Leancă avertizează cu privire la „provocări” din partea Transnistriei

Leancă avertizează cu privire la provocări din partea Transnistriei
Publicat: 28/03/2014, 07:57
Actualizat: 29/07/2014, 17:10

Leancă a declarat joi pentru Reuters că anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia „poate ridica așteptări” în regiunea separatistă moldoveană. „Desigur, suntem îngrijorați din cauza apropierii frontierelor noastre (față de criza ucraineană). Suntem îngrijorați pentru că avem, de 23 de ani, o problemă similară cu republica (Transnistria) nerecunoscută (la nivel internațional)”, a spus el.

Generalul Philip Breedlove, un oficial NATO de rang înalt din cadrul forțelor aeriene americane, a avertizat cu privire la o posibilă incursiune rusească, prin Ucraina, în vederea ocupării Transnistriei.

Regiunea separatistă, majoritar rusofonă, și-a declarat independența față de Chișinău în 1990, de „teamă” că Republica Moldova ar fi căutat reunificarea cu România. Cele două părți s-au înfruntat într-un scurt război în 1992, încheiat după intervenția Rusiei de partea Transnistriei. Niciun stat nu a recunoscut independența Transnistriei, însă regiunea este susținută în continuare de către Moscova.

Aproximativ 1.400 de militari ruși sunt staționați în continuare Transnistria, pe care Moscova-i prezintă drept „trupe de menținerea păcii”.

Leancă a declarat că este îngrijoart din cauza unor posibile provocări. „Ceea ce sperăm noi este că liderii regiunii transnistrene nu vor adopta decizii unilaterale, care ar putea destabiliza situația prin provocări și genera tensiuni”, a spus el.
Premierul a citat presiuni exercitate asupra unor școli cu predare în limba română din regiunea separatistă, „hărțuirea” unor fermieri care încearcă să lucreze pământul în zona de „frontieră” și exerciții militare efectuate de către „trupe peramilitare” și forțe ruse staționate în zonă.

Republica Moldova a inițiat în noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Guvernul Leancă intenționează să-l semneze în această vară.

Premierul a apreciat că este nevesar ca UE să ofere Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei același tip de garanții ca țărilor din Balcanii de Vest, cărora le-a promis, într-o declarație, în 2003, că viitorul lor este „fără echivoc” înăuntrul blocului european. El a îndemnat totodată UE să susțină eforturile în vederea integrării depuse de către Guvernul proeuropean pe care-l conduce.

Deși UE a fost de acord să anuleze, începând din mai sau iunie, restricțiile impuse moldovenilor la regimul vizelor, Leancă a avertizat că entuziasmul față de integrarea europeană în cel mai sărac stat din Europa a „slăbit” înainte de criza din Ucraina.

„Am crezut că avantajele integrării în UE sunt evidente de la sine, dar nu este cazul”, a spus el. „De aceea, avem nevoie, acum, de o altă campanie de informare – nu de spălare a creierelor moldovenilor – despre avantajele reale”, a conchis el.

În perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie, considerate cruciale, comuniștii antieuropeni reprezintă cel mai mare partid politic din țară, beneficiind de o influență considerabilă în rândul bătrânilor și persoanelor sărace.

Pe de altă parte, ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman a anunțat joi că omologul său rus Serghei Lavrov urmează să efectueze o vizită la Chișinău la sfârșitul lui aprilie. Ea a anunțat că adjuncta secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene Victoria Nuland urmează să efectueze duminică o vizită de o zi în capitala moldoveană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA