LIVE – CRIZA DIN UCRAINA. Putin: „NU VOM MERGE LA RĂZBOI cu Ucraina. E foarte legitim ce facem”. Obama: Putin nu păcălește pe nimeni

Publicat: 04/03/2014, 19:32
Actualizat: 29/07/2014, 19:16

Președintele rus, Vladimir Putin, a respins, marți, orice încercare de a caracteriza acțiunile rusești din Crimeea drept o invazie sau o agresiune, declarând, în schimb, că Rusia nu face decât să apere „națiunea-soră” ucraineană, care se confruntă acum cu o instabilitate periculoasă și cu o mișcare naționalistă și extremistă din ce în ce mai puternică.

Ce s-a întâmplat la Kiev în urmă cu mai bine de o săptămână, a mai declarat liderul de la Kremlin, a fost o acaparare ilegitimă a puterii de către opoziție, în condițiile în care acordul semnat de Ianukovici cu liderii mișcării protestatare îl lăsa pe președintele ucrainean fără putere. Rusia nu recunoaște noua putere de la Kiev, a subliniat Putin. În aceste circumstanțe, singurul lider legitim recunoscut de Mosocova este Viktor Ianukovici, care a fost primit în Rusia din rațiuni „umanitare”, pentru că la Kiev ar fi fost omorât, a comentat Putin. Tot din rațiuni umanitare s-au desfășurat și manevrele rusești din Crimeea, la cererea acestui unic președinte legitim, a adăugat președintele rus, în prima lui conferință de presă de la înlăturarea de la putere a lui Ianukovici și de la escaladarea tensiunilor în Crimeea. „Nu vom merge la război cu poporul ucrainean”, a dat asigurări Putin, spunând că Rusia nu va trimite deocamdată trupe în Crimeea, dar își rezervă acest drept, pentru a-și proteja cetățenii de aici, dar și pe întreg poporul ucrainean, care, prin președintele legitim Ianukovici, a cerut ajutorul Rusiei.

Putin a condamnat în termeni foarte duri intervenția „instructorilor occidentali” în Ucraina. „Se întâmplă deseori să fim acuzați că acționăm ilegitim. Și îi întreb deseori pe partenerii noștri: ‘Credeți că tot ce faceți voi e legitim?’ Și ei spun că da, iar eu zic ‘să ne amintim ce au făcut SUA în Afganistan, Irak, Libia’. Partenerii noștri din SUA își afirmă mereu foarte clar ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră’. Dacă o țară nu se conformează, atacă. Poziția noastră e foarte diferită. Cred că este foarte legitim ce facem. Chiar dacă decid să folosesc forțele armate, este legitim, pentru că am primit o cerere în acest sens din partea președintelui legitim și va fi în concordanță cu angajamentele noastre. E o misiune umanitară, nu e scopul nostru să cucerim ceva, să conducem”, a declarat, marți, Putin.

Liderul de la Kremlin a mai spus că, dacă noile alegeri din Ucraina se vor desfășura în „aceste condiții de teroare”, Rusia nu va recunoaște rezultatele lor. Totodată, el a dat asigurări că Ianukovici nu a dat ordin să se tragă asupra protestatarilor de pe EuroMaidan, în urmă cu două săptămâni și a spus că soldații fără însemne din Crimeea nu sunt ruși, o remarcă ce l-a făcut să zâmbească mai târziu pe Secretarul de Stat american, John Kerry: „Chiar a zis că nu sunt soldați ruși?!”, a întrebat-o pe o jurnalistă șeful diplomației americane, în timpul unei conferințe de presă de la Kiev. John Kerry a acuzat Rusia că „se ascunde după neadevăruri, intimidări și provocări” și caută orice „pretext pentru a invada mai departe” Ucraina.

La rândul lui, și președintele Barack Obama a avut o reacție, comentând că declarațiile de azi ale omologului rus „nu păcălesc pe nimeni”.

gândul transmite LIVE TEXT cu principalele evenimente de astăzi privind criza din Crimeea

UPDATE 19:25 Barack Obama reacționează la declarațiile lui Vladimir Putin de azi, despre care spune că „nu păcălesc pe nimeni”. „Ingerințele ruse în Ucraina nu fac decât să îndepărteze această țară de Rusia. Afirmațiile lui Vladimir Putin despre Crimeea nu păcălesc pe nimeni. Dacă Rusia va interveni militar, se va expune diminuării influenței în regiune”, a spus Obama.

UPDATE 19:20 John Kerry a dat asigurări că SUA vor ajuta din toate punctele de vedere Ucraina și că a fost deja aprobat un împrumut de un miliard de dolari.

UPDATE 19:15 Mai jos, principalele declarații făcute de șeful diplomației americane, John Kerry, la Kiev:

– Legat de faptul că Putin susține că noua putere de la Kiev nu este legitimă: „Rada, care reprezintă poporul ucrainean, a votat covârșitor pentru alegerea noului guvern, chiar și membri din partidul lui Ianukovici au dezertat. În parte, voturile venite din partidul lui Ianukovici au ajutat la schimbarea viitorului țării”

– Kerry își afirmă admirația pentru reținerea de care au dat dovadă ucrainenii în această criză, fără a oferi vreun pretext rușilor pentru intensificarea tensiunilor: „Au dat dovadă de reținere, în ciuda invaziei pe teritoriul țării lor și a unui guvern ucrainean care a ales intimidările”

– „Rusia se ascunde după neadevăruri, intimidări și provocări”

– „Rusia vrea să ne facă să credem că opoziția ucraineană nu a respectat acordul, când, de fapt, Ianukovici a fost cel care – atunci când țara a avut nevoie de el – a fugit, și-a părăsit poporul și țara”.

– „Am venit aici trimis de președintele Obama pentru a spune foarte clar că SUA și-ar dori ca tensiunile să atenueze. Dar dacă Rusia nu alege atenuarea tensiunilor, atunci noi și partenerii noștri nu vom avea de ales decât să mergem mai departe cu măsuri care să izoleze Rusia economic și politic”

– Rusia nu trebuie doar să permită, ci și să încurajeze venirea unor observatori internaționali în Ucraina, care să monitorizeze tocmai situațiile pe care le reclamă Moscova. „Înțelegem interesele Rusiei în regiune”, dar dacă Rusia vrea să își ajute etnicii din Ucraina, trebuie să discute cu noul guvern de la Kiev, care își dorește dialog, a mai spus Kerry. „Dacă sunteți cu adevărat îngrijorați pentru cetățenii voștri, vorbiți cu noul guvern, vorbiți cu ONU, cu OSCE”.

– „Rusia trebuie să își recheme trupele în baze și să înceapă calmarea situației”

– „Rusia s-a chinuit foarte mult să creeze un pretext pentru a invada și mai mult Ucraina. Înțelegem interesele Rusiei aici și putem lucra pentru a le proteja, dar nu poți invada o țară așa”

UPDATE 19:00 Secretarul de Stat american, John Kerry, a susținut, în urmă cu câteva minute, o conferință de presă la Kiev, în care a încercat să demonteze, punct cu punct, declarațiile făcute azi de Vladimir Putin, pe marginea situației din Ucraina. Kerry a avertizat Rusia că riscă „izolarea” în plan extern.

UPDATE 18:40 Indonezia a transferat 11 cetățeni din Ucraina în România, în urma înrăutățirii situației în domeniul securității în fosta republică sovietică, a anunțat ministrul indonezian de Externe Marty Natalegawa, conform Mediafax.

UPDATE 17:45 Nave militare ruse blochează Strâmtoarea Kerci, situată între Ucraina și Rusia și între Marea Neagră și Marea Azov, afirmă Paza de Coastă ucraineană.

UPDATE 17:30 Uniunea Europeană va ajuta Ucraina să-și plătească datoria în valoare de două miliarde de dolari pentru livrări de gaze naturale rusești și poate, de asemenea, să-i furnizeze gaze naturale, a anunțat marți comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger, potrivit Mediafax.

UPDATE 15:30 Secretarul de Stat american, John Kerry, a sosit pentru o vizită de câteva ore la Kiev.

FOTO: captură The Guardian

UPDATE 15:20 Mai jos, o realizatoare TV de la Russia Today își afirmă independența editorială și libertatea de a condamna evenimentele din Crimeea: „Doar pentru că lucrez aici, la RT, nu înseamnă că nu am independență editorială și că nu pot spune întruna cât de puternic condamn orice intervenție în problemele altor națiuni suverane. Ce a făcut Rusia este greșit. Nu voi sta aici să scuz sau să justific o agresiune militară. Mai mult, mediatizarea pe tema Ucrainei pe care am văzut-o în toate zonele spectrului mediatic este dezamăgitoare, plină de dezinformări. Tot ce putem face acum este să sperăm că această situație teribilă se va sfârși pașnic și nu va permite un nou război rece între superputeri. Până atunci, voi continua să spun adevărul, așa cum îl văd eu”, a fost mesajul lui Abby Martin.

UPDATE 14:35 Ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, a avut, marți, o convorbire prin telefon cu noul omolog de la Kiev, Andrii Deșcița, în cadrul căreia au discutat, printre altele, despre „încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse, acțiunile acestora fiind considerate drept un act de agresiune la adresa statului ucrainean”. „Ministrul ucrainean Andrii Deșcița a adresat mulțumiri în numele guvernului său pentru sprijinul de ansamblu al României în această perioadă dificilă și, în mod particular, a exprimat gratitudinea pentru ajutorul de urgență oferit de România în ce privește preluare și tratarea în sistemul medical românesc a cetățenilor ucraineni răniți în evenimentele de la Kiev”, informează MAE, într-un comunicat remis gândul, în care se menționează că Titus Corlățean va face, „în perioada următoare”, o vizită la Kiev.

UPDATE 14:20 Mai jos, imagini în care trupele proruse din Crimeea trag focuri de avertisment la apropierea unui grup de bărbați ucraineni. Ucrainenii au răspuns cântând.

UPDATE 12:32 Principalele declarații ale lui Putin, conform traducerii simultane făcute de Russia Today:

„Ce s-a întâmplat în Kiev a fost o acaparare a puterii într-un mod neconstituțional. Domnul Ianukovici oricum pierduse aproape toată puterea, fusese de acord cu mai toate cerințele opoziției când a semnat acel acord, a fost de acord cu alegeri, a garantat că nu va folosi forța împotriva manifestanților. El nu dăduse ordin să se tragă împotriva manifestanților. Își cedase mai toate puterile, eu i-am zis că nu mai avea nicio șansă să fie reales. Atunci de ce s-a recurs la acea modalitate neconstituțională dfe a prelua puterea? Aceste schimbări au dus la tensiuni în estul Ucrainei”.

– „Sigur că oamenii au vrut schimbare, dar nu poți încuraja o schimbare ilegală. Îi înțeleg pe oamenii de pe Maidan care cer schimbări drastice”

– „Sunt noile autorități legitime? Parlamentul, parțial, da. Restul, nu. Președintele interimar nu e legitim. Din punct de vedere legal, domnul Ianukovici e președintele legitim. Încă este președintele legitim

– „Nu e nevoie de forță militară. Avem opțiunea asta, dar nu este cazul încă. Exercițiile militare recente nu au legătură cu asta. Ce ar putea declanșa o acțiune militară? După cum știți, președintele legitim Ianukovici a cerut Rusiei să folosească armata pentru a-i apăra pe ucraineni. Sunt foarte mulți naționaliști și extremiști pe străzile Kievului. Oameni au fost torturați. E asta democrație? Când ocupi clădirea Partidului Regiunilor și găsești înăutru doar doi informaticieni și unul e împușcat, iar altul ars de viu, ne dăm seama în ce pericol se află Ucraina, fie că vorbim despre etnici ucraineni sau ruși. Când vezi astfel de fărădelegi, iar ei cer ajutor și avem o cerere în acest sens din partea președintelui legitim, credem că este legitim. Ucraina nu este cel mai important vecin al nostru, este țara-soră.”

– „În Crimeea nu s-a tras niciun foc de armă. Nu a fost nevoie de așa ceva, noi am întărit securitatea bazelor noastre”

– „Vreau să subliniez că nu vrem să intervenim, să ne amestecăm, dar toți cetățenii trebuie să aibă un cuvânt de spus în viitorul țării lor. Dacă aș fi în locul celor care se consideră conducătorii legitimi ai țării, ei trebuie să facă ceva pentru că nu au mandat pentru a realiza politica internă sau externă a Ucrainei sau să decidă viitorul Ucrainei”

– „Convorbirile mele telefonice cu partenerii externi sunt confidențiale. Voi comenta pe marginea declarațiilor publice făcute de acești parteneri: se întâmplă deseori să fim acuzați că acționăm ilegitim. Și îi întreb deseori pe partenerii noștri: ‘Credeți că tot ce faceți voi e legitim?’ Și ei spun că da, iar eu zic ‘să ne amintim ce au făcut SUA în Afganistan, Irak, Libia’. Partenerii noștri din SUA își afirmă mereu foarte clar ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră’. Dacă o țară nu se conformează, atacă. Poziția noastră e foarte diferită. Cred că este foarte legitim ce facem. Chiar dacă decid să folosesc forțele armate, este legitim, pentru că am primit o cerere în acest sens din partea președintelui legitim și va fi în concordanță cu angajamentele noastre. E o misiune umanitară, nu e scopul nostru să cucerim ceva, să conducem”.

– Întrebat dacă militarii din Crimeea fără însemne sunt ruși: „Sunt multe uniforme militare care seamnănă cu ale noastre. Nu au fost soldați ruși. Au fost forțe locale de autoapărare”

– „Nu luăm în calcul anexarea Crimeei. Oamenii decid asta. Nu vom instiga niciodată la o asemenea mișcare”

– „Ianukovici mi-a spus că nu a dat niciun ordin de tragere asupra protestatarilor de pe Maidan”

– „Nu vom merge la război cu poporul ucrainean”

– „Nu cred că Ianukovici mai are vreun viitor politic. Ziceți că l-am ajutat? Am făcut ce am făcut din rațiuni umanitare. Cred că l-ar omorî acolo. Gândiți-vă de la ce a început totul. El nu a refuzat să semneze acordurile de asociere. El a zis că, după ce a analizat interesul național, era în detrimentul Ucrainei să o facă. Nu a refuzat, a zis că mai are nevoie de timp. Pe urmă, a început nebunia”

– „Nu e prima dată când partenerii noștri fac asta. Cred că ei stau acolo, peste „gârlă”, și au o atitudine de parcă ar testa pe șoareci de laborator, dar nu înțeleg nimic. Ce se întâmplă în Ucraina este o farsă. Atitudinea asta este extrem de contraproductivă și periculoasă”

– „Le-am spus celor din vest: ‘de ce vreți să divizați țara?’. Nu au înțeles și au făcut tocmai asta. Dacă aș fi în locul lor, aș fi de acord cu un referendum, dar nu e treaba noastră”

– Putin evită să spună foarte clar dacă manevrele militare din Crimeea reprezintă o încălcare a Tratatului de la Budapesta. „Nu am semnat niciun fel de documente cu acest guvern”.

– Putin a spus că eventuale sancțiuni economice impuse de SUA Rusiei ar afecta ambele economii. La fel de nocivă ar fi și anularea summitului G8 din Soci, programat pentru luna iunie.

– „Sunt de acord într-o privință cu Maidanul, aceea că vor schimbări drastice, vor fețe noi, dar e amenințarea naționalistă și semi-fascistă. Există riscul ca o astfel de față nouă să ajungă la putere și vor fi consecințe foarte serioase”

– Întrebat de zvonurile potrivit cărora Ianukivici ar fi mort: „L-am văzut o dată de când a venit în Rusia, zilele trecute, și pot să vă asigur că e viu și că va trăi mai mult decât cei care răspândesc astfel de zvonuri”

UPDATE 12:26 Tineri ucraineni își fac instructajul militar pe EuroMaidan.

FOTO: Guardian.co.uk

UPDATE 12:30 Jurnaliștii îi adresează întrebări lui Putin în acest moment despre EuroMaidan, Ucraina și Crimeea. Putin le notează și va răspunde la sfârșit.

UPDATE 12:20 Gazprom a anunțat că va anula, din aprilie, tarifele preferențiale la gaze pentru Ucraina.

UPDATE 12:18 Vladimir Putin va susține, în câteva minute, prima declarație televizată de la escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

UPDATE 12:13 Parlamentul de la Kiev a ratificat, luni, un acord încheiat în urmă cu un an de Ianukovici cu Uniunea Europeană, dar care nu a mai intrat în vigoare și care prevede un împrumut de 610 milioane de euro pentru Ucraina, care să amâne, până la celelalte pachete financiare externe, intrarea Uceainei în incapacitate de plată.

UPDATE 12:10 Vladimir Putin le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exercițiu militar surpriză în vestul și centrul Rusiei să se întoarcă la unitățile lor, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.


La București, cu puțin timp înainte de declarațiile lui Putin, ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, a lansat, marți, un apel către forțele ruse de a „înceta agresiunea”, condamnând acțiunile Rusiei drept „inacceptabile”. Ambasadorul a subliniat că ucrainenii nu au răspuns până acum provocărilor Rusiei.

De asemenea, Bauer a declarat că Ucraina este dispusă să accepte misiuni externe de monitorizare în Ucraina, pentru aplanarea tensiunilor, după cum a fost și recomandarea NATO, dar și a UE.

Apelul lui Timoșenko pentru întreaga lume

Apelul diplomatului a venit după o zi de mesaje foarte puternice din partea Ucrainei, care se confruntă cu riscul unui conflict direct cu una dintre cele mai mari puteri militare din lume, Rusia, care a preluat controlul de facto al Peninsulei Crimeea, sub pretextul protejării populației majoritar ruse (58%, conform ultimului referendum) de aici. Fostul premier ucrainean, Iulia Timoșenko, a acordat primul ei interviu televizat de la eliberarea din închisoare, în urmă cu o săptămână. Invitată în emisiunea lui Christiane Amanpour, Timoșenko i-a „implorat” pe toți liderii internaționali să ajute Ucraina. Dacă relațiile personale cu Rusia (inclusiv ale ei) și intervențiile și presiunile comunității internaționale nu vor reuși să îl facă pe Vladimir Putin să dea înapoi, „fiii Ucrainei” sunt dispuși să își dea viața pentru țară, cu toate că sunt conștienți de diferența uriașă dintre cele două armate, a explicat Timoșenko.

Obama, întâlnire-surpriză cu premierul R. Moldova. „Inima mea este cu voi”

Într-o apariție neplanificată, președintele american Barack Obama s-a alăturat vicepreședintelui Joe Biden, pentru a participa la întâlnirea cu premierul R. Moldova, Iurie Leancă, de la Casa Albă – un gest simbolic, menit să arate interesul SUA în această regiune.

Obama l-a felicitat pe Leancă pentru parafarea, în noiembrie (când Ianukovici s-a răzgândit și a decis apropierea țării de Rusia, ceea ce a dus la mișcarea de pe EuroMaidan), a Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu uniunea Europeană. „SUA susțin enorm parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor. Susținem integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Inima mea este cu voi, sprijinul meu este cu voi si vreau să vă văd reușind”, i-a spus Obama liderului moldovean, căruia i-a promis că va face tot ce îi stă în puteri pentru a stabiliza situația din regiune.

Dincolo de întrevederea cu Obama și Biden, Leancă s-a întâlnit și cu Secretarul de Stat, John Kerry, care se va afla azi la Kiev.

FOTO: Iurie Leancă/Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului