Kissinger comentează victoria lui Trump: reacție la atacuri asupra valorilor SUA. Rusia și China își analizează opțiunile

Kissinger comentează victoria lui Trump: reacție la atacuri asupra valorilor SUA. Rusia și China își analizează opțiunile
Publicat: 15/12/2016, 17:32
Actualizat: 28/03/2019, 10:08

Într-o serie de interviuri acordate revistei The Atlantic, Henry Kissinger a evocat principalele provocări cu care se va confrunta Administrația Donald Trump și oferă recomandări pentru evitarea unui război cu China.

„Fenomenul Trump este, în mare parte, o reacție a americanilor din categoria de mijloc la atacurile asupra valorilor lansate de comunități intelectuale și academice. Există și alte cauze, dar aceasta este cea mai semnificativă”, apreciază Henry Kissinger, fost consilier prezidențial pentru Siguranța Națională și fost secretar de Stat în administrațiile președinților Richard Nixon și Gerald Ford.

Jeffrey Goldberg, The Atlantic: Ați fost surprins de victoria lui Donald Trump?

Henry Kissinger: „Am crezut că va câștiga Hillary Clinton”.

Reporter: Ce înseamnă această victorie pentru rolul Americii în lume?

Henry Kissinger: „Ne va permite să stabilim o coerență între politica externă și situația internă. În mod evident, există o discrepanță între percepția publicului asupra rolului politicii externe a SUA și percepția elitelor. Cred că noul președinte are ocazia de a reconcilia cele două poziții. Are această oportunitate, dar depinde de el dacă va profita de ea”.

Reporter: Ce credeți despre competența și despre seriozitatea lui Donald Trump?

Kissinger: „Trebuie să încetăm această dezbatere. Este președintele-ales. Trebuie să îi oferim oportunitatea de a-și dezvolta filosofia”.

Reporter: Care este cea mai mare preocupare pe care o aveți privind stabilitatea mondială în urma acestui rezultat electoral?

Kissinger: „Celelalte țări vor reacționa printr-un șoc. Dar aș vrea să mențin deschisă posibilitatea apariției unor noi forme de dialog. Dacă Trump spune poporului american: «Aceasta este filosofia mea în materie de politică externă», iar unele dintre politicile lui nu vor fi identice cu cele de până acum dar vor menține obiectivele de bază, atunci este posibil să existe continuitate”.

Reporter: Cum va reacționa China?

Kissinger: „Sunt destul de încrezător că reacția Chinei va fi să analizeze opțiunile. Suspectez că Rusia va avea aceeași reacție”.

Reporter: Credeți că Donald Trump este un admirator al președintelui rus, Vladimir Putin?

Kissinger: „Nu. Cred că a căzut în acest tip de discurs deoarece Vladimir Putin a spus unele lucruri bune despre el, în mod tactic, iar el a simțit că trebuia să răspundă”.

Reporter: Credeți că relația dintre Trump și Putin este preconfigurată în vreun fel?

Kissinger: „Nu”.

Reporter: Există șansa ca Rusia profite de pe urma acestei situații?

Kissinger: „Mai probabil este că Putin va aștepta să vadă evoluția situației. Rusia și Statele Unite interacționează în zone în care niciuna dintre țări nu deține control asupra tuturor elementelor, precum crizele din Ucraina și Siria. Este posibil ca unele părți implicate în aceste conflicte să se simtă mai libere pentru a face anumite lucruri. Vladimir Putin va aștepta pentru a vedea ce opțiuni are”.

Reporter: Prin urmare, există riscul unei instabilități mai mari.

Kissinger: „Aș face o constatare generală: Cred că cea mai mare parte a politicii externe a lumii a fost în suspans de șase-nouă luni, așteptând rezultatul alegerilor. Au urmărit o revoluție internă în SUA. Acum, vor vrea să analizeze situația ceva timp. Dar, la un moment dat, evenimentele vor necesita luarea unor decizii. Singura excepție de la această regulă pot fi grupurile nonetatiste; acestea s-ar putea simți stimulate să genereze o reacție a SUA care să submineze poziția noastră pe plan mondial”.

Reporter: Amenințarea reprezentată de rețeaua teroristă Stat Islamic este mai gravă acum?

Kissinger: „Grupurile nonetatiste ar putea considera că Donald Trump va reacționa la un atac terorist într-un mod care să fie în favoarea intereselor lor”.

Reporter: Cum va reacționa Iranul?

Kissinger: „Iranul probabil va ajunge la concluzia corectă că acordul nuclear este mai fragil acum decât era, dar va da dovadă de o determinare solidă, chiar și pe fondul presiunilor, în timp ce îl va evalua pe Donald Trump. Nu știe nimeni prea multe despre linia de politică externă (a viitorului președinte – n.red.), astfel că toată lumea va intra într-o perioadă de analiză, mai precis, o analiză frenetică”.

Reporter: Cum i-ați recomanda lui Donald Trump să se prezinte în relațiile internaționale?

Kissinger: „În primul rând, să demonstreze că deține controlul asupra tuturor problemelor cunoscute. În al doilea rând, să demonstreze că analizează cauzele acestor evoluții. Un președinte are o responsabilitate inevitabilă de a trasa o direcție: Ce încercăm să obținem? Ce încercăm să evităm? De ce? Pentru a face acest lucru, trebuie să analizeze situațiile și să gândească soluții”.

Henry Kissinger, diplomat american și teoretician politic, a fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională și, ulterior, secretar de Stat în administrațiile președinților Richard Nixon și Gerald Ford. Kissinger a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile de negociere a unui armistițiu în Vietnam. Henry Kissinger s-a remarcat printr-o politică externă realistă, jucând un rol important în influențarea deciziilor la Washington în perioada 1969-1977. A fost inițiatorul unei politici flexibile pentru atenuarea tensiunilor cu URSS și a pledat pentru deschidere în relația cu China. Kissinger a negociat Acordul de pace de la Paris, care a pus capăt implicării americane în Războiul din Vietnam. Este fondatorul Asociației Kissinger și a scris numeroase cărți în domeniul politic și în relațiile internaționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului