LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 241. SUA solicită ONU o anchetă cu privire la dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 241. SUA solicită ONU o anchetă cu privire la dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina
Războiul din Ucraina a ajuns duminică la ziua cu numărul 403  și continuă să distrugă vieți nevinovate
Publicat: 22/10/2022, 09:43

Statele Unite au cerut vineri în Consiliul de Securitate o anchetă a ONU cu privire la acuzaţiile de utilizare de către Rusia a dronelor iraniene în războiul împotriva Ucrainei.

„ONU trebuie să investigheze orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi nu trebuie să permitem Rusiei sau altora să împiedice sau să ameninţe ONU în îndeplinirea responsabilităţilor sale mandatate”, a declarat adjunctul ambasadorului american, Richard Mills, la o reuniune a Consiliului de Securitate, potrivit dpa, citat de Agerpres.

Anterior, Marea Britanie, Franţa şi Germania au transmis în scris ONU solicitări similare.

Între timp, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a criticat la reuniunea Consiliului de Securitate aceste demersuri, calificându-le drept o „situaţie scandaloasă”, a respins din nou acuzaţiile conform cărora în războiul cu Ucraina sunt utilizate drone iraniene şi a avertizat împotriva unei investigaţii a ONU în această chestiune.

UPDATE ora 09:00 – Zelenski acuză Rusia că întârzie ”în mod deliberat” exporturile de cereale ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că întârzie în ”mod deliberat” trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, care au un rol vital pentru aprovizionarea multor țări din Africa și Asia.

Liderul ucrainean a afirmat că peste 150 de nave așteaptă pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale de aprovizionare cu cereale.

Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 08:00 – SUA nu văd semne că Rusia ar fi interesată să pună capăt agresiunii în Ucraina

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters.

Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă„, a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.

Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru”, a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova ” îşi dublează şi triplează” agresiunea, potrivit Agerpres.

UPDATE 07:30 – Peste 6.000 de civili uciși în războiul din Ucraina, potrivit ONU

Autoritățile Națiunilor Unite pentru drepturile omului anunță că peste 6.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, iar numărul acestora este probabil mai mare decât se estimează în prezent.

În 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 de morți și 9.634 de răniți din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, potrivit CNN.

UPDATE ora 07:00 – Ursula von der Leyen anunță că UE și Germania va organiza o conferinţă comună pe tema planului de reconstrucţie al Ucrainei

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat vineri după-amiază că va organiza săptămâna viitoare, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, o conferinţă pe tema planului de reconstrucţie post-conflict în Ucraina.

„Am discutat şi despre reconstrucţie” la reuniunea de la Bruxelles. „Săptămâna viitoare, voi găzdui alături de cancelarul Germaniei Conferinţa Relansarea Ucrainei. Vom analiza modalităţile de abordare a procesului de reconstrucţie împreună cu partenerii noştri globali, un proces care va fi esenţial pentru a ajuta Ucraina să avanseze pe parcursul european”, a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

De altfel, Ursula von der Leyen a anunţat, conform publicaţiei EUObserver, că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei anul viitor asistenţă financiară de 1,5 miliarde de euro pe lună, printr-un mecanism care urmează să fie elaborat de miniştrii de Finanţe din statele membre UE.

Liderii UE au reafirmat, vineri, la summitul de la Bruxelles, „susţinerea deplină pentru independenţa Ucrainei, pentru suveranitatea ţării şi integritatea teritorială a acesteia”, cerând Rusiei să îşi retragă imediat forţele militare de pe teritoriul ucrainean, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto