James Comey, fostul șef al FBI, confirmă: Donald Trump mi-a cerut să renunț la ancheta care îl viza pe Michael Flynn

James Comey, fostul șef al FBI, confirmă: Donald Trump mi-a cerut să renunț la ancheta care îl viza pe Michael Flynn
Publicat: 08/06/2017, 11:48

James Comey a trimis miercuri Congresului un document în care anunță ce va declara în cursul audierilor.

Referindu-se la o conversație cu Donald Trump desfășurată în Biroul Oval pe 14 februarie, James Comey afirmă: „Președintele a revenit la subiectul Mike Flynn (fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională -n.red.), spunând: «Este un tip bun și a trecut prin multe». A repetat că Flynn nu a făcut nimic greșit discutând telefonic cu rușii, ci doar că l-a indus în eroare pe vicepreședintele SUA. Apoi a spus: «Sper că vedeți clar un mod de a renunța la acest lucru, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un tip bun. Sper că puteți renunța» (la anchetă -n.red.). I-am replicat doar că «este un tip bun» (de fapt, am avut o experiență pozitivă în interacțiunile cu Mike Flynn când era coleg, în calitatea de director al Agenției pentru Informații Militare, la începutul mandatului meu în FBI.) Nu am spus că voi «renunța»” la anchetă, afirmă James Comey în declarația oficială.

CITEȘTE AICI DOCUMENTUL CU RELATAREA LUI COMEY ÎN FAȚA CONGRESULUI

James Comey a oferit și detalii despre dineul pe care l-a avut cu Donald Trump la Casa Albă pe 27 ianuarie, precizând că președintele i-a cerut de două ori „loialitate”.

„Eram doar noi doi, la o masă ovală situată în Sala Verde. Ne serveau doi stewarzi al Forțelor Navale, care intrau în sală doar pentru a aduce mâncarea și băuturile. Președintele a început prin a mă întreba dacă voiam să rămân director al FBI, lucru care mi s-a părut ciudat întrucât îmi spusese de două ori că spera să rămân, iar eu îl asigurasem că așa intenționam. (…) I-am explicat că îmi place munca mea și că intenționam să îmi duc la bun sfârșit mandatul de zece ani. (…) Președintele mi-a spus: «am nevoie de loialitate, aștept loialitate». Nu m-am mișcat, nu am vorbit, nu mi-a schimbat expresia facială deloc în tăcerea penibilă care a urmat. Pur și simplu, ne-am uitat unul la celălalt în tăcere. (…) Spre finalul dineului, președintele a revenit la subiectul funcției mele (…). A spus: «am nevoie de loialitate». Am replicat: «Veți avea mereu onestitate din partea mea». S-a oprit puțin și a spus: «Asta vreau, loialitate onestă». Am tăcut puțin, apoi am spus: «O veți avea din partea mea»”.

James Comey va fi audiat joi de Comisia pentru Informații a Senatului SUA, în legătură cu investigația pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, le-ar fi avut cu oficiali ruși.

Surse citate de CNN afirmau săptămâna trecută că James Comey intenționează să transmită în Senatul SUA că liderul de la Casa Albă a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capăt investigației privind legăturile lui Michael Flynn cu Rusia. O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că președintele a încercat să influențeze direct Departamentul Justiției și investigația FBI privind presupusele contacte ale apropiaților săi cu Rusia, constata cotidianul The New York Times. „Acest lucru se numește clar: obstrucționarea justiției”, a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.

Casa Albă a negat versiunea prezentată în documentul atribuit lui James Comey

„Chiar dacă președintele a transmis în mod repetat că generalul Flynn este un om decent care a slujit și a protejat națiunea noastră, nu i-a cerut domnului Comey și nimănui altcuiva să oprească vreo investigație, inclusiv pe cea în cazul generalului Flynn. Președintele are cea mai înaltă formă de respect pentru agențiile de aplicare a legii și pentru toate investigațiile. Aceasta nu este o prezentare adevărată a conversației între președinte și domnul Comey”, a transmis Președinția SUA.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiției, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii și proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigația care o viza pe Hillary Clinton.

Michael Flynn, fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA.

Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși.

John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat recent, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...