Irlanda a relaxat, de sâmbătă, majoritatea regulilor pentru limitarea pandemiei de COVID-19. „Nu mai este justificat să menținem restricțiile”

Irlanda a relaxat, de sâmbătă, majoritatea regulilor pentru limitarea pandemiei de COVID-19. „Nu mai este justificat să menținem restricțiile”
Premierul irlandez Micheal Martin / Sursa: Facebook
Publicat: 22/01/2022, 11:30

Irlanda este, începând de sâmbătă, cel mai aproape de „vechea normalitate” de dinaintea pandemiei de COVID-19, scrie presa locală, în acord cu politica a altor guverne are au anunțat că vor să renunțe la anumite măsuri dure, cum ar fi obligativitatea certificatului digital sau la portul măștii în anumite instituții.

Premierul Irlandei, Michael Martin, a anunţat vineri, 21 ianuarie, ridicarea, începere cu ziua de sâmbătă, a majorităţii restricţiilor sanitare impuse pentru a gestiona pandemia de COVID-19.

Prim-ministrul a citat un raport recent care confirmă că rata de infectare este în scădere şi că toţi indicatorii pe care autoritățile își bazează deciziile se îndreaptă în direcţia bună. „Am depăşit furtuna  Omicron”, a afirmat bucuros, subliniind că „nu mai este justificat să menţinem majoritatea restricţiilor actuale”, notează AFP, citat de ziare.com.

„Oamenii sunt fiinţe sociale, iar noi, irlandezii, suntem chiar mai mult decât majoritatea oamenilor!”

În Irlanda, care are o populaţie de 5 milioane de locuitori, aproape 90% dintre cei peste 12 ani sunt complet vaccinaţi – 3,6 milioane cu două doze și aproape 240.000 cu vaccin într-o singură doza.

Totuși, numărul infectărilor nu este zero, ci, potrivit ultimelor date oficiale, Irlanda a înregistrat vineri 6.597 de cazuri pozitive, numărul total ajungând la peste 1,13 milioane. Pandemia de COVID-19 a dus la moartea a 6.087 de persoane.

„Nu ştiu dacă am mai aşteptat vreodată cu atâta nerăbdare un eveniment ca pe acesta”, a spus Michael Martin. „Oamenii sunt fiinţe sociale, iar noi, irlandezii, suntem chiar mai mult decât majoritatea oamenilor!”, a glumit el.

Prim-ministrul a admis că aceste schimbări vor duce probabil la o creştere temporară a infecţiilor pe termen scurt. „Dar impactul acestei creşteri va fi limitat de gradul de vaccinare în rândul populaţiei”, a subliniat el.

Astfel, de sâmbătă, orele 06.00 GMT, barurile şi restaurantele nu vor mai fi obligate să-şi închidă uşile la miezul nopţii, nu mai este limită privind capacitatea şi nu va mai fi necesar certificatul de vaccinare, la fel şi pentru barurile de noapte şi alte locuri de distracţie.

Toate evenimentele în interior și în exterior sunt permise la capacitate maximă, inclusiv nunțile, dar și concertele și spectacolele de teatru, scrie Irish Mirror. Restricţiile privind vizitele la domiciliu – limitate până acum la grupuri de maxim patru familii – sunt ridicate, iar angajaţii vor putea începe de luni „o revenire treptată la locul de muncă fizic”.

Sunt, totuși, câteva reguli la care autoritățile nu renunță și care sunt încă in vigoare: măștile sunt obligatorii – cel puţin până la 28 februarie, dată la care aceste măsuri vor fi revizuite – în transportul public, taxiuri, stații și aeroporturi, magazine, instituții publice, inclusiv bănci, biblioteci, cinema, teatre, muzee și altele, iar în școli, grădinițe și unități de îngijire se mențin măsurile sanitare.

În plus, nu vor fi aduse modificări măsurilor în vigoare în prezent privind călătoriile internaţionale, a avertizat premierul irlandez.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Oana Roman a chemat Ambulanța acasă, după înmormântarea Mioarei Roman Ce s-a întâmplat în miez...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
EXCLUSIV Dialog halucinant. Jurnaliști Digi24, legitimați de polițiști pentru că filmează pe domeniul public. „Sunteți...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: Ce șoferi sunt scutiți de impozit? Pensionarii beneficiază de reducerea impozitului auto?
Cine este tânărul care a încetat din viață, după ce a picat în gol în...
Ce salariu are un angajat Kaufland România! Ce alte bonusuri mai are pe lângă salariu
Cazul Pascu: Alina Gorghiu trimite Corpul de control la Penitenciarul Poarta Albă
Gabriela Lucuțar, dezvăluiri uluitoare după înmormântarea Mioarei Roman. Conexiunea paranormală pe care a avut-o cu...
MESAJ de la NASA pentru populația lumii! În ziua cu eclipsa de Soare din aprilie...
ITIA a dat verdictul final: Suspendare de doi ani pentru dopaj!
Clasa de mijloc, distrusă de măsurile socialiste. Românii care muncesc, cocoșați de taxe și inflație
Cântărețul de muzică populară Mile Povan s-a stins din viață la doar 31 de ani....
BANCUL ZILEI. Bulă o găsește pe Bubulina goală în pat. În scrumieră ardea un trabuc:...
Nefasta primăvară a anului 1918: „Înconjurată şi trădată, România semnează pacea care îi smulge Dobrogea...