Letonia, în doliu național după catastrofa de la Riga

Letonia, în doliu național după catastrofa de la Riga
Publicat: 23/11/2013, 14:10
Actualizat: 23/11/2013, 18:07

Letonia era în doliu sâmbătă, după surparea unui supermarket la Riga care s-a soldat cu peste 50 de morți, cea mai gravă catastrofă care a avut loc în această mică țară baltică de la redobândirea independenței în 1991, cauzele dramei rămânând necunoscute pentru moment, relatează AFP.

Ultimul bilanț al teribilului accident este de 52 de morți, corpul unei noi victime fiind descoperit sâmbătă dimineața între ruine, a declarat pentru AFP Toms Sadovskis, un purtător de cuvânt al poliției.

Pompierii și echipe de intervenție continuau să caute între dărâmăturile magazinului al cărui acoperiș s-a surpat joi seara la o oră de vârf, însă există speranțe mici de găsire a unor supraviețuitori, după două zile și două nopți cu temperaturi apropiate de zero grade.

Poliția a deschis o anchetă penală și acționează în baza a trei ipoteze, cu privire la conceperea clădirii, construirea acesteia și elemente noi care au fost instalate pe acoperiș.

„Verificăm cel mai mic detaliu. Cauza rămâne un mister, dar este necesar să o descoperim. Dacă s-a comis o greșeală, este o greșeală enormă”, a declarat pentru AFP Marite Staume, o purtătoare de cuvânt a firmei Re&Re, care a construit clădirea.

„Probabil e aceeași poveste – fă-o ieftin și bagă diferența în buzunar. Însă oamenii obișnuiți sunt cei care plătesc prețul”, a comentat Arsenijs Smirnovs, un șofer de taxi de la Riga.

Centrul comercial, exploatat de marca Maxima, a doua în țară, a fost construit în 2011 și a fost selectat pentru un premiu de arhitectură.

Erau lucrări în curs pe acoperiș în vederea transformării acestuia într-o grădina suspendată, potrivit unui reprezentant al primăriei, Juris Radzevics.

„Proiectul a fost predat în regulă, dar, bineînțeles, vom verifica dacă toate materialele și lucrările au fost conforme normelor”, a subliniat el.

O fotografie aeriană, publicată în cotidianul Diena din Riga, arată că pe acoperișul centrului era o grădină cu arbuști și o zonă de joacă pentru copii.

Sirenele de alarmă ale magazinului au fost declanșate înaintea accidentului, dar fără să conducă la evacuare, a declarat Viktorija Gulbe, o purtătoare de cuvânt Maxima.

Potrivit unor locuitori din cartier, sirenele au fost declanșate de mai multe ori în ultimele zile, aparent fără motiv, iar oamenii au sfârșit prin a ignora aceste alerte false.

Tragedia, una dintre cele mai grave – înregistrate în ultimii 30 de ani la nivel mondial – cauzate de surparea acoprișului, a uluit această țară cu două milioane de locuitori, în care Guvernul a decretat trei zile de doliu național începând de sâmbătă, urmând ca luni dimineața să fie organizată o comemorare.

La Riga, de steagurile letone de la clădirile publice și locuințe erau legate panglici negre, în semn de doliu.

Letonia, țară membră a Uniunii Europene (UE) din 2004, care urmează să adere la zona euro pe 1 ianuarie 2014, tocmai a sărbătorit Ziua Independenței, pe 18 noiembrie, într-o atmosferă generală de optimism, în contextul în care Riga se pregătește să devină capitala europană a culturii anul viitor.

La locul accidentului, unde poliția a instituit un perimetru de securitate, mii de lumânări și flori erau depuse pe jos.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase