LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 157: Ambasada Rusiei la Londra: Membrii Regimentului Azov trebuie spânzuraţi/ Blinken către Lavrov: Lumea nu va recunoaşte „niciodată” anexarea vreunui teritoriu ucrainean de Rusia

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 157: Ambasada Rusiei la Londra: Membrii Regimentului Azov trebuie spânzuraţi/ Blinken către Lavrov: Lumea nu va recunoaşte „niciodată” anexarea vreunui teritoriu ucrainean de Rusia
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 30/07/2022, 08:44
Actualizat: 30/07/2022, 14:36

Este a 157-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Armata ucraineană anunță că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniție în luptele din regiunea Herson. Explozii puternice au fost auzite din nou în Harkov. Zelenski denunţă o „crimă de război deliberată a Rusiei”, în timp ce conducerea de la Moscova dă vina pe ucraineni pentru bombardamentul de la închisoarea Olevnika.

UPDATE 14.30 Ambasada Rusiei în Marea Britanie a publicat pe contul său oficial de Twitter un mesaj în care afirmă că membrii Regimentului Azov trebuie spânzuraţi.

„Militanţii (Azov, n. red.) merită să fie executaţi, dar să nu moară prin împuşcare, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldaţi adevăraţi. Merită o moarte umilitoare”, se arată în mesajul publicat sâmbătă dimineaţă.

Mesajul este însoţit de un filmuleţ în care un cuplu prezentat a fi din Mariupol susţine că suferă din cauza unor bombardamente efectuate de Regimentul Azov.

Twitter recunoaşte că mesajul încalcă politica sa privind interzicerea instigării la ură, dar precizează că îl lasă accesibil pe motiv că ar putea fi de interes pentru public.

UPDATE 13.44 Investigaţie CNN: Cum jefuieşte Rusia aur din Sudan pentru a ocoli sancţiunile şi a-şi finanţa războiul. „Bucătarul lui Putin”, un personaj-cheie

La doar câteva zile de la declanşarea războiului sângeros al Moscovei împotriva Ucrainei, un avion cargo rusesc aştepta să decoleze cu „prăjituri” la bord de pe o pistă din Khartoum, capitala Sudanului. Dar Sudanul exportă rar, poate chiar deloc, prăjituri, relatează CNN într-o amplă investigaţie despre cum Rusia jefuieşte aurul uneia dintre cele mai sărace ţări din Africa pentru a ocoli sancţiunile şi a-şi finanţa războaiele.

O discuţie încinsă a izbucnit între funcţionari într-un birou din spatele Aeroportului Internaţional din Khartoum. Unii dintre ei se opuneau inspectării avionului, de teama că ar putea deranja conducerea militară a ţării, care întreţine legături tot mai strânse cu Moscova. Alte încercări anterioare de verificare a unor transporturi suspecte legate de Rusia au fost oprite. Într-un final, funcţionarii vamali au luat decizia să inspecteze încărcătura.

UPDATE 12.00 Lumea nu va recunoaşte „niciodată” anexarea vreunui teritoriu ucrainean de către Rusia, îl avertizează Blinken pe Lavrov

Secretarul de Stat american Antony Blinken anunţă că a purtat o discuţie ”deschisă” ci ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în care l-a avertizat că lumea nu va recunoaşte ”niciodată” anexarea vreunui teritoriu ucrainean de către Rusia, relatează AFP.

Blinken a exercitat de asemenea presuni asupra lui Lavrov să accepte o ofertă a Statelor Unite în vederea unui schimb de deţinuţi. „Am purtat o discuţie deschisă şi directă”, a anunţat într-o conferinţă de presă secretarul de Stat american.

UPDATE 08.30 ​​Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniție în luptele din regiunea Herson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud și un punct cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Traficul feroviar către Herson pe râul Dnipro a fost întrerupt, a declarat comandamentul militar din sud, ceea ce ar putea izola și mai mult forțele rusești de la vest de râu de aprovizionarea din Crimeea ocupată și din est.

Rușii și ucrainenii se acuză reciproc în legătură cu un atac cu rachete care pare să fi ucis zeci de prizonieri de război ucraineni în estul regiunii Donețk.

UPDATE 07.45 Explozii puternice au fost auzite din nou în Harkov / Incendiu într-unul dintre cartiere

Alertele de raid aerian au fost auzite, din nou, în Harkov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, urmate de explozii puternice, transmite Ukrinform.

Potrivit Suspilne, sirenele de raid aerian au început să sune în jurul orei 02:00. În jurul orei 02:23, locuitorii din Harkov au început să raporteze pe reţelele de socializare despre explozii puternice.

Unele canale locale Telegram au postat fotografii care arată un incendiu masiv izbucnit în urma exploziilor într-unul dintre cartierele din Harkov. Focul poate fi văzut din diferite părţi ale oraşului.

Până în prezent nu au fost publicate informaţii oficiale.

În dimineaţa zilei de 29 iulie, trupele ruseşti au lansat un atac cu rachete asupra Harkovului. Ca urmare, o clădire cu două etaje şi o clădire a instituţiei de învăţământ superior au fost avariate.

Tot vineri, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Bohodukhiv.

UPDATE 05:30 Ruşii, acuzaţi că au atacat o închisoare în care au murit peste 50 de persoane în apropiere de Donețk

Preşedintele Ucrainei a calificat bombardamentul de vineri al ruşilor asupra unei închisori în care şi-au pierdut viaţa peste 50 de persoane drept o „crimă de război deliberată a Rusiei”.

De cealaltă parte, conducerea de la Moscova a acuzat Ucraina de acest atac. Ministerul Apărării rus a declarat, într-un comunicat, că tirurile unui sistem de artilerie Himars, au lovit închisoarea Olenivka, situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, relatează Agerpres.

UPDATE 05:00 Blinken afirmă că a discutat cu Lavrov şi a insistat ca Kremlinul să accepte oferta SUA privind prizonierii  

Blinken a insistat ca Rusia să accepte propunerea substanţială pe care conducerea de la Washington făcut-o în urmă cu două săptămâni pentru eliberarea a doi americani.

A fost prima convorbire directă dintre Blinken şi Lavrov de la începutul războiului din Ucraina. Ambele părţi au urmărit să îşi păstreze poziţiile, conform declaraţiilor făcute de secretarul de stat american şi de Ministerul de externe rus.

„Am avut o discuţie sinceră şi directă”, a declarat Blinken, într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat. „Am insistat ca Kremlinul să accepte propunerea substanţială pe care am făcut-o pentru eliberarea lui Paul Whelan şi Brittney Griner”, a spus el, relatează news.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom