• Publicat:
Internațional

Iohannis: Avem politicieni care nu își doresc stat de drept/ Tusk: Nu există Europa fără stat de drept

Iohannis: Avem politicieni care nu își doresc stat de drept/ Tusk: Nu există Europa fără stat de drept
Oficialii europeni au vorbit despre susținerea statului de drept la Sibiu, la finalul summitului informal UE, spunând că nu există UE fără stat de drept, în timp ce președintele Klaus Iohannis a declarat că știe ce vor spune românii la referendum.

„Statul de drept e chintesența și va fi în atenția noastră strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu fiindcă ar fi o doctrină ideologică. Aceasta e chintesența Europei ca entitate politică. Nu este locul meu să intervim într-o dezbatere politică internă. Știu un lucru, dacă ești gata să aperi ideea principiului statului de drept, atunci poți să fii optimist, dar numai atunci. Nu e o problemă doar în anumite state membre. Putem să vorbim de o tendință îngrijorătoare și periculoasă la nivel global. Aici lucrurile sunt în mâinile dvs. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci guvernele vor ceda și de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menținăm în Europa”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

„Conceptul statului de drept e la baza valorilor UE. Eu îmi doresc stat de drept. Avem și unii politicieni care nu își doresc stat de drept în România, dar decizia e la români. Eu știu care va fi acest răspuns, abia aștept să îl primim”, a răspuns și Klaus Iohannis, al Sibiu.

Ulterior, președintele Consiliului European a completat spunând că țările membre mici nu pot fi apărate dacă nu sunt respectate principiile statului de drept.

„Avem obligație nu doar politică, ci și procedurală de a respecta echilibrul geografic. E un aspect important care se regăsește și în Tratat. Sentimentul că conducerea instituțională să protejeze țările mici, care sunt membre mai noi. E vorba de o obligație foarte serioasă de a îi proteja pe cei mai slabi de superputeri, când e absolut nevoie. Pentru mine problema e asemănătoare cu cea a statului de drept, fie că vorba de state membre, popoare, esența de a îi proteja pe cei mai slabi. Nu putem să îi apărăm pe lucrători, să afirmăm drepturile sindicatelor, nu putem să protejăm lumea afacerilor, economia, standarde ridicate fără stat de drept. Nu e vorba de o discuție de ordin ideologic, e o problemă reală pentru milioane de oameni, pentru firme și lucrători”, a completat Tusk.

Foto: Mediafax Foto

 

Inchide