Iranul denunță atacuri cu rachete asupra teritoriului său dinspre Nagorno-Karabah

Redactor:
Daniel Matei
Iranul denunță atacuri cu rachete asupra teritoriului său dinspre Nagorno-Karabah
Iranul denunță atacuri cu rachete asupra teritoriului său dinspre Nagorno-Karabah. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

Iranul a anunțat vineri că teritoriul său a fost lovit de noi tiruri, în apropiere de frontiera cu regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce mai multe rachete au căzut asupra unor sate din Iran, rănind o persoană și provocând unele pagube materiale, potrivit informațiilor publicate de Teheran și citate de Agerpres.

Nagorno-Karabah, o enclavă separatistă din Azerbaidjan locuită majoritar de o populație armeană, este, din 27 septembrie, afectată de un nou conflict de amploare între forțele armene și cele azere.

Agenția oficială de stat Irna susține că zece rachete au lovit joi mai multe sate iraniene din regiunea Khoda-Afarin, aflată la granița cu Nagorno-Karabah. Potrivit aceleiași surse, „peste 50 de rachete și obuze” au lovit această regiune, locuită de o importantă minoritate azeră.

„Dacă astfel de tiruri se repetă, Republica Islamică Iran nu va rămâne indiferentă”, a avertizat pe Twitter Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Teheran.

Cu toate acestea, oficialul a evitat să acuze vreuna din părțile implicate în conflictul din Nagorno-Karabah pentru incidente.

La începutul acestei luni, Iranul a avertizat împotriva oricărei „intruziuni” pe teritoriul său din partea oricăreia dintre părți, după ce căderea unui obuz a rănit un copil în regiunea de frontieră a Iranului.

Autoritățile de la Teheran le-au recomandat în repetate rânduri forțelor azere și celor armene să pună capăt ostilităților și s-au oferit chiar să medieze conflictul.

Conflictul din Nagorno-Karabah continuă

Conflictul armat dintre forțele separatiste armene din Nagorno-Karabah și Armata azeră au continuat în cursul acestei săptămâni, în pofida armistițiului dintre cele două părți.

Cele două părți continuă să își atribuie reciproc responsabilitatea pentru confruntările care s-au soldat până acum cu peste 600 de morți, dintre care 73 de civili, potrivit unor bilanțuri parțiale.

Separatiștii din Nagorno-Karabah acuză Armata Azerbaidjanului că ar fi lansat o triplă ofensivă, la sud, nord și nord-est de republica autoproclamată.

De partea sa, Azerbaidjanul susține că respectă armistițiul și îi acuză pe armeni că ar bombarda mai multe districte azere.

Potrivit presei, Azerbaidjanul pare să fi cucerit câteva teritorii de la începutul războiului, dar nu a reușit să obțină un avantaj semnificativ în raport cu separatiștii, care continuă să controleze zonele muntoase.

Sute de soldați și un număr încă necunoscut de civili au murit ca urmare a violențelor din Nagorno-Karabah din 27 septembrie până în prezent. De altfel, conflictul actual este cel mai grav din Nagorno-Karabah din 1994 până astăzi.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca fiind parte a Azerbaidjanului. Cu toate acestea, de facto, aceasta se află sub controlul forțelor armene din 1994 și are o populație majoritar armeană.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
Atac într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți. O victimă ar fi fost decapitată...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
Unde a ajuns să trăiască azi tatăl Gabrielei Cristea. Vecinii evită să discute despre situația...
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
Mașina SENZAȚIONALĂ produsă în România: zeci de țări se BĂTEAU pentru ea. Ce avea special...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Andreea Marin a trecut prin clipe de groază. Nu o să îţi vină să crezi...
×
Inchide