Iulia Skripal visează să revină în Rusia. Fiica fostului spion a fost otrăvită cu o substanță neurotoxică rusească

Iulia Skripal visează să revină în Rusia. Fiica fostului spion a fost otrăvită cu o substanță neurotoxică rusească
Publicat: 24/05/2018, 00:07
Actualizat: 25/03/2019, 23:10

„Este șocant că a fost utilizată o substanță neurotoxică. Viața mi-a fost întoarsă cu susul în jos”, a declarat Iulia Skripal.

Serghei Skripal, fost agent secret rus, și fiica sa, Iulia Skripal, au fost găsiți inconștienți într-un parc din orășelul britanic Salisbury, pe 4 martie. Iulia Skripal, în vârstă de 33 de ani, a fost în comă 20 de zile.

„M-am trezit și am auzit că fuseserăm amândoi otrăviți. Suntem atât de norocoși că am supraviețuit amândoi acestei tentative de asasinat. Recuperarea noastră a fost lentă și extrem de dureroasă”, a spus Iulia Skripal.

„În timp ce încerc să fac față schimbărilor devastatoare care mă afectează fizic și emoțional, depun eforturi zilnic și vreau să îl îngrijesc și pe tatăl meu pentru a-și reveni în totalitate. Pe termen lung, sper să revin în țara mea”, a spus Iulia Skripal.

Marea Britanie și alte țări occidentale din cadrul NATO și Uniunii Europene au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie în orășelul britanic Salisbury vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Administrația Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac și a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigație. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsă de transparență privind starea celor doi cetățeni ruși.

Moscova a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancționării Rusiei. Londra susține că Serghei Skripal și fiica lui au fost în stare gravă. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a catalogat drept „revoltător” refuzul Marii Britanii de a oferi acces consular la cei doi cetățeni ruși. Moscova a cerut dovezi concrete că atacul neurotoxic din Marea Britanie a avut loc. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia are informații credibile că în casa din Salisbury a lui Serghei Skripal, unde autoritățile britanice susțin că a avut loc atacul chimic, erau animale. „Unde sunt animalele? În ce stare sunt? Este vorba de creaturi vii; dacă a fost folosită o substanță chimică de acest gen în casă, aceste creaturi vii ar fi trebuit să fi fost rănite”, a argumentat Maria Zaharova.

Moscova a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orășelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetățeni ruși. „O analiză a tuturor circumstanțelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury. Dacă părții ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetățenilor noștri ca rezultat al unei provocări politice majore”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Centrul de cercetare al armatei britanice a anunțat că nu poate demonstra că substanța neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia. Gary Aitkenhead, directorul Laboratorului pentru Tehnologie și Studii în domeniul Apărării din baza Porton Down, a declarat că nu se poate demonstra că substanța utilizată în atacul chimic a fost fabricată în Rusia. „Am reușit să stabilim că este vorba de Noviciok, o substanță neurotoxică de tip militar. Nu am putut identifica sursa cu precizie, dar am furnizat date științifice Guvernului, care apoi a coroborat informații din alte surse pentru a ajunge la concluziile la care au ajuns”, a afirmat Gary Aitkenhead.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului