Joe Biden va suplimenta sprijinul pentru apărarea Israelului și anunță asistență umanitară pentru civilii palestinieni

Joe Biden va suplimenta sprijinul pentru apărarea Israelului și anunță asistență umanitară pentru civilii palestinieni
Publicat: 18/10/2023, 18:13

Statele Unite vor intensifica susținerea pentru apărarea Israelului, în contextul atacurilor comise de grupurile islamiste din Fâșia Gaza, a declarat miercuri, la Tel Aviv, președintele Joseph Biden, anunțând și asistență umanitară pentru poporul palestinian, inclusiv eforturi pentru accesul organizațiilor internaționale în Fâșia Gaza.

”Am venit în Israel cu un singur mesaj: nu sunteți singuri. Atât timp cât există Statele Unite (…), nu vă vom lăsa niciodată singuri. Cel mai important, știu că recentul atac terorist asupra cetățenilor acestei țări a lăsat răni foarte profunde, peste 1.300 de israelieni uciși, printre care se numără 31 de americani uciși de grupul terorist Hamas. Au fost uciși sute de tineri la un festival muzical. (…) Zeci de oameni, israelieni și americani au fost luați ostatici. Au fost masacrați copii și familii întregi. (…) Nu există nicio rațiune și nicio scuză pentru aceste lucruri. Ziua de 7 octombrie, care era o sărbătoare sfântă evreiască, a devenit cea mai letală zi pentru poporul evreu de la Holocaust. A scos la suprafață amintiri dureroase, cicatrici lăsate în urmă de mii de ani de antisemitism și de genocid împotriva poporului evreu. Lumea a asistat atunci la aceste lucruri și nu a făcut nimic. Noi nu vom asista la aceste lucruri fără a face nimic, nici astăzi, nici mâine, niciodată”, a declarat Biden, în discursul rostit la încheierea vizitei în Israel.

Biden a anunțat că va cere Congresului SUA, în procedură rapidă, să suplimenteze asistența militară destinată Israelului și a îndemnat națiunile și entitățile ostile Israelului să nu se implice în conflictul dintre armata israeliană și organizațiile islamiste Hamas și Jihadul Islamic. Mesajul li se adresează în principal Iranului și mișcării șiite libaneze Hezbollah.

”Ne vom asigura că Israelul are capabilitățile de a se apăra, de a-și apăra cetățenii. (…) Voi cere Congresului SUA un pachet fără precedent pentru apărarea Israelului. (…) Transferăm capabilități militare americane în regiune, inclusiv poziționând grupul portavionului USS Gerald Ford în estul Mediteranei, iar portavionul USS Eisenhower este în drum spre această zonă, pentru a descuraja noi agresiuni împotriva Israelului și a evita extinderea conflictului. Lumea va ști că Israelul este mai puternic ca niciodată. Iar mesajul meu pentru orice actor ostil care se gândește să atace Israelul este, la fel ca săptămâna trecută, să nu facă acest lucru”, a subliniat Biden.

Președintele SUA a dat asigurări că ”principala sa prioritate” este eliberarea ostaticilor, inclusiv cetățeni americani, deținuți de grupul islamist Hamas. ”Colaborăm cu partenerii din regiune, prin toate modalitățile, pentru a-i aduce acasă pe cei ținuți captivi de Hamas”.

De altfel, președintele Biden consideră că organizația islamistă Hamas, care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, nu este reprezentativă pentru poporul palestinian.

”Majoritatea vastă a palestinienilor nu sunt Hamas. Hamas nu reprezintă poporul palestinian. (…) Și poporul palestinian suferă foarte mult. Suntem îndurerați de pierderile de vieți palestiniene, întreaga lume este întristată de pierderile de vieți de ieri, într-un spital din Gaza. Pe baza informațiilor pe care le-am văzut astăzi, explozia a fost rezultatul unei rachete lansate de un grup terorist din Gaza. Statele Unite susțin în mod clar protejarea vieților civililor în acest conflict”, a continuat Biden, pledând pentru transferul de provizii populației civile din Fâșia Gaza.

”Populația din Gaza are nevoie de alimente, apă, medicamente și adăpost. Am cerut Guvernului israelian să accepte transferul anumitor provizii umanitare pentru civilii din Fâșia Gaza. Israelul a acceptat că asistența umanitară poate începe să fie transferată din Egipt spre Gaza”, a subliniat Biden, anunțând că Washingtonul se coordonează cu Egiptul și cu agențiile Națiunilor Unite.

Președintele SUA a anunțat că a decis să pună la dispoziție 100 de milioane de dolari pentru asistență umanitară destinată civililor din teritoriile palestiniene Fâșia Gaza și Cisiordania.

Citește și:

Blinken a condamnat, în discuțiile cu Abbas, toate formele de terorism și a subliniat că Hamas nu reprezintă poporul palestinian

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...