Israelul anunță un armistițiu umanitar de șapte ore după atacul asupra unei școli ONU

Israelul anunță un armistițiu umanitar de șapte ore după atacul asupra unei școli ONU
Publicat: 04/08/2014, 10:35
Actualizat: 04/08/2014, 11:37

Atacul a avut loc în timp ce Israelul începea să se retragă unaliteral din Fâșia Gaza.

Într-un comunicat al armatei difuzat în cea de-a 28-a zi a conflictului cu Hamas, Israelul a anunțat că se abține, luni, de la orice tir timp de șapte ore de „fereastră umanitară”.

Încetarea focului va fi activă între orele 07.00 și 14.00 GMT (10.00 și 17.00 ora României), cu excepția părții situate la est de orașul Rafah, în sudul enclavei, „unde au loc în continuare confruntări și unde este menținută prezența militară israeliană”, precizează textul.

Duminică seara încă nu fusese stabilită responsabilitatea pentru atacul de la Rafah. Armata israeliană a declarat că „a vizat trei teroriști ai Jihadului Islamic pe o motocicletă în apropierea unei școli a UNRWA din Rafah”, oraș supus de vineri unui bombardament intensiv.

Într-un comunicat publicat în primele ore ale zilei de luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că spre deosebire de milițiile islamiste ale Hamas, care au tras în ultimele săptămâni mii de rachete ce au vizat civili israelieni, Israelul nu vizează civili palestinieni.

Duminică, 71 de persoane au murit în sectorul Rafah, potrivit echipelor de salvare locale, iar alte șapte au fost ucise în cursul serii în nordul Fâșiei Gaza.

Luni dimineața, înainte de intrarea în vigoare a armistițiului anunțat de Israel, zece palestinieni au fost uciși în noi raiduri, potrivit serviciilor de intervenție, ceea ce ridică bilanțul la 1.822 de morți palestinieni în patru săptămâni de conflict.

Dar atacul de duminică împotriva unei școli administrate de agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA), transformată în centru de primire pentru aproximativ 3.000 de refugiați, a provocat indignarea comunității internaționale.

Aceasta este a treia oară în zece zile când este lovită o școală ONU. Circa 30 de palestinieni au fost uciși deja în atacuri asupra unor școli la Beit Hanoun la 24 iulie și la Jabaliya la 31 iulie.

„Este un scandal din punct de vedere moral și un act criminal”, precum și o „nouă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional”, s-a indignat secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Statele Unite, principalul aliat al Israelului s-au declarat „consternate” de un „bombardament rușinos”.

Ban și Washingtonul nu a desemnat în mod explicit Israelul ca responsabil pentru acest atac. Dar au subliniat că armata israeliană era foarte bine informată în legătură cu localizarea refugiilor ONU.

Președintele francez François Hollande a calificat drept „inadmisibilă” bombardarea acestei școli și a cerut ca responsabilii, pe care nu i-a desemnat, „să răspundă pentru acțiunile lor”.

Un corespondent al AFP a relatat despre scene de haos, echipele de salvare străduindu-se în limitele posibilităților să evacueze răniții, în mijlocul părinților care își purtau pe brațe copii.

Fotografiile realizate de AFP la morgă, imaginile cu bebeluși morți sau rude plângând cei nouă membri ai familiei al-Ghul decimați de un atac asupra casei lor ilustrează soarta pe care o are de vineri populația din Rafah.

Palestinienii îi acuză pe israelieni care, la rândul lor, acuză Hamas că se servește de civili ca de scuturi umane și de spitale și școli pentru a lansa rachete înspre Israel.

Dar nici chiar acest lucru „nu justifică raidurile care pun în pericol atâtea vieți ale unor civili nevinovați”, a declarat Departamentul american de Stat.

Potrivit unor surse medicale, războiul a provocat moartea a peste 1.820 de palestinieni și a 64 de militari și trei civili israelieni.

„Această nebunie trebuie să înceteze”, a declarat secretarul general al ONU, în timp ce apelurile la încetarea focului din partea comunității internaționale, până acum neputincioasă, sunt din ce în ce mai presante.

Israelul își continuă totuși operațiunea „Limită de protecție”, declanșată la 8 iulie pentru a încerca să pună capăt tirurilor cu rachete și să distrugă tunelurile ce permit Hamasului să intervină pe teritoriul israelian.

Dar armata israeliană a confirmat pentru prima dată oficiali, duminică, faptul că a început să retragă un număr de militari, fără a preciza câți.

Circa 100 de tancuri staționau duminică în partea israeliană a frontierei, venite din Gaza, unde au trecut la 17 iulie, când armata a pus în aplicare faza terestră a operațiunii „Limită de protecție”.

Fără a vorbi despre începutul retragerii, Netanyahu a sugerat sâmbătă seara că operațiunea va intra într-o nouă fază, după ce armata aproape că a terminat misiunea de demolare a tunelelor.

Această parte a operațiunii se va încheia „probabil în următoarele 24 de ore”, a asigurat purtătorul de cuvânt al armatei, Peter Lerner. Dar „misiunea continuă, ea nu s-a încheiat”, a precizat el.

O „catastrofă umanitară de mare amploare” este totuși pe cale să se producă în Fâșia Gaza, unde 1,8 milioane de locuitori sunt blocați pe un teritoriu restrâns, s-a alarmat ONU.

Situația din Gaza a devenit „intolerabilă” pentru populația civilă, a afirmat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. Hammond, dar și Uniunea Europeană și China au cerut celor doi beligernați oprirea imediată a luptelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator