway, un oficial din comitatul Weld, citat de ziarul The Denver Post.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?