Julian Assange, fondatorul Wikileaks, complet izolat în ambasada Ecuadorului de la Londra. Motivul pentru care autoritățile i-au „tăiat” internetul

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, complet izolat în ambasada Ecuadorului de la Londra. Motivul pentru care autoritățile i-au „tăiat internetul
Publicat: 29/03/2018, 12:39

Decizia a fost luată pentru a-l împiedica pe Assange să interfereze în afacerile interne ale altor țări.

„Această decizie a fost luată ca urmare a eșecului lui Assange de a respecta acordul scris pe care l-a încheiat cu guvernul la sfârșitul anului 2017, prin care se obligă să nu publice mesaje prin care să interfereze în problemele altor țări. Guvernul din Ecuador avertizează că acest comportament al lui Assange periclitează relațiile bune pe care le are Ecuadorul cu Marea Britanie și cu alte state europene și din lume”, se arată într-un comunicat al guvernului din Ecuador.

Ulterior, WikiLeaks a negat faptul că Julian Assange ar avea o înțelegere cu guvernul ecuadorian în privința cenzurării discursului său.

În cursul zilei de luni, Julian Assange a transmis prin intermediul contului de Twitter că pune la îndoială acuzațiile potrivit cărora Rusia este responsabilă pentru atacul cu o substanță neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, în orașul englez Salisbury.

„Faptul că 21 de aliați ai SUA au expulzat diplomați ruși în legătură cu un eveniment nerezolvat în Marea Britanie și faptul că SUA au expulzat de aproape trei ori mai mulți diplomați decât Marea Britanie, presupusa țară victimă, ajută Kremlinul să spună în continuare că se află sub asediul unor conspirații conduse de SUA. Mai mult, deși este rezonabil ca Theresa May să considere statul rus drept suspectul principal, până în prezent, dovezile sunt circumstanțiale și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice nu a obținut nicio confirmare independentă, permițând Kremlinului să promoveze pe plan intern ideea că Rusia este persecutată”, a precizat Assange.

Alan Duncan, secretarul de stat pentru Afaceri Externe din Marea Britanie, a răspuns imediat la aceste comentarii, catalogându-l pe Assange drept un „vierme mizerabil și mic” care trebuie să se predea autorităților.

La 22 ianuarie, președintele ecuadorian Lenin Moreno l-a avertizat pe Julian Assange să nu intervină în politica Ecuadorului sau a altor „state prietene”, după ce fondatorul Wikileaks și-a manifestat în mod public sprijinul pentru mișcarea de independență din Catalonia.

La 11 ianuarie, Marea Britanie a respins cererea Ecuadorului de a-i acorda statut diplomatic lui Julian Assange. Ulterior, fondatorul Wikileaks a primit cetățenie ecuadoriană.

În luna mai a anului trecut, procurorii suedezi au renunțat la ancheta privind un presupus viol, dar Assange ar putea fi arestat pentru că a încălcat condițiile de cauțiune din Suedia. Arestarea lui Julian Assange reprezintă o prioritate pentru SUA.

Platforma online WikiLeaks a publicat zeci de mii de documente militare și diplomatice clasificate, într-una dintre cele mai mari divulgări de informații din istoria SUA.

În martie 2016, WikiLeaks a publicat o arhivă de peste 30.000 de e-mailuri trimise către și de la un server privat al lui Hillary Clinton, în timpul mandatului acesteia de secretar de stat al SUA (2009-2013). Ulterior, WikiLeaks a prezentat aproximativ 20.000 de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat din SUA, precum și e-mailuri ale lui John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidențiale.

Hillary Clinton susține că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a conspirat cu guvernul Rusiei pentru influențarea alegerilor americane din 2016, în sensul subminării campaniei sale prezidențiale. Clinton consideră că WikiLeaks este o filială a serviciilor de informații ruse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice