„Leninismul digital”. Planul prin care China vrea să-și monitorizeze toți cetățenii

„Leninismul digital. Planul prin care China vrea să-și monitorizeze toți cetățenii
Publicat: 08/11/2017, 09:32

De la liderul comunist sovietic Iosif Stalin la revoluționarul comunist chinez Mao Zedong, toți adepții planificării economice de tip centralizat s-au confruntat cu aceeași problemă: sistemul nu a funcționat. În contextul dezbaterilor pe tema acordării unui rol decisiv piețelor financiare, Xi Jinping, actulul președinte al Chinei, crede că, până la urmă, sistemul trebuie condus de stat.

„După ce a primit un statut similar cu cel lui lui Mao Zedong, actualul lider de la Beijing aspiră la utilizarea megadatelor și inteligenței artificiale pentru a corecta erorile de planificare din trecut și pentru a administra în mod detaliat economia Chinei, menținând controlul asupra cetățenilor. Tehnologia informațională nu subminează nici pe departe modelul autoritarist chinez, ba chiar îl consolidează”, comentează editorialistul Andrew Browne, într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal sub titlul „China recurge la «leninismul digital» pentru administrarea economiei și monitorizarea cetățenilor / Xi Jinping conduce China spre o dictatură a megadatelor”.

Teoreticianul politic german Sebastian Heilmann a introdus termenul „leninism digital” pentru a descrie programul elaborat de Xi Jinping în scopul asigurării supraviețuirii Partidului Comunist chinez. Formațiunea politică numește misiunea drept o „reformă de cel mai înalt nivel” pentru tranziția spre un nou nivel de creștere economică prin utilizarea unor tehnologii avansate precum robotizarea, sistemele de imprimare tridimensională și vehiculele fără șofer.

„Tehnicienii chinezi elaborează un plan pentru monitorizarea performanțelor acestor aparate folosind senzori și camere de luat vederi, măsurând astfel și obiectivele industriale. Fluxurile de date despre companii le vor oferi autorităților de reglementare capacitatea de a observa în timp real circulația fondurilor de credit și investiții, precum și a fraudelor. Vor fi folosiți algoritmi care pot utiliza datele pentru optimizarea procesului decizional macroeconomic, pentru a menține echilibrul piețelor și a evita activitățile speculative”, explică editorialistul WSJ.

Teoria economiei de piață libere afirmă că, indiferent că sistemul este digitalizat ori nu, planificarea centralizată nu poate înlocui niciodată ceea ce Adam Smith a numit „mâna invizibilă” a piețelor. În cartea intitulată „De ce ajung națiunile la eșec” („Why Nations Fail”), economiștii Daron Acemoglu și James Robinson afirmă că economii centralizate precum cea din China sunt sortite eșecului, deoarece elitele care le conduc se simt amenințate de perturbările politice generate de inovație.

Alți teoreticieni susțin contrariul, că, în era digitală, sistemele autoritariste sunt preocupate mai puțin de datele private și că acestea ar putea stimula inovația. Numeroși tineri ingineri IT educați la Universitatea Stanford și la Institutul tehnologic din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology, MIT) se alătură firmelor chineze din sectoarele serviciilor medicale și sistemelor computerizate, unde accesul la baze mari de date poate stimula progresele științifice, reducând timpul introducerii pe piață a inovațiilor. În contextul în care statul este cel mai bun client, astfel de activități pot avea un impact uriaș asupra societății chineze. O companie cu sediul în Shanghai încearcă să dezvolte o bază de date pentru un sistem de recunoaștere facială în colaborare cu Ministerul chinez al Siguranței Publice. Oricare dintre cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei ar urma să fie identificat în trei secunde. Iar un sistem de „credite sociale” va colecta date despre toți cetățenii, inclusiv din postările pe platforme de socializare online, pentru evaluarea gradului de încredere al unei persoane.

„Acest experiment uriaș prezintă provocări fundamentale pentru sistemele politice democratice”, atrage atenția expertul german Sebastian Heilmann, citat de WSJ.

Planul conducerii Chinei riscă să se confrunte cu limite concrete, de tip birocratic și în privința capacităților de analizare a cantității enorme de date colectate, astfel că ar putea fi modificat chiar de Partidul Comunist, constată WSJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?