Liderul talibanilor, Abdul Ghani Baradar, a fost eliberat acum câțiva ani din închisoare la cererea SUA. Baradar ar putea deveni acum noul președinte al Afganistanului

Liderul talibanilor, Abdul Ghani Baradar, a fost eliberat acum câțiva ani din închisoare la cererea SUA. Baradar ar putea deveni acum noul președinte al Afganistanului
Abdul Ghani Baradar. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/08/2021, 14:54

Liderul politic al talibanilor, Abdul Ghani Baradar, favorit să devină noul președinte al „Emiratului Islamic Afganistan”, a fost eliberat în 2018 la solicitarea Statelor Unite.

În vârstă de 53 de ani, Baradar a fost unul dintre locotenenții lui Mohammad Omar, fondatorul mișcării talibane.

Baradar a sosit duminică la Kabul din Qatar pentru a prelua puterea. Acesta a fost capturat în 2010 de forțele de securitate din Karachi, Pakistan, dar a fost eliberat în 2018 tocmai la solicitarea Statelor Unite, informează Libertatea, care citează The Guardian.

Revenirea lui Baradar la putere întruchipează incapacitatea Afganistanului de a scăpa de urmele sângeroase din trecut. La fel ca majoritatea afganilor, viața lui Baradar a fost radical schimbată de invazia sovietică a Afganistanului de la sfârșitul anilor 1970, transformându-l într-un insurgent. Baradar a luptat cot la cot alături de mullahul Omar, cumnatul său și liderul mujahedinilor.

După ce a fost arestat în Pakistan în 2010, Baradar a stat în închisoare până în 2018. În acel an, autoritățile de la Washington și-au schimbat atitudinea față de acesta, astfel că Zalmai Halilzad, trimisul în Afganistan al președintelui de la acea vreme, Donald Trump, le-a cerut autorităților din Pakistan să îl elibereze.

În martie 2020 au început și primele negocieri dintre Trump și talibani. La acea vreme, liderul talibanilor a vorbit cu Trump despre instaurarea păcii în Afganistan. Baradar a fost, de altfel, cel care a supravegheat semnarea acordului de retragere a trupelor aliate din Afganistan.

Aflat în Qatar, unde a fost numit șef al aripii politice a talibanilor, Baradar a jucat la două capete. I-a asigurat pe americani de faptul că nu vor mai fi probleme, dar a așteptat plecarea lor, pentru a pregătit o ofensivă finală, mai notează sursa citată.

Talibanii au intrat duminică în Kabul

Talibanii au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a anunțat un reprezentant al Ministerului afgan de Interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele. Potrivit oficialului din Ministerul de Interne, talibanii au venit în capitală „din toate părțile”.

Talibanii au transmis că se așteaptă la o tranziție pașnică a puterii în următoarele câteva zile, în condițiile în care islamiștii au ajuns în capitala afgană fără a întâmpina rezistență aproape deloc.