Lovitură pentru guvernul de la Budapesta: RTL își mută televiziunile din Ungaria la Luxemburg, ca urmare a controversatei taxe pe publicitate

Lovitură pentru guvernul de la Budapesta: RTL își mută televiziunile din Ungaria la Luxemburg, ca urmare a controversatei taxe pe publicitate
Publicat: 27/11/2014, 16:20

„Reevaluând situația economică nefavorabilă din Ungaria, am decis să facem portofoliul nostru de televiziuni prin cablu mai eficient din punct de vedere financiar și să mutăm operațiunile noastre TV la Luxemburg, unde avem o infrastructură și o echipă potrivite”, a anunțat compania, într-o declarație acordată presei maghiare, citată de broadbandtvnews.com.

Astfel, managementul, producția de televiziune și emisia pentru televiziunile operate în Ungaria de RTL vor fi mutate la Luxemburg. Însă, grupul german va continua să opereze direct în Ungaria principala sa televiziune de pe această piață, respectiv RTL Klub.

„Această măsură nu este ceva nou și nici măcar neobișnuită pentru RTL Group, o companie paneuropeană, și este în acord cu fiecare lege și autoritate de reglementare de la nivel european”, a mai spus compania în declarația sa de presă.

Potrivit broadbandtvnews.com, câteva din televiziunile grupului, inclusiv cele operate prin intermediul unor radiodifuzori olandezi și belgieni, funcționează de mai mult timp pe licențe luxemburgheze.

Televiziunile prin cablu maghiare ale RTL, care vor fi afectate de această decizie de la începutul lui 2015, sunt Cool TV, Film+, Film+2, RTL+, Sorozat+ (Series+) și Muzsika TV.

Intrate în portofoliul RTL în 2011, toate aceste televiziuni cu excepția Muzsika TV funcționează în prezent pe licențe audiovizuale din România și sub jurisdicția autorității de reglementare în domeniul audiovizualului din România, respectiv a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Licențele televiziunilor Cool TV, Film+, Film+2, RTL+, Sorozat+ (Series+) sunt deținute de societatea Cable Channels SA din România, ai cărei asociați sunt: RTL Group Central & Eastern Europe GMBH (Germania) – 99,991% și RTL Group Deutschland GMBH (Germania) – 0,009%, potrivit site-ului CNA.

Din ianuarie, toate aceste televiziuni ar urma să funcționeze sub umbrela CLT-UFA, subsidiara din Luxemburg a RTL Group.

Deși prin această decizie RTL Group își va reduce costurile în Ungaria, compania nu va putea să evite și plata controversatei taxe pe publicitate, care a fost adoptată în această vară de guvernul maghiar, conform broadbandtvnews.com.

Guvernul maghiar va crește, din ianuarie 2015, super-taxa pe publicitate, adoptată în această vară, de la 40% la 50% în cazul companiilor de media ale căror venituri anuale din publicitate sunt mai mari de 65 de milioane de euro, în acest caz fiind vizat doar grupul german RTL, după cum a informat AFP în prima parte a lunii noiembrie.

„Taxa pentru societățile care realizează venituri de peste 20 de miliarde de forinți (65 de milioane de euro) din publicitate va crește de la 40% la 50%, începând din ianuarie 2015”, a anunțat, pe 12 noiembrie, Ministerul ungar al Economiei.

Creșterea acestei taxe de către Guvernul condus de premierul conservator Viktor Orban vizează doar RTL Group, cel mai important grup european de media, care este prezent și pe piața din Ungaria.

RTL Group este singura companie de media din Ungaria care atinge acest prag financiar, de 65 de milioane de euro.

RTL Group a anunțat, în luna octombrie, că a depus o plângere oficială la Comisia Europeană împotriva controversatei taxe pe veniturile anuale din publicitate ale companiilor de media care a fost adoptată în această vară de guvernul maghiar, după cum relata broadbandtvnews.com.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata