Israelul continuă negocierile indirecte cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor / Un oficial israelian s-a deplasat în Qatar

Israelul continuă negocierile indirecte cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor / Un oficial israelian s-a deplasat în Qatar
Publicat: 30/10/2023, 17:09

Guvernul Israelului și grupul islamist Hamas continuă negocierile indirecte în scopul eliberării ostaticilor din Fâșia Gaza, în pofida incursiunilor terestre israeliene, iar un oficial israelian s-a deplasat în Qatar în cadrul eforturilor diplomatice.

Un oficial din Qatar a declarat luni că negocierile continuă, subliniind că incursiunile terestre ale armatei israeliene în Fâșia Gaza au complicat procesul.

”Continuă să discute, își ascultă pozițiile. Sigur că nu sunt în același ritm ca joi și vineri, dar discuțiile nu s-au oprit”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial guvernamental de la Doha, citat de cotidianul Financial Times. Oficialul citat a precizat însă că nu există semnale privind iminența unor rezultate. Armata israeliană a intensificat, începând de vineri seară, incursiunile terestre pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza, aflat sub controlul grupului islamist Hamas.

Surse: Un oficial israelian s-a deplasat în Qatar

Un oficial guvernamental israelian s-a deplasat sâmbătă în Qatar, pentru a discuta despre posibilitatea eliberării ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza, afirmă surse citate de postul de televiziune Fox News.

”Discuțiile erau în impas vineri, din cauza unor dispute de natură tehnică, dar au fost reluate ulterior”, a declarat o sursă diplomatică.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 8.005 morți în Fâșia Gaza, iar alte 20.240 de persoane au fost rănite, potrivit datelor anunțate luni de Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului Hamas.

În Israel, bilanțul atacurilor armate comise pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic este cuprins, potrivit diverselor surse, între 1.300 și 1.400 de morți, iar alte 5.400 de persoane au fost rănite. Cel puțin 239 de persoane răpite din Israel sunt ostatice în Fâșia Gaza, iar 40 sunt dispărute. Grupul Hamas a eliberat, din rațiuni umanitare, patru ostatici, din Statele Unite și din Israel.

Duminică, Jake Sullivan, consilier prezidențial american pentru Siguranță Națională, a declarat că, deși Israelul are dreptul să se apere, ”o pauză umanitară ar fi un semnal bun pentru a facilita eliberarea ostaticilor, chiar dacă Hamas va încerca să profite de armistițiu”.

”Sunt întrebări dure pe care noi încercăm să le adresăm Israelului, în condițiile în care continuă campania împotriva Hamas”, a precizat Jake Sullivan, citat de postul de televiziune CBS.

Negocierile Israelului cu grupul Hamas, intermediate de Statele Unite, Qatar și Egipt, vizează eliberarea ostaticilor în schimbul atenuării situației umanitare din Fâșia Gaza. Hamas cere eliberarea unor deținuți palestinieni din Israel și din SUA, iar alte condiții s-ar putea referi la amploarea operațiunilor militare israeliene.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO | Hamas a dat publicității un videoclip în care 3 femei israeliene luate ostatice îl acuză pe Netanyahu de violențele din 7 octombrie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?