LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 234. Vladimir Putin: Rusia ar trebui să termine chemarea rezerviștilor în două săptămâni. Cele mai recente demersuri diplomatice

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 234. Vladimir Putin: Rusia ar trebui să termine chemarea rezerviștilor în două săptămâni. Cele mai recente demersuri diplomatice
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/10/2022, 11:07
Actualizat: 15/10/2022, 14:44

Rusia ar trebui să termine chemarea rezerviștilor în două săptămâni, a spus președintele Vladimir Putin, promițând încheierea unei mobilizări dezbinate care a văzut sute de mii de bărbați chemați să lupte în Ucraina și un număr mare de oameni fugind din țară, relatează Reuters, sâmbătă, în cea de-a 234-a zi de a declanșarea agresiunii militare ruse în Ucraina.

UPDATE: Atac asupra rețelei de electricitate

Rusia a lovit o facilitate energetică – cheie de la Kiev, într-un atac cu rachete, ceea ce a afectat grav instalația din regiunea capitalei Ucrainei, a declarat sâmbătă operatorul sistemului de energie al țării, în timp ce armata rusă se străduia să taie apa și electricitatea în zonele populate.

Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că lovitura nu a ucis sau rănit pe nimeni.

Compania de transport de energie electrică Ukrenergo a spus că echipele de reparații lucrează pentru a restabili curentul, dar i-a avertizat pe locuitori cu privire la posibile întreruperi. Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean, i-a îndemnat pe locuitorii din zona Kievului și pe cei din trei regiuni învecinate să-și scadă consumul de energie în orele de seară de vârf de cerere, dupa cum relatează AP.

Vestea despre atac a venit după ce liderul de la Kremlin a declarat. vineri, că momentan nu plănuiește atacuri de amploare asupra orașelor din Ucraina.

Vineri, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei clădiri rezidențiale din Belgorod, iar orașul Zaporojie a fost lovit de o rachetă. În același timp, Franța a livrat Ucrainei lansatoare de rachetă.

Potrivit unei analize Reuters a celor mai recente evoluții, Statele Unite ale Americii va trimite muniții și vehicule militare în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistență de 725 de milioane de dolari menit a întări capacitatea de apărare a țării împotriva invaziei ruse, a transmis Departamentul de Apărare al SUA.

În paralel, Rusia nu are nevoie să declanșeze noi lovituri masive asupra Ucrainei în acest moment, a spus Vladimir Putin, după mai multe zile în care a plouat cu rachete asupra orașelor ucrainene, inclusiv capitala Kiev, pe fondul speculațiilor că proviziile de arme de precizie ale Moscovei ar putea fi epuizate.

Inginerii ucraineni au restabilit funcționarea centralei nucleară Zaporizhzhia ocupată de ruși, după ce bombardamentele „i-au răpit” accesul la electricitate externă de două ori în ultima săptămână, a declarat Rafael Grossi, după cum a declarat șeful autorității de supraveghere nucleară a Organizației Națiunilor Unite, Agenția Internațională pentru Energie Atomic (International Atomic Energy Agency – IAEA).

Anchetatorii ucraineni au terminat exhumarea soldaților într-una dintre cele două gropi comune descoperite după ce trupele ruse s-au retras din orașul Lyman din Donețk, a declarat poliția.

Avariile aduse podului dintre peninsula Crimeea anexată și sudul Rusiei nu vor fi reparate până în iulie, se arată într-un document publicat pe site-ul guvernului rus, după o explozia de săptămâna trecută.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Arabia Saudită va oferi 400 de milioane de dolari Ucrainei

La capitolul economie și diplomație, Reuters relatează că Arabia Saudită va oferi Ucrainei ajutor umanitar de 400 de milioane de dolari, iar prințul moștenitor Mohammed bin Salman i-a spus președintelui Volodimir Zelenskii că regatul este gata să continue eforturile de mediere și să sprijine tot ceea ce contribuie la detensionare, a declarat agenția de presă de stat saudită SPA.

Țările membre ale Fondului Monetar Internațional au lansat un apel aproape unanim pentru Rusia să pună capăt războiului din Ucraina, dar Moscova a blocat din nou atingerea consensului privind emiterea unui comunicat comun privind cel mai mare factor care alimentează inflația și încetinește economia globală, au spus oficialii.

Unii dintre cei peste 9.000 de angajați ruși ai companiei de servicii petroliere Schlumberger au început să primească notificări de recrutare militară prin muncă, iar compania nu autorizează angajarea la distanță pentru a scăpa de mobilizare, potrivit unor persoane familiare cu problema și cu documentele interne.

Suedia a respins planurile de a înființa o echipă oficială de anchetă comună cu Danemarca și Germania pentru a analiza rupturile de luna trecută ale conductelor Nord Stream 1 și 2, a declarat un procuror suedez care investighează scurgerile, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...