Israelul a cerut amânarea vizitei lui Trump pentru a coincide cu aniversarea victoriei în Războiul de Șase Zile. Reacția Washingtonului

Israelul a cerut amânarea vizitei lui Trump pentru a coincide cu aniversarea victoriei în Războiul de Șase Zile. Reacția Washingtonului
Publicat: 07/05/2017, 13:19
Actualizat: 26/03/2019, 17:18

Potrivit publicației arabe Al-Hayat, cu sediul în Londra, oficiali israelieni au sugerat ca Donald Trump, care urmează să efectueze o vizită în Israel pe 22 mai după ce va merge inițial în Arabia Saudită, să amâne deplasarea până în iunie, pentru a coincide cu aniversarea Războiului de Șase Zile, desfășurat în intervalul 5-10 iunie 1967 și câștigat de statul evreu contra Egiptului, Iordaniei și Siriei. În urma războiului din 1967, Israelul a obținut controlul asupra Ierusalimului de Est, Cisiordaniei, Fâșiei Gaza, Peninsulei Sinai și Înălțimilor Golan. În anul 1979, Israelul a semnat un acord de pace cu Egiptul, iar în virtutea acestui tratat statul evreu a cedat Peninsula Sinai.

Administrația Donald Trump a respins cererea Israelului, au declarat surse politice occidentale citate de Al-Hayat. Președinția și Guvernul Israelului au refuzat să comenteze informațiile.

Conform publicațiilor israeliene Ynetnews.com și Times of Israel, unul dintre motive ar fi că Donald Trump nu vrea să ofere percepția că ar avea o abordare favorabilă Israelului, în contextul intenției relansării procesului de pace israelo-palestinian. În plus, o amânare a vizitei în Israel ar fi imposibilă din cauza programului turneului președintelui SUA. Se pare că obiectivele prioritare ale lui Donald Trump sunt participarea la reuniunea NATO din Europa, la summitul G7 și vizita în Arabia Saudită. În timpul vizitei la Riyad, Donald Trump ar urma să participe la reuniunile Consiliului de Cooperare în zona Golfului și Organizației pentru Cooperarea Islamică.

Președintele SUA, Donald Trump, va efectua primele vizite oficiale la Vatican și în Orientul Mijlociu, prioritatea fiind intensificarea eforturilor de combatere a terorismului, a anunțat Casa Albă, potrivit cotidianului The Washington Post. Donald Trump se va deplasa la sfârșitul lunii mai la Vatican, în Arabia Saudită și în Israel, în efortul de a „uniformiza eforturile de combatere a terorismului” și de a limita influența Iranului, a transmis Președinția Statelor Unite. Surse de la Vatican citate de publicația La Stampa au confirmat că Donald Trump va fi primit de Papa Francisc, șeful Bisericii Catolice, pe 24 mai. În cadrul turneului, Donald Trump va participa la reuniunea Grupului G7, desfășurată în regiunea italiană Sicilia, și la o reuniune a Alianței Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o săptămâna trecută cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, Donald Trump s-a declarat favorabil relansării rapide a procesului de pace israelo-palestinian. Liderul de la Casa Albă a cerut relansarea negocierilor de pace între Israel și palestinieni și semnarea unui acord, fără însă a oferi detalii despre modul în care se poate ajunge la soluționarea conflictului. „Sincer, nu cred că este ceva atât de dificil așa cum au crezut oamenii ani întregi. Avem nevoie de voința ambelor părți. Credem că Israelul vrea acest lucru, credem că Mahmud Abbas vrea, dacă vreți amândoi vom ajunge la un acord. Vom face acest lucru, sunt șanse foarte mari”, a afirmat Donald Trump, citat de site-ul cotidianului israelian Haaretz. „Am discutat cu Benjamin Netanyahu (premierul Israelului – n.red.) și cu mulți lideri israelieni, vom iniția un proces care sperăm să conducă la pace; am auzit mereu că cel mai dificil acord ar fi cel între israelieni și palestinieni; să demonstrăm contrariul”, a adăugat Donald Trump.

La rândul său, Mahmud Abbas a evidențiat angajamentul pentru ajungerea la un acord de pace bazat pe înființarea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul conform frontierelor din anul 1967.
„Noi suntem deschiși noilor oportunități pentru pace. A venit vremea ca Israelul să înceteze ocupația”, a afirmat Mahmud Abbas.

În februarie, Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Cu acea ocazie, președintele american a evidențiat relația specială a Statelor Unite cu Israelul, promițând acțiuni pentru soluționarea conflictului israelo-palestinian și îndemnându-l pe premierul israelian să limiteze activitățile de colonizare în Cisiordania. „Statele Unite și Israelul au o relație de nedespărțit. Statele Unite vor încuraja pacea și un acord de pace major. Însă părțile implicate trebuie să negocieze direct un astfel de acord”, a adăugat Donald Trump, notând că Israelul se confruntă cu grave provocări de securitate și reiterând că acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este „unul dintre cele mai proaste”.

În același timp, Donald Trump l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să limiteze activitățile de colonizare în Cisiordania. „Aș vrea să văd limitarea puțin a colonizării”, a subliniat liderul de la Casa Albă. Întrebat dacă preferă soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian, sau dacă are în vedere alte opțiuni, Trump a răspuns atunci: „Sunt mulțumit cu cea care le place lor cel mai mult”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii