ISIS amenință Marea Britanie într-o înregistrare cu execuția a cinci „spioni”

ISIS amenință Marea Britanie într-o înregistrare cu execuția a cinci „spioni
Publicat: 04/01/2016, 08:38
Actualizat: 04/01/2016, 13:18

Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste și raportată de Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, începe cu „mărturisirile” în fața camerei de filmat a cinci bărbați care se declară originari din Rakka, „capitala” de facto a SI în Siria.

Ei sunt prezentați de către un jihadist ca fiind „spioni”.

Afirmațiile celor cinci bărbați nu permit să se identifice țara sau țările pentru care sunt acuzați de spionaj, însă unul dintre ei citează coaliția internațională condusă de către Statele Unite, care luptă împotriva SI în Irak și în Siria.

Ei spun, în schimb, că au transmis înregistrări video sau fotografii – care dezvăluie condițiile de trai din Rakka – unor persoane instalate în Turcia sau că au supravegheat deplasările unor combatanți SI.

În secvența următoare apar cei cinci bărbați îmbrăcați în combinezoanele portocalii ale ostaticilor SI, în genunchi, în fața a cinci bărbați care au fețele acoperite cu cagule, toți purtând uniforme militare de camuflaj și înarmați cu pistoale.

„Acesta este un mesaj pentru David Cameron”, premierul britanic, afirmă în engleză unul dintre jihadiști. „Este uimitor să auzi astăzi că un lider insignifiant ca tine contestă puterea Statului Islamic”, continuă el.

Marea Britanie, care bombardează poziții aflate sub controlul SI în Irak, efectuează de la începutul lui decembrie atacuri aeriene în Siria.

„Vom continua să purtăm jihadul, să traversăm frontiere și, într-o zi, vă vom invada teritoriul, unde vom guverna după sharia”, amenință jihadistul.

„Tuturor celor care vor să lupte sub steagul lui Cameron (…) (le transmitem): voi credeți cu adevărat că Guvernului îi va păsa de voi atunci când veți cădea pe mâna noastră? Sau vă va abandona, așa cum i-a abandonat pe acești spioni și pe cei care au venit înaintea lor?”, afirmă jihadistul, desemnându-i pe cinci bărbați îngenunchiați în fața sa.

La finalul discursului, cei cinci bărbați sunt executați cu un glonț în cap.

Potrivit The Guardian, agenții britanice de informații au declanșat o anchetă în urma acestei înregistrări video de 11 minute a asasinării celor cinci bărbați, prezentate de către un presupus jihadist britanic și un băiat care vorbește engleză, purtând ținută de camuflaj.

Înregistrarea pare să fie o copie deliberată a înregistrărilor video în care apărea extremistul britanic Mohammed Emwazi, cunoscut ca „John jihadistul”, scrie ziarul britanic.

Gesticulând larg, la fel ca Emwazi, teroristul flutură în mod repetat pistolul în fața camerei de filmat, denunțând atacurile aeriene britanice din Siria. Agenții britanice în domeniul securității au început duminică să-l caute pe presupusul britanic care apare în înregistrare. Anchetatorii nu-i cunosc încă identitatea bărbatului care îl vizează pe Cameron și proferează amenințări la adresa Marii Britanii. Ei au văzut aceste imagini odată cu restul lumii, potrivit The Guardian.

Pentru a-i stabili identitatea bărbatului cu cagulă, anchetatorii britanici vor trebui să se bazeze pe analiza vocii acestuia, pe discuții pe Twitter și alte rețele de socializare, dar și pe alte comunicații în format electronic, în căutarea unor indicii, mai scrie ziarul.

Statul Islamic, care a cucerit începând din iunie 2014 încoace bucați vaste din teritoriile irakian și sirian, și-a documentat în mod sistematic execuțiile și numeroase atacuri prin înregistrări video și o sumedenie de imagini, cu care să-și alimenteze propaganda.

Însă gruparea este supusă de mai multe luni unei puternice presiuni militare și caută, în prezent, potrivit unor experți, să-și proiecteze o imagine de organizație atotputernică, chiar dacă, în realitate, această „producție mediatică” a scăzut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?