Kosovo: Premierul Albin Kurti avertizează că un nou conflict ar putea izbucni în nordul regiunii

Kosovo: Premierul Albin Kurti avertizează că un nou conflict ar putea izbucni în nordul regiunii
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/08/2022, 12:24

Kosovo este gata să facă față unui posibil atac din partea Serbiei, iar agravarea tensiunilor din nordul regiunii, între kosovari și sârbi, ar putea duce la un nou conflict armat, a declarat miercuri prim-ministrul kosovar Albin Kurti.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au izbucnit din nou la începutul acestei luni, când Priștina a anunțat că îi va obliga pe sârbii care locuiesc în nord și care nu recunosc instituțiile kosovare, să înceapă să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de autoritățile din Kosovo în locul celor emise de Serbia.

Situația s-a calmat după ce Kurti, sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, a fost de acord să amâne schimbarea regulamentului privind numerele de înmatriculare a mașinilor până la 1 septembrie, iar forțele NATO de menținere a păcii au supravegheat înlăturarea blocajelor rutiere instituite de sârbi.

„Nu ar trebui să excludem că aceste politici agresive ale Belgradului s-ar putea transforma, de asemenea, într-un atac împotriva Kosovo într-un fel sau altul. Suntem vigilenți, dar nu ne temem. Nu spun că ne vor ataca săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, dar ar fi total iresponsabil să excludem posibilitatea escaladării tensiunilor și a apariției unor noi conflicte”., a declarat Kurti pentru Reuters.

Premierul kosovar acuză Rusia

De asemenea, Kurti a acuzat Rusia, care este principalul aliat al Serbiei și care a respins cererea Kosovo de a adera la Națiunile Unite, că ar avea un rol în stârnirea unor noi tensiuni etnice în regiune.

„Despoticul președinte Putin este un om de război și ar fi interesat să răspândească războiul pentru că vrea să normalizeze războiul”, a spus Kurti, făcând aluzie la invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Avem instituțiile și organele noastre de securitate și apărare, Kosovo este un stat acum, nu suntem în anul 1998. Suntem în 2022, așa că suntem mult mai pregătiți să ne apărăm suveranitatea, integritatea teritorială, democrația, statul de drept”, a mai spus premierul kosovar.

Kurti și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, ar urma să se întâlnească la Bruxelles pentru mai multe discuții pe 18 august. Belgradul și Pristina sunt angajate public într-un dialog mediat de UE, dar foarte puține progrese au fost înregistrate până acum.

Tensiuni tot mai mari între Serbia și Kosovo

Tensiunile dintre Belgrad și Priștina sunt în creștere în contextul în care autoritățile din Kosovo au anunțat o măsură care i-ar afecta pe etnicii sârbi din nordul regiunii, în sensul în care i-ar obliga pe aceștia să solicite plăcuțe de înmatriculare auto emise de instituțiile kosovare.  Totodată, noile reguli prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă ca trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata șederii lor în Kosovo. De asemenea, plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuțe kosovare în termen de două luni.

Deoarece sârbii din Kosovo au în număr foarte mare numere de înmatriculare, dar și pe fondul tensiunilor mai vechi dintre comunitatea sârbă și cea albaneză, situația a devenit tensionată. Poliția din Kosovo a informat că duminică a fost ținta unor atacuri, după ce protestatari sârbi au blocat mai multe drumuri care duc în Serbia.

În cele din urmă, guvernul kosovar a decis amânarea cu o lună a intrării în vigoare a noilor reguli.

Amânarea a fost anunțată de Guvern la finalul unor discuții cu ambasadorul Statelor Unite la Priștina, Jeffrey Honevier.

La 14 ani după ce Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nord folosesc plăcuțe de înmatriculare și documente emise de autoritățile sârbe, refuzând să recunoască instituțiile din capitala Pristina. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, dar nu de Serbia sau Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Meghan, criticată din nou. Ce a făcut cu Harry în public e șocant
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei