LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Joe Biden este încrezător privind un acord de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Joe Biden este încrezător privind un acord de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza
Noa Marciano, recrut al armatei israeliene în vârstă de 19 ani
Publicat: 20/11/2023, 08:32
Actualizat: 20/11/2023, 21:26
21:23

Biden crede că sunt șanse pentru un acord privind eliberarea a zeci de ostatici

Președintele SUA, Joe Biden, a apreciat, luni, că sunt șanse reale pentru un acord de eliberare a zeci de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Citește articolul AICI

20:51

Bilanțul din Fâșia Gaza a ajuns la 13.300 de morți

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la cel puțin 13.300 de morți, printre care se numără cel puțin 5.600 de copii. Alte aproximativ 31.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

19:27

Peste 1,7 milioane de oameni și-au părăsit locuințele din cauza războiului

Agențiile ONU au anunțat luni că, potrivit estimărilor, peste 1,7 milioane de oameni din Fâșia Gaza au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza bombardamentelor israeliene.

Citește articolul AICI

19:27

Guterres: Agențiile ONU nu pot administra Fâșia Gaza după război

Agențiile Națiunilor Unite nu vor putea administra Fâșia Gaza după încheierea conflictului militar dintre Israel și grupul islamist Hamas, afirmă secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Citește articolul AICI

16:24

O bază din Israel a suferit daune semnificative în urma unui atac al Hezbollah

Mai multe atacuri cu rachete au vizat, luni, zone din nordul Israelului, inclusiv o bază militară care a suferit daune semnificative, iar, în replică, armata israeliană a atacat poziții din sudul Libanului ale mișcării șiite libaneze Hezbollah.

Citește articolul AICI

16:23

Oficiali din țări arabe și musulmane se adresează Chinei și Rusiei pentru a obține armistițiu

Mai mulți oficiali guvernamentali din state arabe și musulmane s-au deplasat, luni, în China și urmează să meargă și în Rusia, în cadrul eforturilor de obținere a consensului internațional pentru oprirea confruntărilor militare dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

Citește articolul AICI

15:56

Rude ale ostaticilor le cer deputaţilor să oprească discuţiile privind executarea militanţilor Hamas arestaţi

Rude ale celor circa 240 de oameni luaţi ostatici de Hamas în Gaza le-au cerut luni deputaţilor israelieni de extremă dreapta să nu susţină aplicarea pedepsei capitale împotriva militanţilor palestinieni capturaţi, explicând că orice discuţie în acest sens i-ar putea în pericol pe ostatici, relatează Reuters.

Autorităţile israeliene au anunţat arestarea mai multor presupuşi atacatori, după sângerosul asalt din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene asupra unor comunităţi din Israel, soldat cu peste 1200 de morţi şi sute de ostatici. Pe 7 noiembrie, Ministerul israelian al Justiţiei a afirmat că un grup de lucru examinează modul în care pot fi judecaţi palestinienii reţinuţi şi cum să se asigure aplicarea de „pedepse corespunzătoare cu gravitatea ororilor comise”.

Ministrul securităţii naţionale Itamar Ben-Gvir, de extremă dreapta, a cerut pedeapsa capitală, care este prevăzută în legislaţia israeliană, deşi nu a fost aplicată de foarte mult timp, conform Agerpres.

Unele dintre rudele ostaticilor Hamas din Gaza se tem că dezbaterile privind pedeapsa cu moartea ar putea duce la represalii, tocmai într-un moment în care se conturează speranţe privind un acord de eliberare a unora dintre ei.

14:01

Bebeluşii prematuri evacuaţi din spitalul Al-Shifa au ajuns la graniţa cu Egiptul

Cei 31 de bebeluşi prematuri care au fost evacuaţi duminică de la spitalul Al-Shifa din Gaza au ajuns la punctul de trecere Rafah, iar 28 dintre ei urmează să fie transferaţi în Egipt către diverse spitale pentru a primi tratament, relatează BBC.

Dr. Mohamed Salama, care este şeful secţiei de neonatologie din cadrul spitalului Al-Ahli Emirates din Rafah – unde au fost evacuaţi bebeluşii – a declarat pentru BBC că nu se ştie exact unde vor merge bebeluşii când vor ajunge în Egipt.

„Un comitet din cadrul Ministerului egiptean al Sănătăţii îi va primi şi apoi va decide”, a declarat el pentru BBC în limba arabă. Ministrul egiptean al sănătăţii urma să vină la aeroportul El Arish, care este aproape de graniţa cu Gaza, scrie News.ro.

„Unii părinţi au sosit ieri la spitalul Al-Ahli Emirates pentru a-şi identifica bebeluşii”, spune el. „Le-am cerut să semneze un formular de consimţământ pentru ca bebeluşii lor să fie trimişi să primească tratament în Egipt.

Avem un bebeluş care nu a fost identificat, iar părinţii lui sunt necunoscuţi. El se află încă aici cu noi. Decizia de a-l păstra a fost luată de Ministerul Sănătăţii din Gaza, deoarece starea lui este stabilă şi nu trebuie mutat pentru tratament. În cazul a doi bebeluşi, părinţii lor au refuzat să îi trimită afară din cauza unor circumstanţe personale”, a explicat medicul, care a precizat că aceşti trei bebeluşi se află într-o stare stabilă.

11:30

12 morţi şi zeci de răniţi în urma unui bombardament israelian asupra spitalului indonezian, potrivit Hamas

Cel puţin „12 pacienţi şi apropiaţi ai lor” au fost ucişi şi s-au înregistrat „zeci de răniţi” în urma unui bombardament israelian asupra spitalului indonezian, în nordul oraşului Gaza, a anunţat luni Ashraf al-Qidreh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas, informează AFP.

„Armata israeliană asediază spitalul indonezian şi ne este teamă că aici se întâmplă acelaşi lucru ca la Al-Shifa”, cel mai mare spital din Fâşia Gaza, evacuat recent şi aflat deja sub controlul armatei israeliene, a adăugat doctorul Qidreh.

„Sunt circa 700 de bolnavi şi personal medical în spitalul indonezian” situat lângă tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, iar „echipele medicale au decis să rămână alături de pacienţii lor”, a continuat el.

Guvernul Hamas a anunţat că zeci de tancuri şi de blindate desfăşurate lângă spital trag cu mitraliere şi artilerie asupra instituţiei medicale, conform Agerpres.

09:29

Israelul îşi "extinde" operaţiunea din Gaza, potrivit armatei

Armata israeliană a declarat că îşi „extinde” operaţiunea în Fâşia Gaza, relatează Agenţia France-Presse, preluată de The Guardian.

Israelul a avertizat locuitorii din cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza, Jabalia, şi dintr-o tabără de coastă din apropiere să plece, în timp ce armata a declarat duminică că îşi „extinde activităţile operaţionale în alte cartiere” din Gaza.

Duminică, după bombardamente intense, un jurnalist AFP aflat pe teren a văzut coloane de fum ridicându-se din Jabalia, în nordul Gaza, conform News.ro.

Un oficial sanitar al Hamas a declarat că peste 80 de persoane au fost ucise în două lovituri asupra Jabalia, sâmbătă, inclusiv asupra unei şcoli ONU care adăpostea persoane strămutate.

08:32

Încă trei jurnalişti au fost ucişi în Gaza în ofensiva israeliană, anunţă rudele lor

Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu, au declarat duminică rudele acestora. Cei trei se adaugă zecilor de reprezentanţi mass-media care au murit în cele şase săptămâni de conflict, relatează Reuters.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi în ofensiva israeliană ulterioară.

CPJ, a cărui listă cuprinde jurnalişti ucişi de ambele părţi ale conflictului, deşi majoritatea au murit în Gaza, a precizat că solicită cel puţin două surse pentru a verifica fiecare deces. Acesta a menţionat că lista sa cu cei ucişi cuprinde 43 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez.

„Jurnaliştii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor. Cei din Gaza, în special, au plătit şi continuă să plătească un tribut fără precedent şi se confruntă cu ameninţări exponenţiale”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al CPJ, într-un e-mail pentru Reuters, citat de News.ro.

Israelul a intensificat duminică acuzaţiile de abuzuri ale Hamas la cel mai mare spital din Fâşia Gaza, afirmând că o tânără de 19 ani, care era soldat captiv, a fost executată şi doi ostatici străini au fost deţinuţi într-un loc care a fost în centrul ofensivei sale devastatoare de şase săptămâni, relatează Reuters.

La un moment dat un adăpost pentru zeci de mii de refugiaţi palestinieni de război, spitalul Al Shifa a evacuat pacienţii şi personalul de când trupele israeliene au recent în ceea ce au numit o misiune de eradicare a facilităţilor ascunse ale Hamas.

Israelul caută, de asemenea, aproximativ 240 de persoane pe care Hamas le-a răpit în timpul atacului transfrontalier din 7 octombrie, care a declanşat războiul.

Una dintre acestea era Noa Marciano, recrut al armatei israeliene în vârstă de 19 ani, al cărei cadavru a fost recuperat în apropiere de Shifa săptămâna trecută. Hamas a declarat că aceasta a murit într-un atac aerian israelian şi a difuzat o înregistrare video care pare să arate cadavrul ei, nemarcat, cu excepţia unei răni la cap.

Armata israeliană a declarat că o examinare medico-legală a constatat că aceasta a suferit răni care nu i-au pus viaţa în pericol în urma unui astfel de atac.

„Potrivit serviciilor de informaţii – informaţii solide ale serviciilor – Noa a fost luat de teroriştii Hamas în interiorul zidurilor spitalului Shifa. Acolo, ea a fost ucisă de un terorist Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt, contraamiralul Daniel Hagari, citat de News.ro.

Hagari a declarat că atacatorii Hamas au adus la Shifa şi un nepalez şi un thailandez, care se numără printre muncitorii străini capturaţi în raidul din 7 octombrie.

Separat, duminică, armata israeliană a publicat o înregistrare video a ceea ce a descris ca fiind un tunel, cu o lungime de 55 de metri şi săpat de palestinieni la 10 metri sub complexul Shifa.

Deşi a recunoscut că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncăre şi puţuri de acces în întreaga enclavă palestiniană, Hamas a negat că acestea se află în infrastructuri civile precum spitalele.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii