Irlanda a relaxat, de sâmbătă, majoritatea regulilor pentru limitarea pandemiei de COVID-19. „Nu mai este justificat să menținem restricțiile”

Irlanda a relaxat, de sâmbătă, majoritatea regulilor pentru limitarea pandemiei de COVID-19. „Nu mai este justificat să menținem restricțiile”
Premierul irlandez Micheal Martin / Sursa: Facebook
Publicat: 22/01/2022, 11:30

Irlanda este, începând de sâmbătă, cel mai aproape de „vechea normalitate” de dinaintea pandemiei de COVID-19, scrie presa locală, în acord cu politica a altor guverne are au anunțat că vor să renunțe la anumite măsuri dure, cum ar fi obligativitatea certificatului digital sau la portul măștii în anumite instituții.

Premierul Irlandei, Michael Martin, a anunţat vineri, 21 ianuarie, ridicarea, începere cu ziua de sâmbătă, a majorităţii restricţiilor sanitare impuse pentru a gestiona pandemia de COVID-19.

Prim-ministrul a citat un raport recent care confirmă că rata de infectare este în scădere şi că toţi indicatorii pe care autoritățile își bazează deciziile se îndreaptă în direcţia bună. „Am depăşit furtuna  Omicron”, a afirmat bucuros, subliniind că „nu mai este justificat să menţinem majoritatea restricţiilor actuale”, notează AFP, citat de ziare.com.

„Oamenii sunt fiinţe sociale, iar noi, irlandezii, suntem chiar mai mult decât majoritatea oamenilor!”

În Irlanda, care are o populaţie de 5 milioane de locuitori, aproape 90% dintre cei peste 12 ani sunt complet vaccinaţi – 3,6 milioane cu două doze și aproape 240.000 cu vaccin într-o singură doza.

Totuși, numărul infectărilor nu este zero, ci, potrivit ultimelor date oficiale, Irlanda a înregistrat vineri 6.597 de cazuri pozitive, numărul total ajungând la peste 1,13 milioane. Pandemia de COVID-19 a dus la moartea a 6.087 de persoane.

„Nu ştiu dacă am mai aşteptat vreodată cu atâta nerăbdare un eveniment ca pe acesta”, a spus Michael Martin. „Oamenii sunt fiinţe sociale, iar noi, irlandezii, suntem chiar mai mult decât majoritatea oamenilor!”, a glumit el.

Prim-ministrul a admis că aceste schimbări vor duce probabil la o creştere temporară a infecţiilor pe termen scurt. „Dar impactul acestei creşteri va fi limitat de gradul de vaccinare în rândul populaţiei”, a subliniat el.

Astfel, de sâmbătă, orele 06.00 GMT, barurile şi restaurantele nu vor mai fi obligate să-şi închidă uşile la miezul nopţii, nu mai este limită privind capacitatea şi nu va mai fi necesar certificatul de vaccinare, la fel şi pentru barurile de noapte şi alte locuri de distracţie.

Toate evenimentele în interior și în exterior sunt permise la capacitate maximă, inclusiv nunțile, dar și concertele și spectacolele de teatru, scrie Irish Mirror. Restricţiile privind vizitele la domiciliu – limitate până acum la grupuri de maxim patru familii – sunt ridicate, iar angajaţii vor putea începe de luni „o revenire treptată la locul de muncă fizic”.

Sunt, totuși, câteva reguli la care autoritățile nu renunță și care sunt încă in vigoare: măștile sunt obligatorii – cel puţin până la 28 februarie, dată la care aceste măsuri vor fi revizuite – în transportul public, taxiuri, stații și aeroporturi, magazine, instituții publice, inclusiv bănci, biblioteci, cinema, teatre, muzee și altele, iar în școli, grădinițe și unități de îngijire se mențin măsurile sanitare.

În plus, nu vor fi aduse modificări măsurilor în vigoare în prezent privind călătoriile internaţionale, a avertizat premierul irlandez.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine