Joe Biden, pregătit să păstreze trupe americane la Kabul și după 31 august

Joe Biden, pregătit să păstreze trupe americane la Kabul și după 31 august
Sursa FOTO: picryl.com
Publicat: 19/08/2021, 11:24

Statele Unite anunță că își iau angajamentul să scoată din Afganistan fiecare cetățean american aflat încă acolo, chiar dacă asta presupune ca trupele militare să rămână la Kabul și după data de 31 august, termenul avansat pentru o retragere totală.

Joe Biden a făcut această promisiune într-un interviu acordat televiziunii ABC.

„Dacă mai sunt cetățeni americani, vom rămâne să-i scoatem pe toți”

Potrivit lui Joe Biden, forţele americane la Kabul ar putea fi menținute şi după 31 august, dacă toţi cetăţenii americani care se află încă în ţară nu sunt evacuaţi până atunci.

În timpul interviului acordat ABC, jurnalistul George Stephanopoulos l-a întrebat pe președintele SUA: „Deci, americanii ar trebui să înțeleagă că s-ar putea ca trupele să fie acolo dincolo de 31 august?”. „Nu. Americanii ar trebui să înțeleagă că vom încerca să o facem înainte de 31 august”, a răspuns Biden.

„Dar dacă nu o facem?!”, a insistat Stephanopoulos, „trupele vor rămâne…”. „Dacă – dacă nu, vom stabili la momentul respectiv cine a rămas. Și, dacă mai sunt cetățeni americani, vom rămâne să-i scoatem pe toți”, a spus președintele Joe Biden.

Evacuarea afganilor, o operațiune dificilă

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a recunoscut că întâmpină „mai multe dificultăţi” în evacuarea afganilor decât a americanilor. În context, Washingtonul îi acuză pe talibani că nu şi-au respectat promisiunea de a permite accesul liber către aeroportul Kabul tuturor celor care ar dori să plece din ţară.

Jurnalistul ABC a insistat și asupra imaginilor cu sute de pasageri înghesuiţi într-un avion american C-17 şi pe cele ale „afganilor care cad” dintr-un avion. „Aceasta a fost cu patru, cinci zile în urmă”, a comentat Biden. „La ce v-aţi gândit când aţi văzut aceste imagini?”, a întrebat jurnalistul. „Ceea ce am crezut este că trebuie să preluăm controlul. Trebuie să ne mişcăm mai rapid. Trebuie să avansăm într-un mod care ne permite să preluăm controlul asupra acestui aeroport. Şi am făcut-o”, a răspuns Joe Biden.

Nu cred că este vorba de un eşec în retragerea din Afganistan. Cu alte cuvinte, când aveţi guvernul afgan, un lider al acestui guvern, care urcă în avion şi decolează şi pleacă în altă ţară, când vedeţi prăbuşirea semnificativă a trupelor afgane pe care le-am antrenat, 300.000 dintre militari care îşi abandonează echipamentul şi pleacă, aceasta a fost, ştiţi… Pur şi simplu asta s-a întâmplat” – Joe Biden.