Kover: Mărșăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obținerea autonomiei

Kover: Mărșăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obținerea autonomiei
Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, marți seară, la Târgu Mureș, că "mărșăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obținerea autonomiei", iar Ungaria este "un partener interesat în succesul" acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 07/01/2014, 22:56
Actualizat: 28/03/2019, 01:14

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, marți seară, la Târgu Mureș, că „mărșăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obținerea autonomiei”, iar Ungaria este „un partener interesat în succesul” acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a participat, marți seară, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, la comemorarea masacrului secuilor de la Siculeni din urmă cu 250 de ani, eveniment organizat de Consiliul Național Secuiesc, la care au participat aproximativ 500 de persoane, între care lideri ai tuturor formațiunilor politice maghiare din Transilvania, precum și consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Kover a spus, în discursul său, că are adânc în memorie întâlnirea CNS din 2010, din Parlamentul Ungariei, când acesta „a devenit casa națiunii maghiare și a fost autentificat prin sigiliul națiunii secuiești”.

„Este foarte folositor pentru om să se reîntoarcă la locul de baștină, este la fel de bine să ne reîntoarcem, după nouă decenii, la originile noastre și putem să zicem că națiunea secuiască a primit un elan nou și doresc CNS să primească un nou elan pentru obținerea autonomiei, care s-a fructificat și prin organizarea evenimentului mărșăluirii (marșul din Covasna de anul trecut – n.r.). Consider că mărșăluirea secuilor din 1990 încoace a ajuns la mijlocul drumului pentru obținerea autonomiei secuimii. Autonomia secuimii nu este ceea ce ne-a îndepărtat ani de-a rândul, după 1990, și la jumătatea de drum spre autonomia secuimii știm acum că va fi o mărșăluire lungă”, a spus Kover.

El a adăugat că i s-a întărit „credința” că autonomia Ținutului Secuiesc va fi singura șansă pentru națiunea secuiască, întrucât aceasta va garanta drepturi, folosirea limbii, culturii materne, va asigura drepturile egale pentru maghiari „și nu o să deranjeze sub nicio formă integritatea teritorială a României”.

„Celor care au dubii că autonomia nu ar asigura condiții de viață mai bune le doresc să încerce și după aceea să-și formeze opinia. Stimați prieteni, să nu uitați cuvintele lui Nagy Gyozo: «Prima dată vei fi răstignit, vei fi rupt în bucăți, dar, dacă te lupți mai departe, învingi până la urmă». Pentru victoria voastră, ca să terminați cu bine acest drum, o să aveți nevoie ca din 2014 să participați pe acest drum într-un număr din ce în ce mai mare, să aveți parteneri care sunt interesați sau care o să devină interesați în a vă ajuta”, a spus el.

Kover a arătat că în această „încercare” va trebui atras și tineretul secuiesc, „pentru că autonomia secuiască va fi pusă în funcțiune de acest tineret”, care trebuie să studieze cum funcționează statele europene și să cunoască „realitatea secuiască”, dar și românii.

„Pentru succesul vostru, trebuie să-i faceți interesați pe conaționalii voștri români și trebuie să-i faceți să înțeleagă că asta n-o să fie în detrimentul națiunii române, va fi un interes comun autonomia și aceasta se va coordona cu deciziile și declarația din 1918 de la Alba Iulia, care asigura drepturile minorităților. Eu doresc ca autonomia să ofere o posibilitate de trai și un nivel de trai mai ridicat și aici sunt convins că toți cei care locuiesc pe aceste meleaguri vor sprijini această inițiativă. Stimați prieteni, Ungaria este un partener care este interesat în acest succes, interesul nostru este ca secuimea să rămână pe locurile natale și să aibă șanse egale de viață și de câștig. De aceea am oferit noi posibilitatea de a obține cetățenia ungară, fără a părăsi locurile natale și de baștină și dorim, pentru toți care se consideră parte a națiunii ungare, să obțină acest drept”, a spus Kover.

El a făcut un apel la cei prezenți să își folosească influența, astfel încât toți cei care au obținut cetățenia ungară să folosească drepturile care decurg din ea și să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, dar și la alegerile europarlamentare din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”