Israelul avertizează asupra riscurilor unui război cu Hezbollah în următoarele luni /Antonio Guterres: Un conflict în Liban ar fi o ”catastrofă”

Israelul avertizează asupra riscurilor unui război cu Hezbollah în următoarele luni /Antonio Guterres: Un conflict în Liban ar fi o ”catastrofă”
Publicat: 17/01/2024, 22:06

Generalul Herzl Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, a avertizat miercuri seară, în contextul amplificării tensiunilor, că, în următoarele luni, există riscul izbucnirii unui conflict cu mișcarea islamistă Hezbollah, activă în sudul Libanului, iar secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a atras atenția că un astfel de conflict ar fi o ”catastrofă”.

În contextul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, militanți Hezbollah au lansat numeroase atacuri asupra nordului Israelului, forțând armata israeliană să riposteze în sudul Libanului. Miercuri, armata israeliană a efectuat bombardamente intense în sudul Libanului, vizând o celulă teroristă care lansase rachete spre localitatea Rosh Hanikra, situată în nordul Israelului. Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate din nordul Israelului din cauza atacurilor.

”Armata israeliană își intensifică disponibilitatea pentru o operațiune în Liban, am învățat multe în cursul ofensivei din Fâșia Gaza, iar aceste lucruri sunt foarte relevante pentru eventuale confruntări în Liban, deși unele acțiuni vor trebui ajustate. Avem un obiectiv clar în Liban, vrem securizarea situației pentru a putea readuce populația în comunitățile din nordul Israelului”, a declarat generalul Herzl Halevi, citat de cotidianul The Times of Israel.

”Nu știm când va avea loc războiul în nord, dar pot spune că probabilitatea de a izbucni în următoarele luni este mai mare decât era în trecut”, a subliniat șeful Statului Major al armatei israeliene.

Antonio Guterres: Un conflict în Liban ar fi o ”catastrofă”

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a afirmat miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că izbucnirea unui război între Israel și grupul islamist Hezbollah ar avea consecințe catastrofale.

”O confruntare militară totală între Israel și Liban ar fi o catastrofă. Trebuie evitat cu orice preț un astfel de conflict”, a avertizat Antonio Guterres, citat de site-ul Tagesschau.de.

Statele Unite depun eforturi intense, prin intermediul Qatarului și Egiptului, pentru oprirea ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, pentru eliberarea ostaticilor israelieni și evitarea extinderii conflictului în Orientul Mijlociu.

Teheranul anunță că grupurile islamiste vor opri atacurile asupra Israelului când să încheie ofensiva din Gaza

Prezent la Davos, Hossein Amir-Abdollahian, ministrul iranian de Externe, a semnalat că grupurile islamiste palestiniene, mișcarea Hezbollah și militanții huthi din Yemen vor înceta atacurile asupra Israelului când se va încheia ofensiva israeliană în Fâșia Gaza.

”Oprirea genocidului din Gaza va conduce la oprirea operațiunilor militare și a crizelor din regiune”, a subliniat Hossein Amir-Abdollahian.

Armata israeliană continuă ofensiva în sudul Fâșiei Gaza

Armata israeliană continuă intens ofensiva în Fâșia Gaza și a acționat pentru eliminarea unei celule teroriste și în celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania.

Autoritățile medicale din Fâșia Gaza, subordonate grupului islamist Hamas, au raportat, în ultimele 24 de ore, moartea a 163 de persoane și rănirea altor 350. Bilanțul total al bombardamentelor israeliene este de cel puțin 24.448 de morți și 61.504 răniți.

În paralel, armata israeliană a ucis cel puțin trei militanți palestinieni în cursul unui atac cu drone efectuat în apropierea orașului Nablus, în Cisiordania.

Foto: Profimedia

Citește și:

China vrea avansarea relațiilor cu Irlanda /Premierul Li Qiang observă ”potențialul enorm” al tehnologiilor ecologice și digitale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?