Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, iar ajutorul financiar oferit de Rusia are efecte minime

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, iar ajutorul financiar oferit de Rusia are efecte minime
Publicat: 19/02/2014, 10:24
Actualizat: 08/02/2019, 09:19

Tranșa de 2 miliarde de dolari plătită marți de Rusia guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe piețele financiare, transmite Bloomberg.

Astfel, costurile de finanțare ale Ucrainei au scăzut ușor, timp de numai o oră, după încasarea tranșei de la Rusia. Obligațiunile guvernamentale cu maturitatea în luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la începutul ședinței de tranzacționare de marți, însă au pierdut întreg câștigul pe parcursul zilei și au închis în scădere cu 0,2%, după ce autoritățile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piața Independenței din Kiev.

Forțele de ordine au luat cu asalt Piața Independenței marți seară, după lăsarea întunericului, bilanțul primei nopți de ciocniri violente soldându-se cu cel puțin 21 de morți și sute de răniți, potrivit presei internaționale. Agenția Reuters transmite, citând autoritățile și reprezentanții opoziției, că au avut loc cel puțin 14 decese în rândul protestatrilor și 7 în rândul forțelor de ordine, iar sute de persoane au fost rănite.

Ministerul Sănătății de la Kiev a anunțat, potrivit Bloomberg, că până miercuri la ora 6:00 au fost înregistrate 25 de decese în rândul protestatarilor și forțelor de ordine.

Protestele au început în urmă cu trei luni, după ce Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanțare de 15 miliarde de dolari.

Mișcările de stradă nu sunt izolate în Kiev, înregistrându-se incidente în cel puțin alte trei orașe importante din vestul țării. Potrivit uatorităților, protestatarii au ocupat sediile administrației regionale din orașele Ivano-Frankivsk și Liov. Potrivit presei locale, principala secție de poliție din Ternopil a fost incendiată.

Potrivit AFP, protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopții de marți spre miercuri.

Randamentul mediu al obligațiunilor de stat ucrainene cu maturitatea în acest an a atins marți 21,92%, cu 12 puncte procentuale mai mult față de titlurile cu scadența în 2023.

Randamentele de referință ale obligațiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piața secundară, iar grivna s-a prăbușit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanțării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naționale. Autoritățle au introdus recent restricții asupra tranzacțiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

„Banii din Rusia nu reprezintă o soluție. Situația a scăpat de sub control. Mă tem că va fi mai multă vărsare de sânge”, comentează pentru Bloomberg Dmitri Barinov, manager la fondul Union Investment Privatfonds din Frankfurt, cu active de 2,5 miliarde de dolari.

Barinov a afirmat că s-a retras complet din Ucraina după ce agenția Standard & Poor’s a retrogradat, pe 28 ianuarie, ratingul țării la nivelul „CCC+”. Trei zile mai târziu, Moody’s a coborât ratingul Ucrainei la „Caa2”. În feburarie, și agenția Fitch a înrăutățit calificativul atribuit Ucrainei la „CCC”.

Managerul Union Privatfonds anticipează că ratingurile de credit ale Ucrainei ar putea fi reduse în continuare , presiunile pe cursul valutar vor crește, iar în curând „am putea asista la retrageri masive de depozite bancare”.

Contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Ucrainei față de posibilitatea de neplată au ajuns marți la 11,98 puncte procentuale, aproape de maximul record înregistrat în anul 2009, potrivit datelor CMA, citate de Bloomberg.

Grivna s-a depreciat cu 7,4% de la începutul acestui an, dolarul urcând pe piața ucraineană la maximul ultimilor cinci ani, potrivit CNBC. Tranzacțiile valutare cu maturitatea la trei luni cotează dolarul la 9,65 grivne, în scădere cu 8,2% de la începutul lui 2014, potrivit Bloomberg.

Moneda ucraineană a scăzut marți cu 0,8%, declin ameliorat de decizia autorităților de a permite importatorilor să cumpere valută. Indicele UX al bursei de la Kiev s-a prăbușit marți cu 4,22%.

Violențele din noaptea de marți spre miercuri de la Kiev au estompat efectul ușor pozitiv al reluării acordului de finanțare cu Rusia, întrerupt la finele lunii ianuarie după demisia premierului Mikola Azarov, care asigură în prezent interimatul.

Bancherul Tim Ash, economist șef la Standard Bank în Londra, comentează, potrivit Bloomberg, că sprijinul financiar rusesc către guvernul ucrainean a fost reluat pentru a asigura numirea unui premier compatibil cu interesele Rusiei. Ianukovici va desemna în cursul acestei săptămâni un candidat pentru funcția de premier.

Fondurile primite de la Rusia vor acoperi necesarul de finanțare în valută al Ucrainei și vor ajuta guvernul să-și acopere datoriile în monedă străină, consolidând puterea lui Ianukovici până la alegerile de anul viitor, potrivit unui raport semnat de analistul Vadim Khramov de la Bank of America.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?