Liberal-democrații britanici susțin că românii și bulgarii nu ar trebui să fie discriminați

Liberal-democrații britanici susțin că românii și bulgarii nu ar trebui să fie discriminați
Publicat: 02/02/2013, 08:30
Actualizat: 03/07/2013, 22:39

Liberal-democrații britanici îi avertizează pe partenerii de coaliție conservatori față de comportamentul discriminator al unor miniștri care propun impunerea de restricții asupra ajutoarelor sociale pentru români și bulgari începând cu anul viitor, relatează The Guardian în pagina electronică.

În timp ce europarlamentarii din România și Bulgaria susțin câ cetățenii statelor lor sunt tratați ca „europeni de mâna a doua”, liberal-democrații afirmă că Marea Britanie trebuie să acționeze în cadrul legislației UE care impune ca românii și bulgarii să fie tratați la fel ca toți cetățenii europeni de anul viitor, când aceștia vor avea drepturi de circulație depline.

Un reprezentant al liberal-democraților a declarat: „Problema românilor și a bulgarilor nu ar trebui să existe. Avem legislația europeană. Orice facem ar trebui să se aplice tuturor statelor membre UE”.

„Suntem de acord să se asigurăm că regulile sunt corecte. Dar ele nu ar trebui să se aplice doar românilor și bulgarilor. Trebuie să ne uităm la regulile pentru toți migranții UE”.
Downing Street a transmis vineri prin intermediul purtătorului de cuvânt al premierului că analizează posibilitatea impunerii unor limite, Marea Britanie fiind deschisă numai „celor mai buni și mai deștepți”.

Purtătorul de cuvânt a declarat: „Am fost și suntem foarte clari asupra faptului că îi așteptăm pe cei mai buni și mai deștepți în Marea Britanie și susținem imigrația care ajută economia britanică și piața locurilor de muncă. Nu suntem deschiși, totuși, abuzurilor drepturilor de circulație în ceea ce privește presiunile pe care le pot exercita asupra Marii Britanii. Susținem drepturile depline de circulație dacă sunt în beneficiul economiei noastre. Este o apreciere generală. Dacă există oameni care ne pot ajuta economia, sunt foarte bineveniți”.

Poziția Marii Britanii față de drepturile de circulație i-a determinat pe europarlamentarii români și bulgari să îi adreseze o scrisoare lui Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, pentru a reclama discriminarea. Aceștia transmit în scrisoarea citată de Reuters: „Considerăm că un val de declarații ostile de la începutul anului caută să stigmatizeze acești cetățeni ca europeni de mâna a doua care reprezintă o amenințare pentru sistemul social doar pentru că vor să își exercite drepturile esențiale de circulație liberă și muncă”.

Conform normelor UE, românii și bulgarii vor avea de anul viitor aceleași drepturi de circulație și muncă ca și celelalte 25 de state europene.

Marea Britanie se teme că eliminarea „controalelor de tranziție”, impuse românilor și bulgarilor timp de șapte ani de la integrarea lor în UE în 2007, ar putea duce la stabilirea unui număr mare de cetățeni din cele două state în Marea Britanie, Conservatorii Tory au criticat puternic fostul guvern care nu a impus asemenea controale atunci când alte opt state est-europene, mai ales Polonia, s-au alăturat Uniunii Europene în 2004, relatează The Guardian.

Mark Harper, ministrul conservator al Imigrației, a declarat că restricții ar putea fi impuse în ceea ce privește accesul la NHS (sistemul național de asigurări de sănătate) și unele beneficii sociale. Într-un interviu pentru emisiunea postului BBC Two, Daily Politics de miercuri, acesta a declarat: „Vrem să ne asigurăm că cetățenii Bulgariei și României vin aici, muncesc și contribuie, așa cum mulți fac deja. Ce nu vrem sunt oamenii care vin în această țară doar pentru a beneficia de ajutoare sociale și pentru a trăi de pe urma statului”.

Conform The Guardian, acesta a mai declarat că va examina regulile Marii Britanii privind ajutoarele sociale pentru a se asigura că „nu sunt cele mai lejere”. El a adăugat: „Nu analizăm doar care sunt regulile noastre, ce sunt de fapt destul de dure. Analizăm aceste reguli în comparație cu vecinii noștri europeni pentru a ne asigura că dacă cineva va face o alegere pe baza câștigului și pe baza a ceea ce poate obține de la stat, să ne asigurăm că nu suntem cea mai permisivă țară”.

Ministrul a insistat că restricțiile vor fi aplicate în general. Liberal-democrații însă sunt alarmați că membrii conservatori vor să discrimineze împotriva românilor și bulgarilor, deoarece presa care și-a exprimat îngrijorările privind eliminarea restricțiilor de circulație a transmis informații ce sugerează că cetățenii celor două state vor fi cei afectați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?