Lituania ridică interdicția pentru români la intrarea în țară, dar impune carantina pentru 14 zile

Redactor:
Madalina Prundea
Lituania ridică interdicția pentru români la intrarea în țară, dar impune carantina pentru 14 zile
Autoritățile din Lituania au relaxat accesul românilor în țară / Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ

România continuă să fie încadrată pe „lista roșie” a autorităților lituaniene, dar, începând de luni, accesul persoanelor din țările din această categorie nu mai este interzis, ci este condiționat de prezentarea unui rezultat negatir pentru COVID-19 și obligația de autoizolare pentru 14 zile, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, marți, printr-un comunicat de presp, că autoritățile din Republica Lituania au revizuit, începând cu data de 17 august a.c., condițiile de intrare în acest stat pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor Uniunii Europene, Spațiului Economic European, precum și din Confederația Elvețiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

„Conform acestei noi decizii, România este plasată în categoria statelor unde rata de infectare depășește valoarea de 25 cazuri / 100.000 de locuitori. Astfel, persoanele care sosesc în Republica Lituania provenind din această categorie de state trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat, în statul de plecare, cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Republica Lituania și să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Anterior acestei decizii, persoanele provenind din această categorie de state în care era inclusă și România nu puteau intra în Republica Lituania”, se arată în document. Măsura interdicției de a intra pe teritoriul lituanian a fost anunțată de responsabilii lituanieni începând din 13 iulie.

În plus, persoanele care sosesc în Republica Lituania din străinătate, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să se înregistreze la Centrul Național de Sănătate Publică din Republica Lituania înainte de intrarea în țară. Persoanele care folosesc mijloace de transport rutier / feroviar trebuie să îndeplinească această procedură în termen de 12 ore de la sosire.

Potrivit MAE, măsurile anunțate de autoritățile Republicii Lituania nu se aplică persoanelor care tranzitează teritoriul acestui stat pentru întoarcerea în țara de reședință, precum și altor categorii specifice de persoane, potrivit informațiilor disponibile pe pagina web dedicată a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Date de contact pentru asistență consulară

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Vilnius: +370 (5) 2310552, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +370 68573238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51919, https://vilnius.mae.ro/ și www.mae.ro.

Conform datelor Grupului de Comunicare Strategică, niciun caz de infecție și niciun deces al unui cetățean român nu s-a raportat în Lituania de la debutul pandemiei. Până marți, 18 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 72.208 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Orașul fantomă din Polonia, care nu a apărut pe nicio hartă timp de zeci de...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Tratamentul neașteptat care va fi folosit de luni în Germania. Prima țară din UE care...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide