LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 270: Forțele armate ucrainene au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk/Rishi Sunak anunță un pachet militar de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 270: Forțele armate ucrainene au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk/Rishi Sunak anunță un pachet militar de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina
Foto – caracter ilustrativ: Profimedia Images
Publicat: 20/11/2022, 11:05
Actualizat: 21/11/2022, 07:36

Forțele armate ucrainene au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk și au lovit un post de comandă rusesc și un depozit de muniții din zonă, a informat duminică Statul Major al Ucrainei, potrivit Kiev Independent.

Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene, informează dpa.

Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a subliniat Statul Major ucrainean.

Între timp, forţele militare ruse şi ucrainene continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului.

Potrivit armatei ucrainene, mai mult de 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi numai în oraşul Mihailivka din regiunea Zaporojie.

Informaţiile Kievului nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, scrie antena3.ro.

UPDATE ora 10:00 – Rishi Sunak anunță un pachet militar de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat un pachet de apărare aeriană de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul primei sale vizite la Kiev, sâmbătă, potrivit Downing Street.

În timpul întâlnirii sale cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Sunak „a confirmat că Marea Britanie va oferi un nou pachet major de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea civililor ucraineni și a infrastructurii naționale critice de un baraj intens de lovituri rusești”, potrivit unui comunicat de presă al Downing Street.

„Pachetul de ajutor pentru apărare, în valoare de 50 de milioane de lire sterline, cuprinde 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele mortale furnizate de Iran, inclusiv zeci de radare și capacități de război electronic antidronă”, continuă comunicatul.

În timpul vizitei sale surpriză în capitala ucraineană, Sunak a depus flori la un memorial pentru morții de război din Ucraina și a aprins o lumânare la un memorial pentru victimele foametei Holodomor din anii 1930, potrivit comunicatului.

Premierul s-a întâlnit, de asemenea, cu ucraineni care au povestit munca lor de salvare a supraviețuitorilor din dărâmături și de stingere a incendiilor provocate de atacurile aeriene rusești și de atacurile cu mortiere.

Sunak și-a exprimat mândria că Marea Britanie „a fost alături de Ucraina încă de la început”, afirmând că vizita sa a însemnat angajamentul de a „continua să fie alături de Ucraina, în timp ce aceasta luptă pentru a pune capăt acestui război barbar și a oferi o pace dreaptă”.

În plus față de pachetul de apărare aeriană, Sunak s-a angajat, de asemenea, să finanțeze cu 14 milioane de dolari (12 milioane de lire sterline) răspunsul Programului Alimentar Mondial în Ucraina, precum și cu 5 milioane de dolari (4 milioane de lire sterline) răspunsul Organizației Internaționale pentru Migrație în Ucraina.

UPDATE ora 09:00 – Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este sub control

Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este sub control, în pofida unei serii de atacuri rusești asupra infrastructurii de generare a energiei și nu este motiv de panică, a declarat sâmbătă Ministerul Energiei, conform Reuters.

Separat, șeful DTEK, cea mai mare companie privată de energie din țară, a declarat că nu este nevoie ca oamenii să părăsească Ucraina.

Atacurile cu rachete rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean, iar autoritățile de la Kiev au declarat vineri că este posibilă o închidere completă a rețelei electrice a capitalei.

„Dezmințind declarațiile panicarde răspândite de rețelele de socializare și mass-media online, vă asigurăm că situația cu aprovizionarea cu energie este dificilă, dar sub control”, a declarat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Autoritățile din întreaga țară au programat întreruperi ale alimentării cu curent pentru a contribui la reparații, a precizat ministerul, îndemnând familiile să își reducă consumul de energie cu cel puțin 25%.

Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze țara, forțând milioane de oameni să fugă spre vest, generând o criză a refugiaților pentru Uniunea Europeană.

Directorul general al DTEK, Maxim Timchenko, a declarat că forțele armate, industria energetică și ucrainenii individuali au făcut minuni pentru a menține aprovizionarea.

„De aceea nu este nevoie să părăsim Ucraina astăzi”, a declarat acesta într-un comunicat.

Zelenski a declarat sâmbătă că problemele de aprovizionare au fost cele mai grave în Kiev și în jur, precum și în alte șase regiuni.

„Lucrăm în toată țara pentru a stabiliza situația”, a spus președintele într-un mesaj video, potrivit Mediafax.

UPDATE 08:00 – Armata ucraineană va verifica autenticitatea înregistrărilor video care ar arăta că mai mulți soldați ruși care se predau au fost executați

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video care, potrivit Moscovei, demonstrează că regimul de la Kiev a executat mai mulţi soldaţi ruşi care s-au predat, informează AFP.

„Înainte de a lansa o anchetă, trebuie ca pentru aceasta să existe o bază. Vrem să stabilim dacă aceste înregistrări video sunt fake-uri”, a declarat purtătorul de cuvânt al statului-major ucrainean, Bogdan Senîk.

El a adăugat că aceste înregistrări video „au fost încredinţate unor specialişti”, subliniind că postarea de înregistrări false „s-a intensificat recent”.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o „crimă de război”. „Nimeni nu va putea prezenta uciderea deliberată şi metodică a mai mult de zece soldaţi ruşi care erau imobilizaţi (…), cu focuri trase direct în cap, drept o ‘excepţie tragică'”, a declarat Ministerul Apărării rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican