Criză în Afganistan. Germania își închide ambasada la Kabul

Criză în Afganistan. Germania își închide ambasada la Kabul
Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 15/08/2021, 18:28

Ministerul de Externe german a anunţat închiderea ambasadei din Kabul, în timp ce capitala afgană este încercuită de combatanţii talibani. „Condiţiile de securitate s-au deteriorat considerabil. Ambasada Germaniei la Kabul s-a închis din 15 august”, se poate citi pe site-ul Internet al ministerului.

În context, Germania îi invită pe cetăţenii nemți să părăsească de urgență Afganistanul.

Berlinul trimite de urgență avioane A400M cu paraşutişti la bord

Potrivit publicaţiei Bild am Sonntag, armata germană a luat decizia să trimită la Kabul avioane de transport A400M cu 30 de paraşutişti la bord pentru a evacua personalul ambasadei şi colaboratori afgani. Ziarul citează surse neindentificate potrivit cărora avioanele vor face naveta probabil spre şi dinspre capitala uzbekă Taşkent. Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că o misiune de evacuare a fost pregătită în timpul nopţii, dar a refuzat să comenteze informaţiile publicate de ziar.

Talibanii au cucerit capitala

Talibanii au intrat duminică, 15 august, în Kabul, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţii din ambasadă cu elicopterul, iar un ministru al guvernului afgan a declarat că puterea va fi transferată unei administraţii interimare.

Aprobarea Parlamentului german, necesară pentru o astfel de operaţiune militară, va putea fi dată după acţiune, dat fiind caracterul urgent al acestei misiuni, potrivit Bild. Guvernul german declarase sâmbătă că armata se pregăteşte să scoată din Afganistan personalul ambasadei din Kabul şi colaboratori afgani, adăugând că operaţiunea ar fi mandatată de parlament.