LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 233. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea unei clădiri rezidențiale din Belgorod/Orașul Zaporojie a fost lovit de o rachetă/Franța a livrat Ucrainei lansatoare de rachetă

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 233. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea unei clădiri rezidențiale din Belgorod/Orașul Zaporojie a fost lovit de o rachetă/Franța a livrat Ucrainei lansatoare de rachetă
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14/10/2022, 11:33
Actualizat: 14/10/2022, 15:51

O clădire din orașul rus Belgorod a fost lovită de un tir de artilerie, anunță Moscova, care dă vina pe Kiev. În replică, Mihailo Podoliak, un consilier al lui președintelui Zelenski spune că „rușii au tras spre Harkov, dar ceva a mers prost”. Între timp, orașul Zaporojie din sudul Ucrainei a fost lovit de o rachetă, guvernatorul pus de ruși în Herson îndeamnă populatia să evacueze regiunea, iar Franța a livrat Kievului lansatoare de rachete.

UPDATE ora 15:45 – Franţa a livrat Ucrainei lansatoare de rachetă

Franţa a furnizat Ucrainei sisteme unitare de lansatoare de rachete sol-sol, au afirmat vineri, sub protecţia anonimatului, oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de cotidianul Le Monde.

Conform surselor citate, cel mai probabil au fost livrate Ucrainei trei sisteme unitare de lansatoare de rachete (LRU), care au raza de acţiune de 70 de kilometri.

Lansatoarele de rachete unitare sunt asemănătoare cu sistemele de artilerie multiple de tip M142 HIMARS fabricate în Statele Unite.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, joi, că oferă Ucrainei doar armament defensiv pentru a face faţă confruntărilor militare strict pe teritoriul ucrainean, subliniind că nu vrea război mondial cu Rusia. „Ajutăm Ucraina să opună rezistenţă pe teritoriul său, nu să atace vreodată Rusia. Vladimir Putin trebuie să oprească acest război şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Nu vrem un război mondial”, a afirmat Emmanuel Macron, joi, într-un mesaj postat pe Twitter, scrie Mediafax.

UPDATE ora 15:00 – Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană despre amenințările nucleare ale lui Putin: ”Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți”

În urma Reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc la Bruxelles săptămâna aceasta, Mircea Geoană a transmis un mesaj legat de pericolul amenințărilor nucleare venite din partea lui Putin: ” Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți” susține Secretarul General Adjunct al NATO.

Conform mesajului transmis de Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook, Alianța Nord-Atlantică consideră retorica lui Putin despre un posibil atac nuclear, drept ”periculoasă și iresponsabilă”, dar demnă de luat în calcul: ”Orice utilizare a armelor nucleare, în orice formă ar avea loc, ar schimba în mod fundamental natura conflictului și ar avea consecințe grave” a transmis românilor reprezentantul NATO.

(Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 11:00 – O clădire rezidențială din Belgorod a fost bombardată. Rușii și ucrainenii dau vina unii pe alții

Autoritățile ruse au acuzat joi, Kievul, că a bombardat o clădire rezidențială din Belgorod, un oraș situat într-o regiune care se învecinează cu Ucraina.

„Forțele armate ucrainene au bombardat Belgorod. Apărarea aeriană a fost activată. Există distrugeri într-un imobil de locuințe”, a scris pe Telegram Viaceslav Gladkov, guvernatorul acestei regiuni, unde tirurile s-au înmulțit în ultimele săptămâni.

„Informațiile despre (potențiale) victime sunt în curs de stabilire”, a adăugat el, postând fotografii cu resturi împrăștiate pe stradă şi care au avariat o mașină.

Potrivit oficialului rus, o parte neexplodată a unui proiectil a căzut, de asemenea, pe terenul de sport al unui liceu din oraș.

Gladkov a mai acuzat Kievul că a bombardat satul rusesc Krasnoe, situat la granița cu Ucraina, potrivit antena3.ro.

În replică, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că rușii s-au bombardat singuri.

„Rusia a lansat o rachetă spre Harkov, dar ceva a mers prost și a lovit o clădire rezidențială din Belgorod, Rusia. Va fi o anchetă? Sau vreo sancțiune? Nu, lui Putin nu-i pasă pe cine omoară, ucraineni sau ruși. Propagandiștii vor găsi rapid o explicație falsă”, a scris el pe Twitter.

UPDATE ora 10:30 – Orașul Zaporojie a fost lovit de o rachetă

O rachetă a lovit vineri dimineață orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit postărilor pe Telegram ale șefului administrației militare regionale și ale primarului interimar al orașului, scrie CNN.

„Inamicul a atacat Zaporojie. Infrastructura din unul dintre cartierele orașului a fost distrusă”, a declarat Anatoliy Kurtev, primarul interimar al orașului, într-o postare pe Telegram.

Kurtev a precizat că echipele de salvare au intervenit la locul atacului. Niciunul dintre oficiali nu a precizat dacă au fost raportate victime.

Zaporojie este un centru important în sudul Ucrainei, nu departe de linia frontului într-o regiune ocupată parțial de forțele rusești – care au susținut atacuri împotriva orașului în această săptămână.

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a promulgat măsuri de anexare ilegală a patru regiuni ucrainene, inclusiv Zaporojie, scrie Mediafax.

UPDATE ora 08:35 – Mărturia unui soldat rus dezertor refugiat în Franţa: „Putin a pierdut deja”

Un fost parașutist rus, dar și dezertor refugiat în Franța, Pavel Filatyev a ales să împărtășească câteva dintre momentele groaznice trăite în plin război și să spună lumii ce se întâmplă cu adevărat în Rusia.

„Sunt probleme cu echipamentul. Armele sunt adesea defecte, dar conducerea nu îndrăzneşte să vorbească”, a povestit pentru BFM TV fostul paraşutist rus Pavel Filatyev care a decis să se refugieze în sudul Franţei.

(Continuarea AICI)

UPDATE ora 08:30 – Ucraina susține că a eliberat peste 600 de așezări în ultima lună

Peste 600 de așezări, dintre care 75 în regiunea strategică Herson, au fost eliberate de forțele armate ucrainene în ultima lună, afirmă oficiali ucraineni citați de Sky News.

502 așezări au fost eliberate în nord-estul regiunii Harkov, unde luna trecută forțele ucrainene au avansat adânc în liniile rusești, potrivit Ministerului ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

Alte 43 de așezări au fost eliberate în regiunea Donețk și șapte în regiunea Luhansk, a adăugat ministerul.

Herson, Donețk și Luhansk, împreună cu Zaporojie, au fost anexate de Moscova la sfârșitul lunii trecute, în timp ce o contraofensivă a forțelor ucrainene a avansat rapid în nord-est, est și sud.

Anexările au fost denunțate de Kiev și de Occident ca fiind ilegale.

UPDATE ora 08:00 – Guvernatorul pus de Moscova în Herson îi îndeamnă pe locuitori să evacueze regiunea

Guvernatorul instalat de Rusia în Herson a făcut apel la locuitorii din regiunea ucraineană parţial ocupată să părăsească zona pe fondul luptelor dintre forţele ruse şi forţele ucrainene care avansează.

Într-o declaraţie video postată pe Telegram, Vladimir Saldo a cerut, de asemenea, în mod public ajutorul Moscovei pentru a transporta civili în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, şi în regiunile din sudul Rusiei, relatează Al Jazeera şi The Guardian.

El a declarat că Hersonul este lovit de un număr tot mai mare de atacuri cu rachete care provoacă „pagube serioase”, afirmând că infrastructura civilă este vizată.

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat în septembrie.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Război în Ucraina, ziua 232. Rusia a bombardat masiv orașul Mykolaiv și alte 40 de orașe din Ucraina/ Adunarea Generală ONU condamnă decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene

Război în Ucraina, ziua 231: Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei după ultimele atacuri asupra Ucrainei/Joe Biden spune că Vladimir Putin ”este irațional” și că a calculat greșit invadarea Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 230: Vladimir Putin nu ar refuza o întâlnire cu Joe Biden la summitul G20 / Rusia a lansat cel puțin 15 rachete asupra orașului Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 229: Kievul, atacat cu rachete rusești, la o oră de vârf: Opt civili au murit / Volodimir Zelenski: „Încearcă să ne șteargă de pe fața pământului” – FOTO – VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA