Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung
Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung / Sursă FOTO: Vladimir Uglev (arhivă personală) via Libertatea
Publicat: 08/09/2020, 08:03

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Alksei Navalnîi, opozantu rus, a mărturisit recent, într-un interviu – „am un păcat pe cunoștință”. Acesta a făcut mai multe dezvăluiri și pentru o publicație din România, căreia i-a menționat că e greu de săus ce consecințe are substanța asupra unei persoane.

În prezent, inventatorul Vladimir Uglev locuiște în orașul Shikhany, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Moscova, unde în fosta Uniune Sovietică era punctul central al cercetării și dezvoltării programelor clasificate centrate pe dezvoltarea de arme chimice, inclusiv agenți neurotoxici.

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev, despre substanța cu care a fost otrăvit Navalnîi

Vladimir Uglev a făcut parte din echipa de cercetători ruși care a dezvoltat neurotoxina Noviciok, substanța folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin.

„Noviciok, mai precis substanța A-230, aparținând clasei amididofluorofosfonat, a fost descoperit în 1972 de Peter Kirpichev. În 1975, după ce am absolvit Institutul de Tehnologie Chimică din Moscova, numit după D.I. Mendeleev, am fost trimis să lucrez în Shikhany și am intrat în grupul lui Kirpichev”, a explicat cercetătorul pentru Libertatea.

Au trecut trei săptămâni de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu neurotoxina Noviciok, însă Rusia continuă să nege implicarea în acest caz. Însă chimistul susține că are încredere în medicii germani, care au descoperit substanța în organizmul opozantului rus.

„Nu există un antidot eficient pentru Noviciok”

„Eu am încredere în specialiștii germani. Dacă ei spun că au găsit urme de Noviciok în probele de piele, în sânge, în urină, pe sticla din care a băut, pe haine, atunci, acest lucru indică în mod clar că s-a folosit Noviciok. (…) Din câte știu, nu există un antidot eficient pentru Noviciok, dar metodele de tratament au fost probabil dezvoltate de specialiștii englezi și aplicate în tratamentul lui Serghei Skripal. Sper că Aleksei va fi salvat, dar este greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung”, a declarat acesta.

Specialist a făcut câteva precizări și despre modul în care Noviciok se răspândește și cum ar putea ajunge în organism

Nu se știe cât timp rămâne Noviciok în organism

„La contactul cu pielea, agentul a fost absorbit și a pătruns în sânge. După ce a pus mâna pe haine, Aleksei a dus-o, probabil, la ochi, la nas, la gură. Dacă a intrat în contact cu alte persoane, este posibil să le fi transferat și lor o anumită cantitate de Noviciok, dar mai mică. Mă tem că aproape nimeni nu va putea răspunde corect la întrebarea cât timp rămâne Noviciok în organism. Acest lucru depinde de mai mulţi factori. În primul rând, de cantitatea de substanţă care a pătruns în organism. (…) În plus, din hainele contaminate ale lui Aleksei, dacă Noviciok s-a evaporat, agentul ar fi putut intra și în corpurile celor din jur, prin aerul inhalat”, a mai explicat Vladimir Uglev.

Aleksei Navalnîi a ieșit din comă

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia, a ieșit din comă. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții spitalului din Berlin unde acesta este tratat, potrivit BBC. Potrivit anunțului instituției medicale, starea de sănătate a reprezentantului opoziției este mai bună.

Navalnîi s-a aflat în comă indusă în urma otrăvirii sale cu o substanță despre care medicii germani au anunțat că ar fi Novichok. De asemenea, reprezentanții spitalului Charité  din Berlin, unde Navalnîi se află internat, au anunțat că acesta răspunde la stimulii verbali.

Totodată, el nu ar mai avea nevoie în acest moment de ventilație mecanică. Cu toate că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit, reprezentanții clinicii spun că este mult prea devreme pentru a putea evalua efectele pe care otrava le-a avut asupra corpului lui Navalnîi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului