John Edwards, democratul care s-a vrut vicepreședintele SUA, a fost găsit NEVINOVAT în procesul său de deturnare de fonduri

John Edwards, democratul care s-a vrut vicepreședintele SUA, a fost găsit NEVINOVAT în procesul său de deturnare de fonduri
Publicat: 01/06/2012, 16:18
Actualizat: 01/06/2012, 16:18

Fosta speranță a partidului democrat american John Edwards a ieșit joi liber din procesul său pentru deturnare de fonduri în favoarea amantei sale, juriul declarându-l nevinovat pentru un cap de acuzare, celelalte fiind anulate, relatează AFP.

Edwards, care a fost nominalizat la vicepreședinție în tandem cu candidatul democrat la Casa Albă John Kerry în 2004 și, ulterior, candidat la primarele democrate din 2008, era pasibil cu o pedeapsă de 30 de ani de închisoare și o amendă de 1,5 milioane de dolari.

Procesul, care a avut loc la Greensboro (North Carolina, sud-est), s-a concentrat pe folosirea a aproximativ un milion de dolari proveniți de la doi donatori bogați. Edwards, în vârstă de 58 de ani, era acuzat că a folosit această sumă de bani pentru a plăti cazarea amantei sale Rielle Hunter, membră a echipei sale de campanie, cu care are un copil, în scopul de a camufla în acest fel relația lor.

Banii proveneau de la un bogat avocat texan, Fred Baron, decedat în 2008, și de la Rachel Mellon, în prezent în vârstă de 101 ani, văduva bancherului Paul Mellon.

După aproximativ zece zile de deliberări, jurații l-au declarat joi pe Edwards „nevinovat” la unul dintre capetele de acuzare, dar nu au ajuns la un acord în privința celorlalte, determinând-o pe judecătoarea Catherine Eagles să le anuleze pentru viciu de procedură.

După anunțarea deciziei, Edwards a recunoscut că nu ar fi trebuit niciodată să ascundă existența amantei sale în timp ce candida la învestitura partidului democrat în 2008, dar a reiterat că nu a făcut nimic condamnabil.

„Cred că nu am făcut nimic ilegal”, a declarat el pe scările palatului de justiție.

„Dar am acționat prost, teribilde prost, și nimeni altcineva nu este responsabil de păcatele mele”, a adăugat fostul senator de North Carolina, în fața a zeci de jurnaliști.

Edwards a pledat nevinovat la fiecare dintre cele șase capete de acuzare – între care complot în vederea încălcării legilor de finanțare a campaniei electorale, deturnare de fonduri și declarații false – formulate împotriva lui.

În cadrul procesului, avocatul său, Abbe Lowell, a recunoscut că „John nu a fost un soț bun, dar este total exclus că acesta ar fi vrut să încalce legea sau că ar fi încălcat-o efectiv”. De cealaltă parte, procurorul Robert Higdon a asigurat în rechizitoriul său că fondurile au servit la „susținerea ambițiilor politice ale lui John Edwards”.

În cadrul declarației sale în fața presei, John Edwards, emoționat și cu ochii în lacrimi, a recunoscut public că Frances Quinn, fetița în vârstă de patru ani pe care o are cu amanta sa, este copilul lui.

„Draga mea Quinn, o iubesc mai mult decât v-ați putea imagina vreodată”, a declarat el, făcând o pauză de câteva secunde, apoi adăugând: „Nu cred că Dumnezeu a terminat cu mine. Am convingerea că el crede că pot face în continuare lucruri bune”.

„Și indiferent ce se va întâmpla la nivel judiciar, sper că voi putea ajuta toți copii pe care i-am văzut în locurile cele mai sărace din țară și din lume”, a asigurat John Edwards. „Vreau să îmi dedic viața efortului de a fi cel mai bun tată”, a conchis el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția