Justin Trudeau acuzații hărțuire sexuală Canada premier politică parlamentari

Redactor:
Silviu Bănilă
Justin Trudeau acuzații hărțuire sexuală Canada premier politică parlamentari
Justin Trudeau răspunde public în fața unei acuzații de hărțuire sexuală

Premierul Canadei, care a declarat anterior că nu tolerează sub nicio formă hărțuirea sexuală, a fost întrebat în legătură cu presupusul incident, în cadrul unui turneu de trei zile, organizat cu ocazia Zilei Canadei, scrie The Independent.

„Îmi amintesc bine acea zi, un eveniment organizat de Fundația Avalanșa, pentru promovarea siguranței caz de avalanșă”, a spus Trudeau.

Acuzația a ieșit la iveală într-un editorial din ziarul Creston Valley Advance, la scurt timp după Festivalul Kokanee din Creston, British Columbia, în data de 4 august 2000.

Trudeau, care la acea vreme avea 28 de ani și era profesor, a relatat în materialul respectiv ce i-a transmis unei tinere reporter: „Îmi pare rău, dacă aș fi știut că scrii pentru un cotidian național, nu aș fi fost atât de insistent”.

Editorialul plusează însă: „Nu ar trebui ca fiul unui fost premier să știe ce e bine și ce e rău atunci când socializează în public? Nu a învățat, din vastele sale experiențe în public, că atingerea nepotrivită a unei femei străine nu face parte din codul bunelor maniere, indiferent de cine este ea, ce face sau unde se află?”

Trudeau este binecunoscut pentru susținerea acordată egalității între sexe și a scris despre creșterea copiilor în spirit feminist. Pentru premierul canadian, hărțuirea sexuală este „o problemă sistematică”, mai ales că a suspendat din funcție doi parlamentari liberali, acuzați de comportament nepotrivit.

Biroul premierului Trudeau a transmis o declarație legată de aceste acuzații: „A avut mereu foarte multă grijă să trateze pe toată lumea cu respect. Primele lui experiențe cu activismul au avut legătură cu cazul agresiunilor sexuale de la universitatea McGill și cunoaște importanța respectului și înțelepciunii”.

Jurnalista care l-a acuzat pe Trudeau că ar fi „ciupit-o” a declarat pentru CBC că NU ESTE interesată să discute despre acuzația respectivă și nu a dorit să îi fie dezvăluită identitatea.

Valerie Bourne, fost publisher la Advance, a declarat: „Îmi amintesc bine că a venit la mine deoarece era bulversată de întâmplare. Nu i-a plăcut prin ce a trecut. Nu era sigură cum să îmi spună, deoarece discutam de un membru cunoscut în comunitatea canadiană. Nu aș clasifica sau cataloga așa ceva ca AGRESIUNE SEXUALĂ”.

Inchide