James Comey, fostul șef al FBI, confirmă: Donald Trump mi-a cerut să renunț la ancheta care îl viza pe Michael Flynn

James Comey, fostul șef al FBI, confirmă: Donald Trump mi-a cerut să renunț la ancheta care îl viza pe Michael Flynn
Publicat: 08/06/2017, 11:48

James Comey a trimis miercuri Congresului un document în care anunță ce va declara în cursul audierilor.

Referindu-se la o conversație cu Donald Trump desfășurată în Biroul Oval pe 14 februarie, James Comey afirmă: „Președintele a revenit la subiectul Mike Flynn (fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională -n.red.), spunând: «Este un tip bun și a trecut prin multe». A repetat că Flynn nu a făcut nimic greșit discutând telefonic cu rușii, ci doar că l-a indus în eroare pe vicepreședintele SUA. Apoi a spus: «Sper că vedeți clar un mod de a renunța la acest lucru, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un tip bun. Sper că puteți renunța» (la anchetă -n.red.). I-am replicat doar că «este un tip bun» (de fapt, am avut o experiență pozitivă în interacțiunile cu Mike Flynn când era coleg, în calitatea de director al Agenției pentru Informații Militare, la începutul mandatului meu în FBI.) Nu am spus că voi «renunța»” la anchetă, afirmă James Comey în declarația oficială.

CITEȘTE AICI DOCUMENTUL CU RELATAREA LUI COMEY ÎN FAȚA CONGRESULUI

James Comey a oferit și detalii despre dineul pe care l-a avut cu Donald Trump la Casa Albă pe 27 ianuarie, precizând că președintele i-a cerut de două ori „loialitate”.

„Eram doar noi doi, la o masă ovală situată în Sala Verde. Ne serveau doi stewarzi al Forțelor Navale, care intrau în sală doar pentru a aduce mâncarea și băuturile. Președintele a început prin a mă întreba dacă voiam să rămân director al FBI, lucru care mi s-a părut ciudat întrucât îmi spusese de două ori că spera să rămân, iar eu îl asigurasem că așa intenționam. (…) I-am explicat că îmi place munca mea și că intenționam să îmi duc la bun sfârșit mandatul de zece ani. (…) Președintele mi-a spus: «am nevoie de loialitate, aștept loialitate». Nu m-am mișcat, nu am vorbit, nu mi-a schimbat expresia facială deloc în tăcerea penibilă care a urmat. Pur și simplu, ne-am uitat unul la celălalt în tăcere. (…) Spre finalul dineului, președintele a revenit la subiectul funcției mele (…). A spus: «am nevoie de loialitate». Am replicat: «Veți avea mereu onestitate din partea mea». S-a oprit puțin și a spus: «Asta vreau, loialitate onestă». Am tăcut puțin, apoi am spus: «O veți avea din partea mea»”.

James Comey va fi audiat joi de Comisia pentru Informații a Senatului SUA, în legătură cu investigația pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, le-ar fi avut cu oficiali ruși.

Surse citate de CNN afirmau săptămâna trecută că James Comey intenționează să transmită în Senatul SUA că liderul de la Casa Albă a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capăt investigației privind legăturile lui Michael Flynn cu Rusia. O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că președintele a încercat să influențeze direct Departamentul Justiției și investigația FBI privind presupusele contacte ale apropiaților săi cu Rusia, constata cotidianul The New York Times. „Acest lucru se numește clar: obstrucționarea justiției”, a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.

Casa Albă a negat versiunea prezentată în documentul atribuit lui James Comey

„Chiar dacă președintele a transmis în mod repetat că generalul Flynn este un om decent care a slujit și a protejat națiunea noastră, nu i-a cerut domnului Comey și nimănui altcuiva să oprească vreo investigație, inclusiv pe cea în cazul generalului Flynn. Președintele are cea mai înaltă formă de respect pentru agențiile de aplicare a legii și pentru toate investigațiile. Aceasta nu este o prezentare adevărată a conversației între președinte și domnul Comey”, a transmis Președinția SUA.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiției, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii și proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigația care o viza pe Hillary Clinton.

Michael Flynn, fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA.

Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși.

John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat recent, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât