ISIS amenință Marea Britanie într-o înregistrare cu execuția a cinci „spioni”

Redactor:
Valentin Vidu
ISIS amenință Marea Britanie într-o înregistrare cu execuția a cinci „spioni”
Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a amenințat Marea Brtanie într-o nouă înregistrare video a execuției a cinci "spioni", relatează AFP în pagina electronică.

Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste și raportată de Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, începe cu „mărturisirile” în fața camerei de filmat a cinci bărbați care se declară originari din Rakka, „capitala” de facto a SI în Siria.

Ei sunt prezentați de către un jihadist ca fiind „spioni”.

Afirmațiile celor cinci bărbați nu permit să se identifice țara sau țările pentru care sunt acuzați de spionaj, însă unul dintre ei citează coaliția internațională condusă de către Statele Unite, care luptă împotriva SI în Irak și în Siria.

Ei spun, în schimb, că au transmis înregistrări video sau fotografii – care dezvăluie condițiile de trai din Rakka – unor persoane instalate în Turcia sau că au supravegheat deplasările unor combatanți SI.

În secvența următoare apar cei cinci bărbați îmbrăcați în combinezoanele portocalii ale ostaticilor SI, în genunchi, în fața a cinci bărbați care au fețele acoperite cu cagule, toți purtând uniforme militare de camuflaj și înarmați cu pistoale.

„Acesta este un mesaj pentru David Cameron”, premierul britanic, afirmă în engleză unul dintre jihadiști. „Este uimitor să auzi astăzi că un lider insignifiant ca tine contestă puterea Statului Islamic”, continuă el.

Marea Britanie, care bombardează poziții aflate sub controlul SI în Irak, efectuează de la începutul lui decembrie atacuri aeriene în Siria.

„Vom continua să purtăm jihadul, să traversăm frontiere și, într-o zi, vă vom invada teritoriul, unde vom guverna după sharia”, amenință jihadistul.

„Tuturor celor care vor să lupte sub steagul lui Cameron (…) (le transmitem): voi credeți cu adevărat că Guvernului îi va păsa de voi atunci când veți cădea pe mâna noastră? Sau vă va abandona, așa cum i-a abandonat pe acești spioni și pe cei care au venit înaintea lor?”, afirmă jihadistul, desemnându-i pe cinci bărbați îngenunchiați în fața sa.

La finalul discursului, cei cinci bărbați sunt executați cu un glonț în cap.

Potrivit The Guardian, agenții britanice de informații au declanșat o anchetă în urma acestei înregistrări video de 11 minute a asasinării celor cinci bărbați, prezentate de către un presupus jihadist britanic și un băiat care vorbește engleză, purtând ținută de camuflaj.

Înregistrarea pare să fie o copie deliberată a înregistrărilor video în care apărea extremistul britanic Mohammed Emwazi, cunoscut ca „John jihadistul”, scrie ziarul britanic.

Gesticulând larg, la fel ca Emwazi, teroristul flutură în mod repetat pistolul în fața camerei de filmat, denunțând atacurile aeriene britanice din Siria. Agenții britanice în domeniul securității au început duminică să-l caute pe presupusul britanic care apare în înregistrare. Anchetatorii nu-i cunosc încă identitatea bărbatului care îl vizează pe Cameron și proferează amenințări la adresa Marii Britanii. Ei au văzut aceste imagini odată cu restul lumii, potrivit The Guardian.

Pentru a-i stabili identitatea bărbatului cu cagulă, anchetatorii britanici vor trebui să se bazeze pe analiza vocii acestuia, pe discuții pe Twitter și alte rețele de socializare, dar și pe alte comunicații în format electronic, în căutarea unor indicii, mai scrie ziarul.

Statul Islamic, care a cucerit începând din iunie 2014 încoace bucați vaste din teritoriile irakian și sirian, și-a documentat în mod sistematic execuțiile și numeroase atacuri prin înregistrări video și o sumedenie de imagini, cu care să-și alimenteze propaganda.

Însă gruparea este supusă de mai multe luni unei puternice presiuni militare și caută, în prezent, potrivit unor experți, să-și proiecteze o imagine de organizație atotputernică, chiar dacă, în realitate, această „producție mediatică” a scăzut.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Ce salariu lunar are un astronaut NASA. Câți bani încasează pentru o misiune în spațiu
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide