Lovitură grea pentru presa rusă independentă. O instanță din Rusia a retras licența publicației Novaia Gazeta

Lovitură grea pentru presa rusă independentă. O instanță din Rusia a retras licența publicației Novaia Gazeta
Redactia Novaia Gazeta/ Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 05/09/2022, 15:32
Actualizat: 05/09/2022, 15:38

Licența de presă a ziarului independent Novaia Gazeta a fost revocată luni de o instanță din Rusia, după ce autoritatea de monitorizare a presei ruse, Roskomnadzor, a învinuit publicația că nu a oferit documente legate de o schimbare de proprietate în anul 2006.

În fața instanței, redactorul-șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat că hotărârea a fost „o lovitură politică, fără nici cel mai mic temei juridic”, care a mai precizat că va face apel, informează Reuters.

În luna martie, ziarul și-a întrerupt operațiunile în Rusia după ce a fost atenționat că a încălcat legile recent adoptate, care impun o cenzură strictă a relatării conflictului din Ucraina.

De atunci, personalul a creat un nou organ de presă online în Europa, ale cărui publicații au fost blocate de autoritățile ruse.

Decizia vine la doar două zile după ce, Dmitri Muratov, l-a condus, sâmbătă, pe ultimul drum pe fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, finanțatorul și prietenul său.

Moscova a blocat noul proiect al Novaia Gazeta

Mai mult, autorităţile ruse au blocat duminică site-ul de internet al noului proiect editorial al bisăptămânalului independent, conform AFP.

Pe 15 iulie, redacţia a lansat o revistă care poate fi citită şi online printr-un nou site de internet denumit „Novaia Rasskaz-Gazeta” (Noua Poveste-Gazeta). Primul număr cuprinde analize asupra totalitarismului şi ideologiei lui Vladimir Putin.

După o săptămână de la lansare, Serviciul federal de supraveghere a comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi mass-media din Rusia (Roskomnadzor) a blocat site-ul la cererea parchetului. Duminică, acesta era inaccesibil în Rusia fără reţeaua virtuală privată (VPN), au constatat jurnalişti de la AFP, scrie Agerpres.

„Site-ul nostru a fost ucis în faşă. Am rezistat şapte zile şi nouă ore”, şi-a exprimat regretul redacţia într-un comunicat.

De asemenea, se afirmă că parchetul o acuză – fără să facă precizări – de „discreditare” a forţelor armate ruse, o nouă infracţiune utilizată din martie pentru a înăbuşi până şi cea mai mică critică la adresa intervenţiei militare în Ucraina.

„Pentru moment, nu există reclamaţii împotriva revistei noastre în format pe hârtie. Deci, vom continua să pregătim cel de-al doilea număr al său”, adaugă redacţia, invitându-şi cititorii „să nu se descurajeze”.

Jurnalul Novaia Gazeta este cunoscut pentru anchetele despre corupţia elitelor ruseşti şi a gravelor încălcări ale drepturilor omului. Publicaţia a fost constrânsă în martie să-şi suspende apariţia online şi pe hârtie.

Redactorul-şef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a primit în 2021 premiul Nobel pentru Pace.

Novaia Gazeta, un pilon al scenei media din Rusia încă de la fondarea sa în anul 1993, cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace oferit ultimului lider al URSS Mihail Gorbaciov, și-a întemeiat o nișă ca principal organ de investigație din Rusia, în timp ce libertățile presei au fost treptat reduse.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase