La cină cu Osama bin Laden. Doi bărbați din Pakistan au povestit pentru BBC cum l-au primit în casa lor pe cel mai căutat terorist, cu exact un an înainte să fie ucis de trupele speciale SUA

La cină cu Osama bin Laden. Doi bărbați din Pakistan au povestit pentru BBC cum l-au primit în casa lor pe cel mai căutat terorist, cu exact un an înainte să fie ucis de trupele speciale SUA
Publicat: 02/05/2012, 12:09
Actualizat: 02/05/2012, 12:09

Osama ben Laden a vizitat în noaptea de 2 mai 2010, cu exact un înainte să fie ucis, o familie dintr-un trib, unde a luat cina, în regiunea pakistaneză Waziristan, aflată la acea vreme, dar și în prezent, în centrul unor operațiuni militare împotriva militanților, relatează BBC News Online.

Doi dintre cei șase bărbați care l-au găzduit la cină pe liderul rețelei teroriste Al-Qaida au povestit pentru BBC cum au așteptat cu nervozitate sosirea unui oaspete căruia nu-i cunoșteau identitatea, despre a cărui vizită au fost avertizați cu o săptămână înainte de către „o persoană importantă”. Spre ora 23.00 (21.00, ora României), când toți vecinii dormeau, ei au auzit apropiindu-se cele „12 jeep-uri mari cu tracțiune integrală care au intrat în complex” și care „păreau că vin din direcții diferite”, potrivit unui bătrân care a participat la întâlnire și care a solicitat protecția anonimatului.

Unul dintre vehiculele 4×4 s-a apropiat de verandă, iar din spate a coborât un bărbat înalt și slab, învăluit într-o robă și purtând turban alb. Bărbaților care îl așteptau nu le-a venit să creadă că în fața lor se afla cel mai căutat om din lume, Osama ben Laden. Acesta a dat mâna cu cei prezenți, iar bătrânul afirmă că i-a sărutat mâna pe care i-a dus-o apoi la ochi, într-un gest de reverență. Ulterior, ben Laden, așezându-și ușor mâna pe umărul unui asistent de-al său, a pătruns în camera pregătită pentru el. Sătenii nu l-au urmat, doar doi dintre oamenii săi ținându-i companie.

În cursul vizitei de aproape de trei ore petrecute în complex, ben Laden s-a rugat, s-a odihnit și a mâncat cotlete de miel, pui, curry și orez, pregătite pentru el și anturajul său. În cele trei ore, gazdelor nu li s-a permis să părăsească complexul, în care nu a s-a permis intrarea nimănui. Bărbați înarmați au fost poziționați la poarta principală, de-a lungul zidului împrejmuitor și pe acoperiș. Unui bărbat în vârstă de 85 de ani i s-a permis totuși să îl vadă timp de zece minute, aceasta fiind considerată „dorința sa înainte de a muri”, potrivit sursei citate.

Ben Laden și oamenii săi au plecat așa cum au venit, mașinile de teren pornind în direcții diferite, pentru a crea confuzie. Potrivit BBC, cele două surse au fost destul de deschise referitor la detaliile vizitei, dar ele au refuzat atât să dezvăluie identitatea „persoanei importante” care le-a cerut să îl găzduiască pe liderul terorist, cât și să vorbească despre membrii anturajului acestuia.

După uciderea lui ben Laden, oficiali americani și pakistanezi au insistat că acesta a trăit în „izolare totală” aproape cinci ani, fără să părăsească vreodată complexul din Abbottabad în care a fost eliminat pe 2 mai 2011 de un comando Navy Seal. Dar se pare că lucrurile nu stau așa, comentează BBC, care precizează că, în zona vizitată, trupele staționate se aflau în alertă și erau instalate zeci de puncte de control. „Cum a reușit, oare, ben Laden să treacă de toate acestea fără să fie detectat, cine-i pregătea itinerariul și câte asemenea vizite a făcut”, se întreabă BBC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE