• Publicat:
Internațional

Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv pentru afirmații injurioase la adresa romilor

Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv pentru afirmații injurioase la adresa romilor
Jean-Marie Le Pen, condamnat definitiv pentru afirmații injurioase la adresa romilor

Cofondatorul partidului de extremă drepata a fost condamnat, pe 20 noiembrie 2014, de Curtea de Apel din Paris la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro. El a formulat un recurs, care a fost respins, la 1 martie, de către Curtea de casație, potrivit unor surse judiciare.

Mișcarea împotriva rasismului și pentru unitatea popoarelor (MRAP) și-a exprimat satisfacția față de această hotărâre și a anunțat, într-un comunicat, că speră „ca politicienilor și politicienelor care i-au călcat pe urme, stigmatizând și discriminând populația romă, această condamnare să le amintească faptul că toate discursurile pline de ură trebuie să fie sever sancționate și să servească drept exemplu”.

Le Pen a vorbit la Universitatea de vară a FN, pe 22 septembrie 2012, în La Baule (Loire-Atlantique), în prezența fiicei sale Marine, despre provocările imigrației, o temă predilectă a FN.

Ironizându-i pe romi, el a provocat râsete și aplauze, atribuindu-le fraza „Noi, noi suntem ca păsările, noi zburăm natural”.

Jean-Marie Le Pen a fost condamnat în apel pentru complicitate la injurie, după ce afirmațiile incriminate au fost difuzate pe site-ul FN – potrivit legii presei, difuzorul este autorul principal.

Avocatul său de la acea vreme, Wallerand de Saint-Just, a argumentat că clientul său nu și-a dat acordul ca acest discurs să fie difuzat.

Judecătorii din prima instanță au respins acest argument, evocând faptul că Le Pen nu a „protestat niciodată față de această difuzare și nici nu a solicitat retragerea înregistrării video în litigiu” de pe site.

Inchide