Joe Biden reafirmă că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord, dar rămâne prudent / Ar putea fi eliberați zeci de ostatici

Joe Biden reafirmă că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord, dar rămâne prudent / Ar putea fi eliberați zeci de ostatici
Publicat: 21/11/2023, 20:39

Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, a reafirmat, marți, că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord pentru eliberarea a zeci de ostatici israelieni din Fâșia Gaza, dar s-a declarat precaut asupra finalizării negocierilor care, conform unor surse, vizează un schimb de prizonieri, limitarea operațiunilor aeriene israeliene și un armistițiu temporar.

”Lucrăm intens la un acord. Suntem foarte aproape de un acord și putem aduce acasă unii ostatici foarte curând. Dar nu vreau să intru în detalii, întrucât nu este nimic finalizat până nu este finalizat. Când vom avea mai multe date vom spune. Lucrurile arată bine în acest moment”, a declarat președintele Biden marți, potrivit postului NBC News. Luni, Biden a apreciat că sunt șanse reale pentru un acord de eliberare a zeci de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Negocierile vizează eliberarea a 50 de ostatici, în cadrul unui schimb de prizonieri / Israelul ar urma să limiteze ofensiva militară

Conform unor surse citate de cotidianul The Jerusalem Post și de site-ul Walla News, Israelul a acceptat în principiu condițiile liderului mișcării Hamas, Yahya Sinwar.

Potențialul acord, care va trebui aprobat formal de Guvernul israelian, vizează eliberarea a 50 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza, în principal femei și copii, în schimbul a 140 de militanți palestinieni aflați în închisorile din Israel. Armata israeliană ar urma să suspende zilnic timp de șase ore operațiunile cu drone deasupra Fâșiei Gaza și să accepte un armistițiu general de patru zile, care ar putea fi prelungit dacă grupurile Hamas și Jihadul Islamic eliberează alți ostatici. În total, în Fâșia Gaza sunt captive 239 de persoane răpite pe 7 octombrie din sudul Israelului.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a confirmat, marți, ”progrese” în negocierile privind eliberarea unui grup de ostatici din Fâșia Gaza, iar Guvernul se va reuni în cursul serii pentru analizarea și eventuala aprobare a proiectului de acord. ”Sunt anumite progrese. Nu cred că este util să spun prea multe lucruri, dar sper să anunț vești bune în curând”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Negocierile dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas sunt mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite. ”Suntem în etapa finală a negocierilor. Nu am fost niciodată mai aproape de un acord”, a afirmat anterior Majed Al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Premierul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, s-a declarat încrezător că se va ajunge la un acord, subliniind că rămân doar aspecte ”practice și logistice”.

Herzi Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, a anunțat că forțele militare continuă presiunile asupra mișcării Hamas, pentru a obține eliberarea ostaticilor. ”Drumul este încă lung. Vom continua presiunile”, a afirmat Herzi Halevi, citat de site-ul Tagesschau.de.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 14.128 de morți în Fâșia Gaza, inclusiv 5.840 de minori. Alte peste 33.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Netanyahu anunță ”progrese” în sensul unui acord pentru eliberarea ostaticilor / Guvernul Israelului va examina planul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii