Iranul ar putea expulza inspectorii AIEA de pe teritoriul său în cazul în care Statele Unite nu ridică sancțiunile

Iranul ar putea expulza inspectorii AIEA de pe teritoriul său în cazul în care Statele Unite nu ridică sancțiunile
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/01/2021, 16:33

Iranul îi va expluza pe inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de pe teritoriul său în cazul în care Statele Unite nu vor ridica sancțiunile care vizează Teheranul.

Declarația a fost făcută de către un parlamentar iranian, care a adăugat că termenul-limită pentru ridicarea acestor sancțiuni este 21 februarie, dată decisă chiar de Parlamentul iranian, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Parlamentul de la Teheran a adoptat, în luna noiembrie, un proiect de lege care obligă Guvernul să suspende inspecțiile desfășurate de specialiștii AIEA în ceea ce privește activitățile Iranului de îmbogățire a uraniului până la ridicarea sancțiunilor.

Legea a fost promulgată pe 2 decembrie, iar Guvernul de la Teheran a anunțat că va pune în aplicare de îndată noua legislație.

AIEA analizează activitățile iraniene de îmbogățire a uraniului

Misiunea AIEA se află în Iran pentru a investiga dacă Iranul a încălcat prevederile Acordului nuclear din 2015 în ceea ce privește producerea de uraniu îmbogățit.

„Potrivit legii, dacă americanii nu ridică sancțiunile din domeniul financiar, bancar și petrolier până pe 21 februarie, atunci în mod cert vom expulza inspectorii AIEA din țara noastră și vom renunța și la implementarea în mod voluntar a Protocolului Adițional”, a declarat parlamentarul Ahmad Amirabadi Farahani.

Protocolul Adițional este denumirea unuia dintre documentele care guvernează misiunea și activitățile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Declarațiile oficialului de la Teheran au fost preluate de mai multe instituții media iraniene.

Statele Unite au impus sancțiuni Iranului în 2018

Statele Unite au reimpus sancțiuni la adresa Iranului în 2018, după ce președintele Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear semnat în 2015 între Iran și alte șase țări. De la semnarea Acordului și până în 2018, Iranul fusese de acord să renunțe la ambițiile sale în domeniul nuclear, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Ca urmare a retragerii Statelor Unite din Acord, Teheranul a început să renunțe și el treptat la prevederile documentului.

Luni, autoritățile iraniene au anunțat că au reluat procesul de îmbogățire a uraniului la complexul nuclear de la Fordow, mișcare ce a provocat îngrijorare la nivel mondial și care, cel mai probabil, îi va îngreuna misiunea președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, de a readuce Washingtonul la masa negocierilor cu Iranul.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase