LIVE UPDATE | Moartea reginei: Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostei Suverane va fi transferat duminică de la Castelul Balmoral la Edinburgh

LIVE UPDATE | Moartea reginei: Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostei Suverane va fi transferat duminică de la Castelul Balmoral la Edinburgh
Sursa foto: Captură YouTube
Publicat: 11/09/2022, 13:00
Actualizat: 11/09/2022, 15:18

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Elisabeta a ll-a va fi adus, duminică, de la Castelul Balmoral, unde suverana a murit, la Edinburgh, înainte de a fi transportat cu avionul la Londra pentru funeraliile de stat. În drum spre Edinburgh, procesiunea va trece prin Aberdeen duminică dimineaţă, unde se aşteaptă ca mii de oameni să vină şi să-şi ia rămas bun de la Regina-Mamă.

UPDATE ora 15:00 – O scrisoarea secretă a Reginei Elisabeta a II-a este ascunsă într-un seif în Australia. Când va putea fi deschisă

O scrisoare scrisă de fostul monarh britanic, regretata Regină Elisabeta a II-a, care se află ascunsă într-un seif din Australia, nu poate fi deschisă decât peste 63 de ani.

Scrisoarea Majestății Sale a fost scrisă pentru locuitorii din Sydney și este păstrată în secret într-una dintre clădirile istorice ale orașului, Queen Victoria Building. Scrisoarea se află în clădirea respectivă de aproape 36 de ani.

Regina a scris biletul în noiembrie 1986, cu ocazia unei vizite de stat în Australia, scrie Mediafax.

Aparent, nici măcar personalul apropiat al Reginei nu știe ce a fost scris pe bilet, în afară de instrucțiunile stricte de pe față care declară când ar trebui să fie deschis.

Scrisoarea semnată de regină este adresată Lordului Primar al orașului Sydney, Australia.

În instrucțiunile scrisorii se arată: „Salutări. Într-o zi potrivită care va fi aleasă de dumneavoastră în anul 2085 d.Hr. vă rog să deschideți acest plic și să transmiteți cetățenilor din Sydney mesajul meu pentru ei”, potrivit ladbible.com.

(Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 14:40 – Britanicii sunt îndemnaţi să nu aducă ursuleţi sau baloane în semn de omagiu

Britanicii care deplâng moartea reginei Elisabeta a II-a sunt sfătuiţi să nu aducă ursuleţi de pluş, baloane sau să aprindă lumânări printre omagiile florale dedicate reginei. The Royal Parks a precizat că nu vor fi acceptate daruri sau artefacte, iar obiectele nonflorale nu ar trebui aduse, informează DPA şi PA Media, citate de Agerpres.

Mii de simpatizanţi au depus flori în apropierea Palatului Buckingham, Castelelor Windsor şi Balmoral după ce moartea suveranei a fost anunţată joi.

Asociaţia The Royal Parks, care se ocupă de administrarea parcurilor regale din Londra, a spus că oamenii sunt îndemnaţi să aducă flori într-un loc special amenajat din Green Park, în apropiere de rezidenţa londoneză a defunctei regine.

Persoanele care vin să-i aducă un ultim omagiu reginei sunt rugate să îndepărteze orice ambalaj de pe flori înainte de a le depune. Omagiile florale depuse la reşedinţele regale în ultimele zile au inclus ursuleţi de pluş, jucării sub formă de Corgi, baloane şi sendvişuri cu marmeladă, referinţă la un scheci realizat cu prilejul Jubileului de Platină în care regina apare alături de ursuleţul Paddington.

The Royal Parks a mai precizat că vor fi acceptate cărţile poştale şi etichetele adăugând: ”Din păcate, nu vor fi acceptate daruri şi artefacte, iar oamenii sunt rugaţi să nu le aducă în parcuri. Obiecte nonflorale precum ursuleţi de pluş şi baloane nu ar trebui aduse”.

UPDATE ora 14:10 – Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a călătorește prin mediul rural scoțian

Primul sat prin care a trecut a fost Ballater, în drumul de la Castelul Balmoral către Edinburgh.


UPDATE ora 14:00 – Prima țară care a anunțat convocarea unui refrendum pentru a deveni republică după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara sa să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Browne a semnat un document care confirmă statutul de rege al lui Charles al III-lea, dar câteva minute mai târziu, a spus că va face demersuri pentru un referendum, după ce iniţial a făcut referire la o astfe de intenţie la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui şi contesei de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”, a declarat Browne pentru ITV.

Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a spus: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 13:00 – Australia exclude pentru moment un referendum privind abolirea monarhiei

Premierul Australiei, Anthony Albanese, a declarat duminica aceasta că, din respect pentru regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, decedată joi la Castelul Balmoral din Scoţia, la vârsta de 96 de ani, nu intenţionează pentru moment să organizeze un referendum privind abolirea monarhiei în ţara sa, transmite dpa, citată de Agerpres.

Acum este momentul să-i aducem un omagiu defunctului monarh şi nu să analizăm „chestiuni despre Constituţia noastră”, a declarat duminică Albanese la postul britanic de televiziune Sky News.

Mai degrabă – a spus el – este momentul să ne arătăm admiraţia pentru serviciile aduse de regină „Australiei, Commonwealth-ului şi lumii”.

Premierul australian intenţionează să călătorească la Londra pentru a participa la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc la 19 septembrie.

UPDATE ora 12:00 – Banca Angliei va înlocui treptat portretul Reginei pe bancnote

Miliarde de bancnote și monede din întreaga lume, pe care apare portretul Reginei Elisabeta a II-a, vor fi înlocuite după moartea acesteia. Marea Britanie se confruntă cu o operațiune uriașă de schimbare a însemnelor regale de pe mii de cutii poștale și pașapoarte nou emise, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Timp de aproape 70 de ani, imaginea Reginei a apărut pe monedele din Regatul Unit, cu diferite portrete de profil, pe măsură ce aceasta a îmbătrânit. Ea a figurat pe bancnotele națiunii timp de peste 60 de ani, fiind primul monarh britanic care a făcut acest lucru. Portretul ei figurează, de asemenea, pe moneda mai multor țări care au fost sub dominație britanică.

Din 1953, la un an după ce regina a urcat pe tron, monedele britanice au purtat cinci versiuni diferite ale portretului ei. Ea a apărut pe bancnotele țării începând cu 1960.

Dar acum, Banca Angliei, care tipărește bancnotele țării, și Monetăria Regală, care îi produce monedele, se confruntă cu sarcina considerabilă de a retrage această monedă din circulație și de a o înlocui cu bani care poartă portretul regelui Charles al III-lea.

În Marea Britanie sunt în circulație peste 4,7 milioane de bancnote, în valoare totală de 82 de miliarde de lire sterline (95 de miliarde de dolari), potrivit băncii centrale. De asemenea, sunt în circulație aproximativ 29 de miliarde de monede, a precizat Royal Mint.

UPDATE ora 09:00 – Regele Charles al III-lea, proclamat oficial şef al statului în Australia, Noua Zeelandă şi Canada

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat în Australia, Noua Zeelandă şi Canada în ceremonii care au avut loc duminică în capitalele acestor naţiuni, transmit agenţiile internaţionale de presă.

În Noua Zeelandă, proclamarea lui Charles al III-lea ca monarh, după decesul Reginei Elisabeta a II-a, joi, la vârsta de 96 de ani, a avut loc în parlament, la Wellington.

Vorbind de pe treptele legislativului, premierul Jacinda Ardern a declarat că la eveniment fiul reginei, „Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, a fost recunoscut drept suveranul nostru”, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostei Suverane va fi transferat duminică de la Castelul Balmoral la Edinburgh

Cortegiul urmează să părăsească în jurul orei locale 10.00 Castelul Balmoral, unde regina a murit joi.

La ora 11.20, ar urma să sosească în Aberdeen, și va sta aproximativ 20 de minute. La 14:00, cortegiul soseşte în Dundee, de unde, la ora locală 16.00, va pleca spre Edinburgh, urmând un traseu pe lângă parlamentul scoţian.

De acolo, sicriul va fi dus în Palatul Holyroodhouse, unde va rămâne peste noapte.

Luni după-amiază, va fi dus la Catedrala St Giles, însoţit de membri ai Familiei Regale. Va avea loc o slujbă şi sicriul se va rămâne 24 de ore, pentru ca oamenii să-şi poată aduce omagiul, conform The Guardian, citat de News.ro.

A doua zi, Prinţesa Anne va însoţi sicriul mamei sale în timp ce acesta este dus  la Londra. Sicriul Reginei va fi dus de la Aeroportul Edinburgh la Palatul Buckingham.

Trupul neînsuflețit a fost depus într-un sicriu din stejar

Miercuri după-amiază, va fi dus la Westminster Hall, iar de  joi, înainte de înmormântare, timp de patru zile, britanicii îşi vor putea lua rămas bun de la Regină.

Un oficial de rang înalt al palatului a descris „scena de demnitate liniştită” de la Balmoral, unde regina a fost depusă într-un sicriu de stejar în sala de bal, transmite BBC. Sicriul este acoperit cu Stindardul Regal, cu o coroană de flori aşezată deasupra.

„Acest lucru permite personalului de la Balmoral, dintre care mulţi dintre ei şi-au petrecut o bună parte din viaţă în serviciul regal acolo, să îşi prezinte ultimul omagiu”, a declarat oficialul palatului.

Înmormântarea va avea loc luni, pe 19 septembrie

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a decedat joi, după 70 de ani de domnie, vor avea loc luni, pe 19 septembrie. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial din Anglia care se ocupă cu ceremoniile de stat.

Sicriul monarhului va fi luat de la Castelul Balmoral din Scoția și dus la Edinburgh, duminica aceasta, iar marți va fi dus la Londra, ca mai apoi să fie depus la Westminster Hall, începând de miercuri și până în dimineața înmormântării, care se va ține la biserica Westminster Abbey din Londra.

„Ne vom îndeplini datoria în următoarele zile cu inima îndurerată, dar și cu cea mai fermă hotărâre de a asigura un rămas bun cum se cuvine unei dintre figurile definitorii ale vremurilor noastre”, a declarat Edward Fitzalan-Howard, duce de Norfolk.

Liderii așteptați la funerariile Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii şi o prezenţă impunătoare pe scena globală timp de 70 de ani, s-a stins din viață joi, după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat.

Înmormântarea locală 11:00 (13:00, ora României), la Westminster Abbey din Londra.

Președintele SUA, Joe Biden, care a descris-o pe regină drept „o prezență constantă și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici”, se numără printre liderii mondiali de rang înalt care au confirmat deja că își vor aduce ultimul omagiu în persoană.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a anunțat intenția de a participa la înmormântare.

El a declarat vineri că o cunoștea pe regină și că a întâlnit-o de două ori la Palatul Buckingham.

Membrii familiilor regale europene din Spania, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia și Țările de Jos vor călători și ei la mănăstire, potrivit Reuters.com.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA